Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61051 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Lipiec 2024, 15:49:30 »
Od kilku dni domownicy piją  kawka z WMF Perfection 860L i co raz bardziej im się podoba. 
Najbardziej mojej żonie, która uwolni się od leciwego ekspresu na kapsułki.  :D
Jak na automat jest bardzo cichy, dosyć szybki a to za sprawą podwójnego termobloku.
Osobny do kawy i mleka.
Robi naprawdę przyzwoite espresso, zrobione w/g zaleceń (ustawień) @GostRado,  który „rozkminił” ten ekspres jakiś czas temu.
Ekspres prezentuje się bardzo efektownie, zbudowany jest z bardzo dobrych materiałów.
Ja oczywiście zostaję przy „kolbie”, a automat ułatwi mi życie, bo nie będę musiał odpalać za każdym razem kolby, by domownikom zrobić kawy mleczne które to jedynie piją  [emoji38]

https://zapodaj.net/plik-vOfEWQZPaU
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2024, 15:52:21 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #106 dnia: 22 Lipiec 2024, 15:54:33 »
Moja żona też dostała taki - trochę dzieki @MacJaro [emoji106]

« Odpowiedź #107 dnia: 22 Lipiec 2024, 16:07:55 »
Moja żona też dostała taki - trochę dzieki @MacJaro [emoji106]

@fill Jak jest okazja, hm…. mega okazja to trzeba korzystać  :taniec:

Offline radcaffe

• Ekspres: WMF Perfection 880L
« Odpowiedź #108 dnia: 08 Sierpień 2024, 20:31:30 »
U mnie również dzięki @MacJaro od 2 dni stoi 880L. Polecam

« Odpowiedź #109 dnia: 08 Sierpień 2024, 20:58:23 »
U mnie również dzięki @MacJaro od 2 dni stoi 880L. Polecam

Na zdrowie  [emoji38]  kawka

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Sierpień 2024, 16:02:11 »
Zaraz będzie 2dwa tygodnie jak i ja bawię się ekspresem z takimi literami WMF perfection  860
Rozpisywać się za bardzo nie ma o czym bo praktycznie wszystko za / przeciw a nawet obok :lol2: już tutaj napisano pokazano.
Od siebie dodam ze ekspres moim zdaniem jest wielki nie taki "mieszkaniowy" ot kawał klocka jakbym go widział na żywo to ze względu na gabaryty nie wiem czy bym go kupi.
Dzisiaj stoi cieszy oko i podniebienie.

C1A.jpg

A i by nie było ja nie kupiłem go po to by napić się z niego espresso do espresso mam inny ekspres stoi obok.

C1B.jpg

Kupiłem go z chęci by za własną kasę przekonać się jak to naprawdę jest z kawą pitą z takiego ekspresu, bo to że u szwagra ciotki się napijemy, na CPN, w jakimś tam biurze i to opiszemy nijak ma się do tego jak sami sobie to kupimy i się pobawimy.

Za ekspres dałem coś około 8500zł i już dokupiłem dodatków za 500zł np. mniejszą karafkę na mleko, filtr, tabletki czyszczące i inne duperele do konserwacji.

Ale największym powodem dlaczego kupiłem ten a nie inny model było to że on ma wysuwany z przodu pojemnik na wodę i fusy, co dla mnie było pierwszo planowym argumentem na wydanie kasy.
Zbiornik co prawda tylko 2dwu litrowy ale jak dla jednego staruszka wystarczający.

C1C.jpg

Ale w zasadzie to wpadłem tutaj z 2dwoma pytaniami?

Jak na takich ustawieniach obliczyć ile kawy mi młynek zmielił by 'wypluł" ciastko o takiej wadze.

C1E.jpg

C1F.jpg

I kolejne pytanie czy ktoś z posiadaczy używał już tej "łopaty" i w sypywał w ten wsyp jakąś kawę jak tak to ile ? by tam tej kawy wsypać i jak grubo zmielić.

C1G.jpg

Co do samej kawy jaka wychodzi z tego automatu to co by tutaj napisać by nikogo nie urazić by nie nagiąć faktów :lol2: są to dobre pijalne i akceptowalna napoje, nie ma się czego wstydzić. 
Ba a jak nam się coś "pomyrda" to i w filiżance tylko takie cos dostaniemy :-[ :lol2: :redface:

C1K.jpg

Jka

« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2024, 16:06:00 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Sierpień 2024, 17:00:43 »
Jurku, nie kombinuj z mieleniem kawy. Ekspres robi przyzwoite espresso na swoim młynku. Nasypiesz ziarna na pięć shotów i możesz zmienić kawkę na inną. Zmielesz za drobno i kłopot gotowy.

Podobno maksymalna doza to 11g.

Niezła pianka, co to za mleko?
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2024, 17:04:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Sierpień 2024, 17:30:19 »
Nie będę kombinował dlatego wolałem spytać bo nigdzie nie natrafiłem by ktoś coś kawowego tam wsypywał, tabletki do czyszczenia tak.

Jak widać u mnie ciastko ważyło prawie 21g sam się zdziwiłem.
Fajna opcja to te 2dwie kawy bo on w trakcie domiela sobie na tą 2drugą kawę.

Mleko - polecono mi świeże od krowy a ze nie mam krowy :redface: to syn przytargał mi z Biedronki taką butelkę :lol2: z tą pianką to taki przypadek robiłem jaką kawę nacisnąłem rozmiar :lol2:XXL podstawiłem filiżankę i czekam a tutaj samo mleko i filiżanki zabrakło  :-[ no to wyłączyłem i teraz coś nowego robię w rozmiarze XL już nie jestem taki łakomy.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Sierpień 2024, 18:35:17 »
z Biedronki
To ich brend i pewnie w różnych regionach Polski robi dla Biedroniki inna mleczarnia.
Jak widać u mnie ciastko ważyło prawie 21g sam się zdziwiłem
Musiałbyś wodę odsączyć 😃 ewentualnie wysuszyć.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #114 dnia: 10 Sierpień 2024, 20:38:51 »
Nie będzie mi się chciało suszyć ciastka.
Za to dzisiaj trochę się na sprzątałem.
Ze 3 dni nie wyciągałem tacki ociekowej bo po zrobieniu kawy podkładałem kubek i to do niego zbierała się woda przy automatycznym czyszczeniu.
Jak się okazało nic na tym nie zyskałem bo dzisiaj takie cos zobaczyłem >:(

20240810_185831.jpg

20240810_185837.jpg

Trochę tej kawy się tam uzbierało czemu, dla czego nie mam pojęcia, za to wiem ze muszę sobie kupić długi pędzel bo i trochę tej kawy wysypało się poza tackę i bez sprzątanie i odkurzania się nie obyło.

20240810_194547.jpg

Ekspres sygnalizował by opróżnić pojemnik z ciastkami byłem zdziwiony że tak szybko to trzeba czyścić bo nawet do połowy to nie sięgało a może to o to chodziło.

Nic nauczka na przyszłość żeby wieczorem tam zaglądać.
Za to teraz wiem jak gruby jest przemiał z tego młynka :lol2:

20240810_194629.jpg

Jka

« Odpowiedź #115 dnia: 10 Sierpień 2024, 21:41:28 »
Za to teraz wiem jak gruby jest przemiał z tego młynka
Jaką masz ustawioną grubość? Może czas przestawić na drobniejsze? U córki sprawdza się "2" przy kawkach średnio-ciemnych i "1"  średnio palona.  Obydwie kawki to ten sam singel brazylijski.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #116 dnia: 10 Sierpień 2024, 23:53:09 »
Mam ustawione na 3trójce miałem ze 2dwa dni na 2dwójce ale zaczynałem wyczuwać goryczkę więc wróciłem do 3trujki.
Kawy to moje własne mieszanki wszystko co mi pozostawało po zabawie z młynkami.
Znakomicie wychodziła mi ta.

TO TA KAWA.jpg

Jka

« Odpowiedź #117 dnia: 11 Sierpień 2024, 07:55:43 »
Jurku, automatowi ze względu na swoje ograniczenia trzeba pomóc. Najlepiej sprawdzają się ziarna jednorodne i świeże: do jednego miesiąca, a jeszcze lepsze 7 ÷ 14 dniowe.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #118 dnia: 11 Sierpień 2024, 08:50:15 »
Kurna tak świeżych to ja chyba nie mam w domu.

Do tego co go teraz zdjąłem z blatu i schowałem do szafy mieliłem wszystko co popadło przelewałem wszystko co miałem i było OK.

3.jpg

Ja na smak kawy i resztę obsługi w tym automacie nie narzekam bo co to jest niecałe 2dwa tygodnie obcowania ze sprzętem tym bardziej nie mając zielonego pojęcia o tym.

Dzisiaj zasypię go taką kawą i zobaczę jak mi to będzie smakować.
20240811_080707.jpg

A jednak sam ekspres sobie tam coś porcjuje odsypuje teraz rano wyszło tak, muszę dokładniej przyjrzeć się instrukcji bo może nie na do każdego rodzaju kawy trzeba wybierać tak jak ja to robię max ilość kawy.

20240811_072701.jpg

Nic trochę nauki nie zaszkodzi :lol2: za to teraz już wiem że w realu nie jest tak jak to 'aktorzy" przedstawiają że  >:( lejesz / sypiesz i pijesz :redface:

Jka

« Odpowiedź #119 dnia: 11 Sierpień 2024, 09:15:02 »
Nic trochę nauki nie zaszkodzi  za to teraz już wiem że w realu nie jest tak jak to 'aktorzy" przedstawiają że   lejesz / sypiesz i pijesz
Zawsze to powtarzam, że automat, ekspres automatyczny to myląca nazwa. Trzeba posiąśc ekemenarną kawową wiedzę.

Nie rozumiem tych Twoich ciasteczek :mhh: Czy wychodzą Ci zwarte i suche krążki, jak na zdjęciu z WMF-a córki po moich ustawieniach?
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi