Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197461 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #690 dnia: 20 Kwiecień 2026, 14:36:15 »
Nie. Zbiornik nie ma żadnego znaczenia w tej kwestii

Wg mnie ma. Odrzut wody zależy m.in od różnicy ciśnienia po obu stronach membrany. Bez zbiornika ciśnienie po stronie kranu spada praktycznie do zera po odkręceniu wody, a ze zbiornikiem przy poborze małej ilości wody (~szklanka) niewiele spadnie - zależnie od pojemności zbiornika/objętości poduszki powietrznej...

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #691 dnia: 20 Kwiecień 2026, 14:59:54 »
Nie. Zbiornik nie ma żadnego znaczenia w tej kwestii, ale pompa już tak i to jej dodanie zmniejsza odrzut wody.
Mógłbyś to może rozwinąć? Jak masz jakieś dane / pomiary / źródła, to ja chętnie poczytam.
Teraz wertuje co się da i wszystkie źródła raczej wskazują właśnie na to, że dodanie zbiornika ma bardzo istotny wpływ, bo zbiornik daje backpressure - wpływając na parametry pracy membrany.
Jak nie ma zbiornika, to dP jest większe i praca membrany lepsza. Ze zbiornikiem i backpressure - szczególnie na koniec napełniania - praca jest gorsza (tak jak WS5 pisze).

Zdaje się w ogóle, że producenci jak podają odrzut, to zawsze jest to wartość bez podłączonego zbiornika, ale jednocześnie jest to jakiś temat tabu i nikt (producenci / sprzedawcy) się tutaj za bardzo nie rozpisuje.

Najbardziej sensowne źródło jak dotąd które znalazłem to ten gościu:

On jest zwolennikiem zbiorników, ale jednocześnie pomp permeatu i przy takim kombo ponoć i tak odzysk to raczej na poziomie ~30%.
Natomiast zestawy przepływowe deklarują odzysk 50% i więcej.
Podobnie ecosoft w swoich zestawach deklaruje 50% odzysku, ale nie podają w jakich warunkach pracy (a mają też zestawy ze zbiornikami).
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2026, 15:16:38 wysłana przez Tomo »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #692 dnia: 20 Kwiecień 2026, 20:58:41 »
Przy systemie z pompą rzeczywiście jest mniejszy odrzut niż bez, jaka proporcja do uzyskanej przefiltrowanej wody to już zależy jaki ogranicznik przepływu jest zamontowany na przewodzie do ścieków, albo tak jak ja zamontowałem regulowany zawór i mogę sobie ustawić taki jak mi odpowiada, z tym że nie ma nic za darmo i czym mniejszy odrzut tym membrana szybciej się zużyje więc trzeba mieć to na uwadze przy ustawianiu.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #693 dnia: 22 Kwiecień 2026, 19:33:10 »
Otóż od ciśnienia przed membraną (a właściwie różnicy ciśnień przed-za) bardzo silnie zależą trzy parametry - wydajność membrany (GPD), TDS za membraną i procentowy stosunek odrzutu.
PS. Znajdę wykresy, to je tu zamieszczę.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2026, 19:37:31 wysłana przez Krakus »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi