Witam wszystkich. Jako użytkownik osmozy może coś dodam od siebie.
1. Filtry najlepiej zainstalować w pomieszczeniu nie kuchennym np w piwnicy, ja mam w piwnicy pod kuchnią i wymiana filtrów czy konserwacja to bajka. No i woda jest zimna. Jak ktoś powie ze jest słabe ciśnienie to powiem z doświadczenia że do wylewki mam 4m w pionie i wszystko działa, zasilanie to od 3 do 4 bar.
Można jak co dokupić pompe.
2. Czytałem gdzieś tu o pompie i mało kto wie ze powinna być wpieta pomiędzy 1 a 2 filtr (te duże) żeby niwelować uderzenie wody które niszczy membranę osmotyczną. Jeśli ktoś nie wierzy niech zobaczy sobie filmiki jak pompa pracuje z manometrem gdzie jega wskazanie skacze, tak pracuje pompa impulsami, to sa pompy tłoczkowe.
3. Dobór filtrów - tu ile użytkowników tyle opinii, ja polecam ostatni duży filtr wymienić na ceramiczny 0,3 mikrona są to bardzo dobre filtry który nożna umyć a naprawdę wyłapuje mase syfu z wody. Filtr kosztuje ok 35zł ale można go myć, ja go czyszczę średnio co miesiac.
4. Lampa UV wg mnie jak ktoś ma wodę ze studni jak ja to rzecz niezbędna.
5. Czyszczenie filtra osmotycznego, gadżet z allego działa, ale tak samo nożna zarobić wypinajac ogranicznik przepływu na chwile, ale nic nie zastąpi czyszczenia całej instalacji, no niestety ale co miesiac max dwa powinno sie główne filtry wypłukać z tubami i wyczyścić.
Tyle z moich doświadczeń, osobiście jak montuje filtry w kuchni pod zlewem to montuje je na szynie szufladowejj żeby nimi wyjechać poza szafke kuchenna. Niedługo bede robił montaż u żony w zakładzie to moge wrzucić zdjęcie.