Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61084 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #135 dnia: 17 Sierpień 2024, 17:13:31 »
Zostało mi tylko dociąć rurkę do mleka na odpowiednią długość.

Rurka docięta oszlifowana i zrobiło się bardziej wygodne.

Nie było trudno.
AU1.jpg

AU2.jpg

Po zrobieniu sobie E.MACCHIATO (fajnie wyszło) na ekranie zaczęły się pojawiać komunikaty  >:( a ty wyczyść system mleczny a to dolej wody a to zrób tamto tamto i tamto i jeszcze to :'( sporo tego i zanim to wszystko porobiłem to pół kubka tego co mi wyszło wypiłem a miałem się delektować napojem z ekspresu automatycznego :lol2:

AU3.jpg
Od kilku dni domownicy piją   z WMF Perfection 860L i co raz bardziej im się podoba. 

U mnie również dzięki @MacJaro od 2 dni stoi 880L.

Panowie pozwolicie że spytam kto u was czyści ten ekspres bo ani to wygodne ani szybkie.
Albo nabiorę wprawy a jak nie to sprzedam za 2/3 :lol2: ceny sklepowej i po kłopocie (żartowałem) :redface: a te wyroby kawowo mleczne zaczynają mi coraz bardziej smakować.

Przed 10:00 takie coś sobie machnąłem.
20240817_094504.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 17 Sierpień 2024, 21:16:48 »
Jaka różnica w smaku między Decent a WMF?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #137 dnia: 18 Sierpień 2024, 22:10:31 »
Myślę, że zasadnicza. Raz zrobiłem eksperyment i te same ziarna (przyzwoita włoska Arabica) zasypałem do automatu (któraś Jura, nie pomnę już która) i do ekspresu kolbowego. Z automatu wyszła dobra (może nawet bardzo dobra) niezobowiązująca kawa, z ekspresu normalne espresso. Obie były bardzo dobre, ale diametralnie różne - nawet Americano z ekspresu kolbowego miało zupełnie inny smak, niż kawa z automatu.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #138 dnia: 19 Sierpień 2024, 11:36:58 »
nawet Americano z ekspresu kolbowego miało zupełnie inny smak, niż kawa z automatu.
Ja z kolei mam takie wrażenie że w tym automatycznym ekspresie co go mam kawa Americano wychodzi jakby najmniej kawy w kawie tam było :redface:

Przed chwile na takich ustawieniach
20240819_110102.jpg

Takie coś mi wyszło nie powiem jest to pijalne lekkie ale takie jakby tam tej kawy mało było.
20240819_110147.jpg

O właśnie nie wiem czy ustawienia  z tymi 4cztrema ziarenkami w tym ekspresie to przy niektórych kawach jakie mamy do wyboru czasami nie pic na wodę bo sporo tej kawy jednak trafia do tacki ociekowej muszę zobaczyć jak to będzie na 3trzech ziarenkach i mniejszej ilości wody.

Pomimo tego kawa czy to co mi wyjdzie cały czas mi z niego smakuje mimo że ciągle wola dolej wody i wysyp fusy :lol2:

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Sierpień 2024, 18:11:33 »
Jurku, 280ml wody to nie americano, tylko siki Weroniki  :taktak: Wg mnie, na automacie, przy założeniu, że 40ml/35g uzysku to espresso, w przypadku maksymalnej pojemnosci modułu zaparzający 11g w Twoim ekspresie, to rozcięczona kawa/americano powinno mieć x2, tj 80ml, ewentualnie x3/120. Oczywiście, jak kto lubi, ale prawie 300ml to już dripp, gdzie należałoby zaaplikować z 18g mielonki.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2024, 18:25:34 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #140 dnia: 21 Sierpień 2024, 18:23:43 »
O właśnie nie wiem czy ustawienia  z tymi 4cztrema ziarenkami w tym ekspresie to przy niektórych kawach jakie mamy do wyboru czasami nie pic na wodę
Zgadza się dlatego jeszcze napisałem takie coś co zacytowałem teraz.
Tak po tych kilku dniach użytkowania tego ekspresu odnoszę wrażenie że w ich reklamie to więcej "gatki szmatki" niż prawdy.
Ot cos wyprodukowali i chcą to jak najdrożej sprzedać.
Nie mam odniesienia do innych takich ekspresów bo staram/łem się unikać picia kawy z tego rodzaju sprzętu.

No nić na to chwilę już nie robię kawy na 4ziarenkach zszedłem na 3 i obserwuję to wszystko jest pijalne.

Jka

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Sierpień 2024, 18:31:33 »
O właśnie nie wiem czy ustawienia  z tymi 4cztrema ziarenkami w tym ekspresie to przy niektórych kawach jakie mamy do wyboru czasami nie pic na wodę
Zgadza się dlatego jeszcze napisałem takie coś co zacytowałem teraz.
Tak po tych kilku dniach użytkowania tego ekspresu odnoszę wrażenie że w ich reklamie to więcej "gatki szmatki" niż prawdy.
Ot cos wyprodukowali i chcą to jak najdrożej sprzedać.
Nie mam odniesienia do innych takich ekspresów bo staram/łem się unikać picia kawy z tego rodzaju sprzętu.

No nić na to chwilę już nie robię kawy na 4ziarenkach zszedłem na 3 i obserwuję to wszystko jest pijalne.

Jka
Moim zdaniem w automacie z racji jego ograniczeń (młynek) nie jest wskazane stosować mniejszych dawek kawy, tylko maksymalną pojemność modułu zaparzającego, bo będzie kwaśny efekt i nie mam na myśli pożądanej owocowej kwasowości. Resztę, w zależności od ziarna regulujemy ustawieniem grubości mielenia i temperaturą.

Pomimo tego kawa czy to co mi wyjdzie cały czas mi z niego smakuje mimo że ciągle wola dolej wody i wysyp fusy
Myślę, że na obecną chwilę WMF perfection, te najwyższe modele, to najlepszy automat do domu, co i espresso przyzwoite zrobi, nieźle mleko spieni i ładnie w kuchni się prezentuje.

》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #142 dnia: 21 Sierpień 2024, 18:58:20 »
Myślę, że na obecną chwilę WMF perfection, te najwyższe modele, to najlepszy automat do domu, co i espresso przyzwoite zrobi, nieźle mleko spieni i ładnie w kuchni się prezentuje.
Trochę się z tym nie zgodzę.
Ad.1 nie chcę nikogo obrazić ale jak ktoś kupuje ekspres automatyczny z myślą o robieniu dobrego espresso, to ja uszanuję to decyzję ale na języku mam brzydkie słowo do określenia tego kogoś :lol2:
Ad.2 co do mleka zgoda ale jest i nie zgoda  :redface: by to wszystko utrzymać w takim stanie jak instrukcja pokazuje to potrzeba sporo czasu na to poświęcić OK warto.
Ad.3 z tą prezentacją to może i by było OK ale nie u mnie bo przy moim prawdziwym ekspresie on wygląda jak fortepian przy pianino. :lol2:
Zresztą zobacz sam :redface:
20240821_184514.jpg

Jka

« Odpowiedź #143 dnia: 21 Sierpień 2024, 19:15:44 »
Jurku, porównywałem automaty do automatów, a nie do kolby, choć miałem sytuację, że znajomy napił się lepszego espresso z Jury, które mu zrobiłem, niż ze zrobionego przez siebie z Victorii. Oczywiście, jak niedawno napisałem @pj.w gość mało chętny do nauki o zawiłościach w sztuce przyrządzenia prawidłowego espresso.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #144 dnia: 21 Sierpień 2024, 19:35:52 »
Jurku, porównywałem automaty do automatów,
A to przepraszam ale i tak przystaję przy swoim że automat to nie espresso.
I tak bym to potencjalnie chętnym na zakup automatu tłumaczył wszelakie kawy TAK ale espresso NIE.

Jka

« Odpowiedź #145 dnia: 21 Sierpień 2024, 20:02:12 »
ale i tak przystaję przy swoim że automat to nie espresso.
I tak bym to potencjalnie chętnym na zakup automatu tłumaczył wszelakie kawy TAK ale espresso NIE.
Oczywiście. To nie przypuszczenie, a fakt, gdy piszę o ekspreso z automatu,  jednakże niektóre automaty potrafią wykrzesać niezłe ekspreso. Z mojego doświadczenia Jura 16-sto gramowa i właśnie tytułowy Twój WMF. Zrób na ciemniejszym wypale wg moich sugestii z początku wątku i sam ocenisz, szczególnie, że masz obok siebie adekwatne maszyny do przeprowadzenia porównania.

》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #146 dnia: 21 Sierpień 2024, 20:21:52 »
Coś tam zrobię poczekam spokojnie aż Goran wróci z urlopu, zamówię tą kawę co to ją wcześniej poleciłeś i pobawię się ustawieniami na młynku, ilością ziarenek, wodą  czy temperaturą.

Na tą chwilę mój kawowy czas skradła przelewowa metoda na filtrze nr.3 od decenta.

IMG-20240821-WA0041.jpeg

Jka

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #147 dnia: 25 Sierpień 2024, 22:40:36 »
Nowy stary, gracz na rynku... Tego nie mówi się ale wmf jest spod grupy tefala i krupsa i najśmieszniejsze jest to że zaparzacz ma taki sam jak modele krups ... Więc jak ktoś woli przepłacać 2-3 tyś to niech bierze wmf a jak ktoś ma pojęcie i nie zależy mu na obudowie to niech bierze krupsa... Robią tak samo kawę więc po co dwukrotnie przepłacać... Pozdrawiam wszystkich którzy mają dylemat między wmf a jura... Sam mam krupsa rozbierałem już kilkanaście różnych modeli i powiem wam że to samo krups ma w środku co na grafikach promujących wmf... Ten sam młynek ten sam zaparzacz... Cena tylko kilka tysięcy wyższa od krupsika...

Jeśli chodzi o automaty to według mnie nie ma wielkich różnic... Każdy ma stalowy młynek w większości, ta sama pompa Ulka, co niby bije 15 bar a 9 do espresso wymagane, i tak samo każdy producent kombinujący z odpowiednim zaworkiem czy wylewką przy kawie by wywar miał odpowiednie ciśnienie zanim wyjdzie

Naprawdę czasem jak patrzę jak porównują tutaj na forum jura delonghi philips saeco siemens itp... W każdym jest podobny sprzęt w środku  podobne metody działania... Jedne całkiem elektryczne w środku na silnikach inne na hydraulice pracujące. Każdy ekspres jest w stanie zrobić taką samą kawę tylko trzeba odpowiednio go ustawić... Wiadomo czas ekstrakcji, doza, temperatura itp, ale czy ma to znaczenie jakieś jeżeli ciśnienie jest robione nie poprzez ubitą kawę, a zaworek czy uszczelkę z dziurką?

Od strony technicznej to tutaj widzę na forum ludzie nie patrzą tylko chyba polecają co droższe w większości...

« Odpowiedź #148 dnia: 26 Sierpień 2024, 06:29:13 »
Wiadomo czas ekstrakcji, doza, temperatura itp, ale czy ma to znaczenie jakieś jeżeli ciśnienie jest robione nie poprzez ubitą kawę, a zaworek czy uszczelkę z dziurką?
Nie masz pojęcia o parzeniu kawy. Jeden automat robi napar 40ml przez 7s a drugi przez 35s na tym samym ziarnie, a to kluczowe dla jakości espresso. Jeśli nie czujesz różnicy, to faktycznie => po co przepłacać.
Sam mam krupsa i rozbierałem już kilkanaście różnych modeli i powiem wam, że to samo krups ma w środku co na grafikach promujących wmf... Ten sam młynek ten sam zaparzacz... Cena tylko kilka tysięcy wyższa od krupsika...
Córka ma WMF-a a siostrzeniec Krupsa i na tym samym ziarnie za Chiny ludowe z Krupsa nie mogę zrobić dobrego espresso, a z WMF-a najlepsze, jakie piłem z automatu.  Widocznie to magia albo autosugestia  :hihihi:
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 07:02:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Sierpień 2024, 10:33:17 »
Wg mnie autosugestia, ewentualnie w zależności jak gesto jest młynek ustawiony, ale krups i wmf ma te same części w środku... Czas ekstrakcji też zależny jest od tego jak ten zaworek jest wywiercony jak wielki otwór ma... Choć tak szczerze to nie widziałem by którykolwiek automat lał espresso przez 35 sekund chyba że już pompa siadała albo miał zatkany wężyk doprowadzający wodę bo też tak dostałem raz do naprawy ekspres gdzie ktoś wcześniej wyciągał i pozaginął węże to wtedy jest wolniejszy przepływ ... Poza tym ziarno ziarnem ale dochodzi ci jeszcze stopień zmielenia i temperatura wody oraz czy ekspres do kawy jest dokładnie wyczyszczony i czy w wylewce nie osiadają stare naleciałości z kawy... Domyślam się że krupsa u ciebie mają dłużej niż wmf bo to świeża marka i tam pewnie jeszcze nie zaszło w wylewce osadem... A do porównania to woziłeś tą samą butelkę z wodą? Bo woda ma ogromne znaczenie także przy kawie oraz jak dlugo siedzi filtr w zbiorniku na wodę lub jego brak...  Ja jestem zdania że w kazdym automacie stosując odpowiednie ustawienia na tym samym ziarne jesteśmy w stanie osiągnąć taki sam smak kawy oraz zachowując odpowiednie proporcje wody do ilości kawy w zaparzaczu, czasem nawet na dwa razy zaparzyć by była ta sama ilość co np jura podaje itd...

Wybacz ale pojęcie myślę że mam bo już naprawdę naprawiłem dość sporo ekspresów, regulowałem młynki i wymieniałem termistory ntc na zbiornikach bo po czasie też mogą przełamywać i kawa jest np za zimno lub za ciepło parzona,

Jedynie gdzie jesteś w stanie odczuć różnice to na kolbie z prawdziwego zdarzenia, gdzie ludzie kupują drogie młynki, tampery, dokładają pidy by mieć powtarzalność w smaku

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi