Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84075 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #495 dnia: 02 Lipiec 2024, 19:05:11 »
Premium jest premium - w obsłudze i serwisie.

jak widać... ;) BTW to chyba najtańsza wersja LM... ?

Wracając do porównania z samochodami wujek znajomego dobrych kilkanaście lat temu kupił salonowego, wypasionego merca, w D (w PL nie sprzedawali, ale oczywiście "gwarancja europejska") Padł po kilku miesiącach i "premium" obsługa skończyła się tym, że łaskawie (po ponad ~kwartale) ASO sprowadziło komp diagnostyczny do tego modelu, ale do Wa-wy, więc z Krk na własny koszt na lawecie pojechał ;) (początkowo miał do Berlina, czy jakoś tak)
Jak dla mnie kupowanie mało popularnych/niszowych sprzętów zazwyczaj oznacza problemy, jeśli coś istotnego padnie... brak części od ręki, serwisanci nie maja pojęcia, praktyki, itp

« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec 2024, 19:14:09 wysłana przez WS5 »

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #496 dnia: 13 Lipiec 2024, 12:07:16 »
Witam wszystkich posiadaczy Micry. Wczoraj udało mi się dołączyć to klubu.
Mam parę spraw do wyprostowania z dystrybutorem, ale to co mogę powiedzieć, to - zdjęcia -zdjęciami, filmy- filmami, ale nie oddaje to tego jak piękny ten ekspres jest na żywo :) Nawet samo jego spakowanie fabryczne wiele mówi o producencie, ale nie będę przynudzał.
Mam natomiast inną rozkminę ;) Dostałem sitka 8 i 14 gramów :/ Totalnie zglupialem. Przeczesałem internety i znalazłem adnotację, że na EU tak dają a na resztę świata 14 i 17. Czyli EU traktują jakby byla panowaniem espresso we włoskim stylu ;)
Możecie napisać, jak to było w Waszych egzemplarzach?

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #497 dnia: 13 Lipiec 2024, 12:37:17 »
U mnie też było 7 i 14g. Używałem tego sitka z dozą 17-18g i dawało radę. Jednak bardziej pasuje mi IMS z poprzednich maszyn B702TCH24E

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #498 dnia: 13 Lipiec 2024, 12:49:12 »
Natomiast to 7gramowe dobrze fukcjonuje przy 10-11g.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #499 dnia: 13 Lipiec 2024, 13:36:10 »
Dzięki  za odzew. Teraz wiem, na czym stoję  ;) Ja też od razu wsadziłem swoje dotychczasowe IMS.
Natomiast jeśli chodzi o spienianie, to normalnie czuję się jakbym zaczynał przygodę . Jakbym nie spienił tych kilkudziesięciu litrów mleka wczesniej. Totalnie mi nie idzie ;) już przestawiłem moc na 1 nawet.Musze to rozgryźć - jakieś rady może macie? ;)

Offline kfiatos

« Odpowiedź #500 dnia: 13 Lipiec 2024, 16:04:28 »
Dzięki  za odzew. Teraz wiem, na czym stoję  ;) Ja też od razu wsadziłem swoje dotychczasowe IMS.
Natomiast jeśli chodzi o spienianie, to normalnie czuję się jakbym zaczynał przygodę . Jakbym nie spienił tych kilkudziesięciu litrów mleka wczesniej. Totalnie mi nie idzie ;) już przestawiłem moc na 1 nawet.Musze to rozgryźć - jakieś rady może macie? ;)
Jak potrzebujesz pomocy to chętnie pomogę. Ogarnąłem a też miałem problem. Wszystko zależy od ilości. Ja spieniam na latte art 160ml I wychodzi (praktycznie bez strat mleka). Moc 2 a najlepiej na 3 ;) Kwestia dzbanka głównie

Offline kfiatos

« Odpowiedź #501 dnia: 13 Lipiec 2024, 16:14:12 »
@MarVald jestem z pod Warszawy i jak chcesz to najlepiej się spotkać i potrenować na maszynie. To najszybszy sposób. Z filmów jakoś miałem problem ogarnąć

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #502 dnia: 13 Lipiec 2024, 18:49:21 »
Trzeba przywyknąć do tego że spienianie takich 160ml mleka na tym ekspresie trwa ok 10sek.

Offline MarVald

« Odpowiedź #503 dnia: 14 Lipiec 2024, 01:21:51 »
No na Mara X to człowiek miał czas sobie pokręcić dzbankiem ;) a tutaj to jest jakiś obłęd :) Oczywiście dla kogoś kto się bawił ekspresem z dobrą mocą na parze (a już w ogóle na jakimś gastro) to szoku nie ma,  ale jak się nie miało do czynienia z taką mocą, to zabija proces ćwieka ;) Dobrze wiedzieć, że nie jestem/byłem jedyny ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #504 dnia: 14 Lipiec 2024, 08:43:05 »
Jeśli kogoś zadawala tylko "dobrze" 👎
@MarVald
To sitko pozwala zrobić dużo lepsze espresso (bez dodatkowych porcji kwasu i goryczy j.w.), gdy zastosujemy dozę 7÷8g przy ratio 1:2÷2⁵, ale trzeba mieć tamper fi41mm i dedykowany funnel.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2024, 08:59:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #505 dnia: 14 Lipiec 2024, 08:55:19 »
No na Mara X to człowiek miał czas sobie pokręcić dzbankiem ;) a tutaj to jest jakiś obłęd :) Oczywiście dla kogoś kto się bawił ekspresem z dobrą mocą na parze (a już w ogóle na jakimś gastro) to szoku nie ma,  ale jak się nie miało do czynienia z taką mocą, to zabija proces ćwieka ;) Dobrze wiedzieć, że nie jestem/byłem jedyny ;)

Można i spienić 100ml mleka nawet na poziomie "2" parowania, ale tylko na koniec, gdy już nie będziemy robić espresso. Odkręcamy na chwilę parę, robimy backflush wodą, flush,  spuszczamy trochę gorącej wody z serwisowego i wyłączamy Mikrę. Ciśnienie spada poniżej 1⁵ Bara i dopiero spieniamy. Po spienianiu i wyczyszczeniu końcówki różdżki włączamy ekspres, gdzie jest dopompowywana woda. Dzięki tej operacji schładzamy bojler serwisowy, który dostaje także świeżą wodę i nie wydaje sowiego dźwięku, bo ciśnienie oscyluje w granicach 0⁵ Bara.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2024, 09:00:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MarVald

« Odpowiedź #506 dnia: 14 Lipiec 2024, 11:23:38 »
@GostRado - kurde straszne czary trzeba by było odprawiać ;) no ja właśnie spieniam pewnie 100ml no może trochę więcej. Używam dzbanka zbliżonego do tego co daja z Micrą.

Ja teraz jako swiezynka pewnie będę Was zarzucał pytaniami i co więcej powszechnie może uznawanymi nawet za głupie, ale jak się nie zna ekspresu to przy każdym odchyleniu od poprzedniej obserwacji rodzą się w głowie znaki zapytania ;) Autentycznie przepraszam z góry za przysłowiowe męczenie buły  ;)
Zatem pytanie o wskazanie ciśnienia w sekcji kawowej. Przez pierwsze dwa dni rosło mi ciśnienie na tym manometrze tak do tych książkowych 12 barów i natepowalo to dosyć szybko w tych 5 minutach co się powinien ekspres nagrzać. Potem dopiero rosło ciśnienie w bojlerze parowym. Dzisiaj natomiast w sekcji kawowej zajęło zdecydowanie więcej czasu niż te 5 minut urosnąć do 12 a po 5 minutach tam było ze 3-4. Ekspres sygnalizował, że się nagrzał:/ Nawet bojler parowy doszedł do oczekiwanej wartości przed sekcja kawy :/ Czy zaczynać się martwić? ;)

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #507 dnia: 14 Lipiec 2024, 15:40:03 »
Jeśli kogoś zadawala tylko "dobrze" 👎

Tak, bo lepsze jest wrogiem dobrego i przestań tworzyć te swoje paranoidalne teorie o jedynych właściwych i najlepszych rozwiązaniach, bo w tym przypadku jak i wielu innych jest wiele dobrych dróg prowadzących do tego samego celu - poprawnego espresso.

« Odpowiedź #508 dnia: 14 Lipiec 2024, 16:38:14 »
bo w tym przypadku
Sprawdziłeś? Widocznie nie, więc nie pisz bzdur... w tym przypadku. Dobre, to nie to samo, co bardzo dobre, ale jak widzę, ty nie odróżniasz.

kurde straszne czary trzeba by było odprawiać  no ja właśnie spieniam pewnie 100ml no może trochę więcej. Używam dzbanka zbliżonego do tego co daja z Micrą.
Co zrobić, drzemie moc w Mikrze 😁
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2024, 16:45:37 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MarVald

« Odpowiedź #509 dnia: 18 Lipiec 2024, 21:21:47 »
Zwracam się z pytaniem-problemem ponownie ;)
Według mnie ostatnia aktualizacja softu, którą wykonywałem wczoraj pogorszyła użytkowanie sprzętu. Wiem, że jestem nowym użytkownikiem i może czegoś jeszcze nie kleję, ale według mnie przed aktualizacją urządzenie z aplikacją łączyło się w normalnym trybie, gdy były podłączone do tej samej sieci. Natomiast po aktualizacji, aby tak się działo muszę mieć włączoną na telefonie geolokalizację. Uważam, że tak właśnie było prze aktualizacją, gdyż geolokalizację włączam od święta, a tak mam ją wyłączoną.
Druga rzecz to shot timer. Przed aktualizacją działał jak złoto. Po aktualizacji potrafi się przywiesić na kilak sekund i potem nagle cudownie zaktualizować, albo zniknąć i pojawić.
Napisałem do wsparcia LaMa i gościu twierdzi, że zawsze tak było z geolokalizacją :/ Niemniej mam wrażenie, że mnie nie zrozumiał, bo pisał o uprawnieniach apki. Ja uprawnień nie neguję i co więcej trzeba mieć uruchomioną geolokalizację przy inicjalizacji sprzętu, gdy się konfiguruje łączność m.in. sieć WiFi. Taka procedura jest czymś normalnym w takich przypadkach i na wielu urządzeniach, ją przechodziłem doklądnie w ten sam sposób.
Odnośnie shot timera to stwierdził, że to norma i tak ma prawo się dziać i pewnie moja sieć nie domaga ;)
Czy możecie odnieść się do powyższych obserwacji jak i słów typa ze wsparcia LaMa? ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi