Cześć wszystkim. Jestem tu nowy. Miło mi znaleźć się w tak zacnym gronie. Stoję przed wyborem systemu filtrującego. Szukam czegoś bardzo kompaktowego i niemal zdecydowany jestem na Nanopad - widziałem jego działanie i generalnie mi odpowiada. Jako człowiek z problemami jelitowymi, zmuszony jestem ograniczyć bakterie do minimum, ale zależy mi jednocześnie na tym, żeby zachować część minerałów zawartych w wodzie, która w moim mieście (Kielce) jest generalnie dobrej jakości. Z drugiej strony mam możliwość zakupić nowe, podobne (kompaktowe z pompą, wyświetlaczem, wskaźnikiem TDS po filtracji) urządzenie za mniej niż połowę ceny Nanopada dedykowane do systemu odwróconej osmozy z membraną 600GPD. Przeczytałem cały wątek, szukałem w internecie i nie znalazłem odpowiedzi, a mam za mało wiedzy, żeby wywnioskować odpowiedź na moje pytanie. A mianowicie - czy w takim urządzeniu dedykowanym pod membranę osmotyczną mogę zainstalować membranę nanofiltracyjną? Oczywiście przy założeniu, że obie są w takiej samej obudowie? (na chłopski rozum różnią się przecież tylko wielkością otworów w membranie).