Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84157 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #510 dnia: 18 Lipiec 2024, 22:11:57 »
Po iluś tam miesiącach użytkowania mogę napisać jedno.
Czas ekstrakcji odmierzam pojemnością i zegarkiem.

Pierwsza ekscytacja minęła. W sumie, to zbędny gadżet.
Sprzęt jest włączony na okrągło, po pół godzinie następuje uśpienie.
Nie bawię się w żadne wzbudzania, harmonogramy.
Ale proszę się nie sugerować moim zdaniem.

Młynek z wagą za to jak najbardziej. :ok:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #511 dnia: 18 Lipiec 2024, 22:17:54 »
Zwracam się z pytaniem-problemem ponownie ;)
Według mnie ostatnia aktualizacja softu, którą wykonywałem wczoraj pogorszyła użytkowanie sprzętu. Wiem, że jestem nowym użytkownikiem i może czegoś jeszcze nie kleję, ale według mnie przed aktualizacją urządzenie z aplikacją łączyło się w normalnym trybie, gdy były podłączone do tej samej sieci. Natomiast po aktualizacji, aby tak się działo muszę mieć włączoną na telefonie geolokalizację. Uważam, że tak właśnie było prze aktualizacją, gdyż geolokalizację włączam od święta, a tak mam ją wyłączoną.
Druga rzecz to shot timer. Przed aktualizacją działał jak złoto. Po aktualizacji potrafi się przywiesić na kilak sekund i potem nagle cudownie zaktualizować, albo zniknąć i pojawić.
Napisałem do wsparcia LaMa i gościu twierdzi, że zawsze tak było z geolokalizacją :/ Niemniej mam wrażenie, że mnie nie zrozumiał, bo pisał o uprawnieniach apki. Ja uprawnień nie neguję i co więcej trzeba mieć uruchomioną geolokalizację przy inicjalizacji sprzętu, gdy się konfiguruje łączność m.in. sieć WiFi. Taka procedura jest czymś normalnym w takich przypadkach i na wielu urządzeniach, ją przechodziłem doklądnie w ten sam sposób.
Odnośnie shot timera to stwierdził, że to norma i tak ma prawo się dziać i pewnie moja sieć nie domaga ;)
Czy możecie odnieść się do powyższych obserwacji jak i słów typa ze wsparcia LaMa? ;)
Fajnie, że ekscytujesz się nowym sprzętem i śmiem twierdzić, że sprawia Ci to przyjemność. Ja aktualizację staram się robić za każdym razem gdy wychodzi nowa. Nie skupiam się za bardzo na funkcjonalności i ewolucji każdej z nich. Jeżeli inżynierowie z LM wypuszczają nową tzn, że coś było do poprawy. Staram się bardziej skupiać na profilowaniu i doznaniach smakowych z konkretnych  ziaren i szlifowaniu LatteArt - bo tak na prawdę to nie zapominajmy o tym, że jest to sprzęt który ma pomóc właśnie w uzyskaniu jak najprzyjemniejszych doznań smakowych i sensorycznych z ekstrakcji espresso, oraz pomimo renomy „marki premium” nie jest to sprzęt bez wad. Nawiasem mówiąc moja micra wróciła do mnie z 2 mięsięcznego  pobytu w serwisie i jak na razie wszystko jest ok - oby tak pozostało.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #512 dnia: 18 Lipiec 2024, 23:01:02 »
@Fux - no ja akurat miałem zamiar wykorzystać funkcję pomiaru czasu w aplikacji producenta skoro i tak jej używam, a producent taką właśnie funkcjonalność udostępnił i zapewne zrobił to z myślą o tym, aby była używana.

@TomSun - jak tu komuś nie pomóc i jeszcze dołożyć...dzięki.

Offline TomSun

« Odpowiedź #513 dnia: 18 Lipiec 2024, 23:10:43 »
@Fux - no ja akurat miałem zamiar wykorzystać funkcję pomiaru czasu w aplikacji producenta skoro i tak jej używam, a producent taką właśnie funkcjonalność udostępnił i zapewne zrobił to z myślą o tym, aby była używana.

@TomSun - jak tu komuś nie pomóc i jeszcze dołożyć...dzięki.
Nawet przez moment nie miałam takiego zamysłu aby Tobie „dołożyć”. To była taka moja szybka refleksja na temat mojej przygody z micrą. Jeżeli odebrałeś mój komentarz jako atak - to zwracam honor. Z praktycznych kwestii, to do ekstrakcji używam modelu Lunar od Acaia - i jest to bardzo przydatne akcesorium.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #514 dnia: 18 Lipiec 2024, 23:12:26 »
@TomSun 2 miesiące w naprawie? Ja bym skorzystał z rękojmi i zarządał zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy wolny od wad.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2024, 23:34:45 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline TomSun

« Odpowiedź #515 dnia: 18 Lipiec 2024, 23:19:11 »
@TomSun 2 miesiące w naprawie? Ja bym skorzystał z rękojmi i zarządał zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy wolny o d wad.
Z racji na czas urlopowy i również mój pobyt na urlopie, świadomie się na to zdeklarowałem. Tak czy siak naprawa trwała by około miesiąca. Koniec końców -mam  sprzęt w domu i robi to co ma robić bez zarzutu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #516 dnia: 19 Lipiec 2024, 06:43:13 »
Ale ja się nie obrażam! Przedstawiłem swój punkt odniesienia.
 :)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #517 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:11:21 »
Hej,
mam pytanie z serii głupich. Jakoś nie udało mi się tematu zgłębić wcześniej. Jestem trochę zmęczony NPFem i syfem, który potrafi zrobić i mam zamiar założyć nakładkę na kolbę z wylewką. I teraz pytanie ;) Pojedynczy vs podwójny dziobek :) Czy ich stosowanie ma na celu jedynie kwestię czysto użytkową tzn. gdy chce zrobić dwa osobne espresso to używam podwójnego, ale jak chce zrobić jedno podwójne to dziobek pojedynczy? Nie stoją za tym żaden kwestie wydajnościowe na zasadzie, że pojedynczy ma za mały przepływ vs podwójny i nie może być używany do pojedynczego espresso. Patrząc na otwór w dnie to różnicy nie widzę, ale może pojedynczy dziobek nie da rady odebrać tego przepływu dla podwójnego sitka.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #518 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:18:23 »
Załóż podwójną wylewkę bo tak czy inaczej da radę trafić do jednej filiżanki, a w razie czego można od razu rozlać i do dwóch ;)

Offline MarVald

« Odpowiedź #519 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:33:15 »
Załóż podwójną wylewkę bo tak czy inaczej da radę trafić do jednej filiżanki, a w razie czego można od razu rozlać i do dwóch ;)
No tylko ja robię zawsze dla jednej osoby na jedno podejście a robię podwójne espresso i stąd moje pytanie ;)  To jak to jest? ;)

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #520 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:36:56 »
Jeśli NPF robi syf tzn, że jest problem z filtrem i ciśnieniem.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #521 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:39:07 »

Hej,
 Jestem trochę zmęczony NPFem i syfem, który potrafi zrobić.....
O, to jesteś pierwszym właścicielem Micry któremu coś nie wyszło.... Chyba cie wyrzucą z Klubu Idealnych Ekstrakcji Micry
A tak na poważnie, chyba coś robisz źle, skoro "sika" na boki. NPF - naked jest idealnym narzędziem do nauki, więc szkoda, że się poddajesz

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #522 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:50:12 »
Jeśli NPF robi syf tzn, że jest problem z filtrem i ciśnieniem.
Raczej kawą i jej dystrybucją w sitku.
W tym ekspresie zawsze jest 9 bar......

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #523 dnia: 04 Sierpień 2024, 22:51:22 »
Zgoda

Offline MarVald

« Odpowiedź #524 dnia: 04 Sierpień 2024, 23:20:30 »
Panowie,
nie jestem zielony w temacie NPFa. Używałem z MaraX wiele lat. Radzę sobie z dystrybucją itp. - leveling tool, tamper dynamometryczny i inne czary ;). Niestety o ile na Niche Zero było spoko/super to na Mazzer Philos jest syf ;) Nie wiem z czego to wynika. Wygląda tak, jakby było jedyne dobre ustawienie dla danej kawy na tym młynku i nawet jak czas ekstrakcji jest niewłaściwy to zmiana ustawienia powoduje zawirowania. Jeszcze mając MaraX poddałem się przy Timemore Sculptor, który był dla mnie nie do okiełznania i jedyne co na tamtym młynku dawało spokojny przepływ to było użycie blind shakera ;) Powoli zaczynam się zastanawiać czy ja w ogóle jestem w stanie się zgrać z młynkami o takiej orientacji żaren :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi