Autor Wątek: WMF perfection  (Przeczytany 61013 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: WMF perfection
« Odpowiedź #120 dnia: 11 Sierpień 2024, 09:43:59 »
Ja też nie :redface: najczęściej wygląda to tak.

20240811_093605.jpg

Sporadycznie udaje się zobaczyć cały krążek, jakby to było za suche i się kruszy.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #121 dnia: 11 Sierpień 2024, 09:50:18 »
A to wszystko w porządku, po zamieszczonym zdjęciu. Jak spróbujesz na drobniejszym mieleniu, to będzie jak "moje", bo to było na "1".
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #122 dnia: 11 Sierpień 2024, 09:58:03 »
Przy tej nowej kawie zejdę z młynkiem na nr.2 i zobaczę co i jak a za 2/3 dni popróbuję na nr.1

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #123 dnia: 11 Sierpień 2024, 10:26:33 »
Przy tej nowej kawie zejdę z młynkiem na nr.2 i zobaczę co i jak a za 2/3 dni popróbuję na nr.1
Widzę, że przypasowały Ci kawy od Gorana, więc proponuję, abyś zamówił tę:

https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/brazil-chocolate-edition-natural/

Z mojego doświadczenia,  z automatami, wywnioskowałem, że bardzo dobre efekty można uzyskać na kawach brazylijskich średnio palonych, a jak ktoś woli mniej "owoców", to srednio-ciemno, szczególnie na ekspresach z wyższej półki. Oczywiście można osłabić wyrazistość uzyskanego z automatu espresso poprzez dodatek dobrej indyjskiej robusty 👎

Tak dla przypomnienia: zmianę ustawień grubości mielenia robimy podczas mielenia, chyba że jest to młynek z funkcją odsuwania żaren (niektóre modele Jury), wtedy na stojąco. Trzeba parę shotów wykonać na nowym ustawieniu.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2024, 10:56:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #124 dnia: 11 Sierpień 2024, 12:42:58 »
Widzę, że przypasowały Ci kawy od Gorana:

Jakoś tak po drodze mi z tymi kawami dla mnie w smaku są bardzo dobre, ceny jeszcze lepsze a obsługa wręcz wzorcowa jeszcze przelew nie zaksięgowany a już kurier pod drzwiami.

Widzę, że przypasowały Ci kawy od Gorana, więc proponuję, abyś zamówił tę:

https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/brazil-chocolate-edition-natural/

Ok zamówię niech popowracają z zasłużonych urlopów.
O tym żeby regulację robić w czasem mielenia doczytałem.
Za to nie znalazłem (albo nie szukałem) wzmianki jaki poziom kawy trzymać w hopperze

Jka

« Odpowiedź #125 dnia: 11 Sierpień 2024, 13:23:16 »
Za to nie znalazłem (albo nie szukałem) wzmianki jaki poziom kawy trzymać w hopperze
Defekt popcoringu w automacie raczej nie grozi, a podgrzewanie ziaren w hopperze jak najbardziej, więc myślę, że dosypywanie po 1/3 opakowania 250 gramowego jest optymalne.
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Sierpień 2024, 15:08:22 »
Zupełnie nie wiem, jaka jest pojemność „hoppera” w tytułowym WMF-ie, ale mała Jura, której też używam, ma pojemnik na kilka kaw. Zwykle jest zasypany do końca (w biurze), w domu pewnie 1/2 - 1/3 w zupełności wystarczy. Popcorningu nie zauważyłem - może dlatego, że żarna są mikroskopijne.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #127 dnia: 11 Sierpień 2024, 15:39:38 »
Zupełnie nie wiem, jaka jest pojemność „hoppera” w tytułowym WMF-ie,
W tym moim instrukcja podaje takie coś.

Pojemność zbiornika na kawę: 250 g

Jka

« Odpowiedź #128 dnia: 11 Sierpień 2024, 15:56:42 »
Jury w wersji "professional" mają dużej pojemności hoppery, np X8 1000g.
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Sierpień 2024, 17:37:39 »
Moja Jura jest całkiem domowa, bodajże A1. Takie maleństwo do ekspresso (bo espresso to ona nie robi, niestety).

Znalazłem, że 125g kawy.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2024, 17:47:29 wysłana przez Krakus »

« Odpowiedź #130 dnia: 11 Sierpień 2024, 17:48:04 »
Na tym mniejszym 10g module zaparzającym, przy młynku g3 można pokombinować i coś dobrego wycisnąć.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Sierpień 2024, 22:42:47 »
W kwestii WMF 860.... moje uwagi.
Naprawdę przyzwoity ekspres z którego można wycisnąć esencjonalną kawkę
1. Czy jest to espresso na poziomie kolby ze średniej półki cenowej  - nie, w żadnym momencie z tego ekspresu nie popłynie ciecz o takiej konsystencji - body, crema, smak. Ale...
pośród moich znajomych, nie ma  ludzi pijących klasyczne espresso, dlatego ten ekspres może być bardzo, bardzo użyteczny w przypadku wizyty gości.
2. Czy warto inwestować w dobre jakościowo, drogie kawy? - raczej nie, bo i tak wyciągniemy ułamek ich potencjału - średnia półka (z palarnii kawy) wydaje się być najlepszym wyjściem. Kaw marketowych nie testowałem.
3. Czy jest lepszy od Jury E8 - nie, podobna jakość espresso i podobny brak funkcjonalności w kwestii czyszczenia modułu zaparzacza - regularny serwis w autoryzowanym punkcie jest raczej nieunikniony.
4. Funkcjonalność - hmmm...... Parę parametrów ad. gradacji przemiału, dozy możemy skutecznie ustawić ustawić, ale...

Płukanie systemu kawy - dopiero 3 płukanie sprawia, że płyn po płukaniu jest w miarę klarowny.
Płukanie systemu mleka - niestety skąd inąd niezły pomysł dodania do plastikowej tacki nierdzewnej nakładki powoduje naprawdę duży hałas - porównując do mojego Crem DB? - szkoda słów. Generalnie - czyszczę ten system produktami Jury włączając funkcję spieniania mleka.
Spienianie mleka - bez podejścia do ręcznego spieniania w kolbie, ale na poziomie Jury.
Tacka ociekowa - dwuczęściowa, małej pojemności, ciężko to się to rozpina i pewnie dlatego wszędzie w Menu czyszczenia trzeba podstawiać zewnętrzny pojemnik na popłuczyny. .
U mnie dodatkowo dziwna przypadłość - sygnalizacja pełnego zbiornika na fusy przy słabym wypełnieniu. Też tak macie?
Konkluzja :
Przyzwoity ekspress domowy, który jednak ma niewiele wspólnego z produktami komercyjnymi. W domowym zastosowaniu ponadprzecięrny w kwestii jakości kawy, ale nie ceny.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Sierpień 2024, 22:51:10 »
Jeśli nie jest produktem komercyjnym to jakim? Charytatywnym? :D

Ciekawa recenzja, tyle pieniędzy, a efekt słabiutki. Chyba największą bolączką to fakt wożenia ekspresu do serwisu mimo rzekomej klasy sprzętu. Więc jaki automat byś polecił powiedzmy w budżecie 4-6k dla takiego leniwego laika?

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Sierpień 2024, 23:31:31 »
Nie przesadzaj, do domu jest spoko, skoro nie komercyjny to do użytku domowego, chociaż trochę duży gabarytowo i nie bez wad. To nie jest recenzja, ale impresja . Kwestia kasy jest mocno dyskusyjna, bo co dla jednego dużo, dla innego niewiele.
Trzeba rozważyć za i przeciw. Ja kupiłem za bezcen, dla żony, jako drugi, więc dla mnie jest ok.
Wcześniej miałem Jurę E8 i do niej porównuję - ekspresy porównywalne.

« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2024, 23:36:36 wysłana przez fill »

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #134 dnia: 16 Sierpień 2024, 16:52:02 »
Dzisiaj dotarły do mnie duperele do tego ekspresu jaki mam, między innymi filtry, zapasowa rurka z wężykiem do spieniania mleka tabletki czyszczące cos tam jeszcze i mniejszy (sporo mniejszy) pojemnik na mleko.
Paczka przyjechała w niecałe 2tygodnie i tutaj sprzedającemu należy się pochwała.
Za to sama paczka  :evil: :picardpalm: tak niechlujnie przepakowanego towaru to jeszcze nigdy w życiu nie dostałem a figa dostałem kiedyś filiżankę wsadzoną w kopertę, tutaj jak to zobaczyłem to szok wszystko luzem kartoniki pogniecione, dobrze ze wszystko całe albo cało bo nie wiem czy filtry nie uszkodzone.

No to mam zapas potrzebnych środków do utrzymania ekspresu w czystości.
Zostało mi tylko dociąć rurkę do mleka na odpowiednią długość.

20240816_141520.jpg

20240816_142121.jpg

20240816_142225.jpg

Właśnie co do czystości to temu co zaprojektował ten ociekacz to się baty należą raz że się to ciężko rozpina dwa tyle zakamarków że szkoda pisać ile tam z czasem brudu się nazbiera ponadto w ekspresie za 8500zł użyte plastiki do tego ociekacza to kpina to samo jest z pojemnikiem na wodę czy fusy moim zdaniem są to kiepskiej jakości materiały.

20240815_200557.jpg

20240812_093617.jpg

Za to dobrze że kawa mi smakuje z niego.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi