Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy  (Przeczytany 20131 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Wrzesień 2020, 10:00:52 »
ale mam mega wibracje na tacce, do tego stopnia, że muszę trzymać momentami filiżankę

Zobacz jak to w Silvi załatwiłem silikonowymi odbojnikami. Po kratką ociekową jeden komplet i pod tacką drugi. Zmiana na plus była kolosalna i filiżanki przestały wędrować po kratce.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2277.0

Kolejnym krokiem może być dodanie tłumika wibracji ciśnieina i ew. poprawienie mocowania pomp. W Silvi nie robiłem ale w aktualnym ekspresie mimo że jest dość cichy dodanie tego było zauważalne. Ale to już rozkręcanie fabrycznych połączeń więc nie wiem jak to na gwarancję wpływa.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2020, 10:10:09 wysłana przez Bacek »

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Wrzesień 2020, 10:33:19 »
Ale nie bagatelizuj jakości sprzętu...
Masz rację sprzęt jest bardzo ważny i nie trzeba bagatelizować, szczególnie młynka.

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Wrzesień 2020, 14:29:50 »
@bMind - jak długo czekasz na ochłodzenie boilera z tych 135 do ok 90 stopni?
Ok, więc sprawdziłem na zakresie 120 -> 95, bo tak mam aktualnie ustawione. Wiec od momentu wciśnięcia przycisku trybu pary aby go opuścić minęło z zegarkiem w ręku 6 minut. Dał bym pewnie jeszcze tak do 10 powiedzmy. Podejrzewam, że pewnie żeby cały proces usprawnić spuścił bym całą wodę z boilera, szybciej ekspres nagrzeje nową niż schłodzi się ta w zbiorniku.

Zobacz jak to w Silvi załatwiłem silikonowymi odbojnikami. Po kratką ociekową jeden komplet i pod tacką drugi. Zmiana na plus była kolosalna i filiżanki przestały wędrować po kratce.
Tak samo zrobiłem :) 4 od spodu, pasek z lewej, ale jak znajdę cieńszy to zrobię dwa po bokach. Do tego trochę pomiędliłem tą tackę żeby ją deko naprostować ;)

Offline Jeżyk

Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Wrzesień 2020, 15:49:07 »
Myślę że @skansen miał na myśli nowy ekspres w cenie do 3000

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #65 dnia: 08 Wrzesień 2020, 16:07:13 »
Pewnie tak, ale te akurat ekspresy można kupić nowe wyłącznie na promocji w cenie około 3000zł. Poniżej raczej mało prawdopodobne. Przynajmniej u nas z gwarancją. Jeśli używka jest w dobrym czy bdb stanie, można śmiało brać.

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Wrzesień 2020, 20:45:44 »
Ten tego..to tak trochę smuteczek, ale wychodzi na to, że wibracje w mojej Viki nie są jednak normalne i po przesłaniu filmiku do Konesso..jutro ekspres jedzie na serwis [emoji22]

Trochę lipa, że tygodniowy ekspres ma jakieś problemy, które zmuszają mnie do jego odesłania. Liczę jednak, że nie się nie zdupi w transporcie czy serwisie..eh..

skansen

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Wrzesień 2020, 09:06:53 »
Pewnie tak, ale te akurat ekspresy można kupić nowe wyłącznie na promocji w cenie około 3000zł. Poniżej raczej mało prawdopodobne.
W promocji trafiają się nawet i za 526Euro :) Tyle tylko, że nie są obecnie dostępne w ogóle w sklepach które takie promocje czasami oferują (Caffelab, Elektros)...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Wrzesień 2020, 18:47:50 »
Ja miałem taki komfort, iż pracowałem jakiś czas w kawiarni, więc wprawę do spieniania mleka oraz robienia espresso (na byle jakiej kawie)  miałem. Więc u mnie to tylko było uczenie się ręcznego młynka oraz menu w ekspresie.

Porównując smak espresso tej robionej w kawiarni a tej w  domu no to powiem przepaść jakościowa. W domu to niebo w gębie a w kawiarni z lepszym profesjonalnym sprzętem i kawą spalenizną, espresso wychodziło takie że tylko z cukrem dało się to pić.  Wnioski: sprzęt na drugim miejscu a jakość kawy na pierwszym

Espresso będzie tak dobre jak najsłabsze  ogniwo w łańcuchu.
Woda , kawa, sprzęt ( młynek , ekspres, tamper, dystrybutor ) i  ręka a może bardziej głowa (człowiek ). Wszystko jest istotne.

ps. w kawiarni  zbyt mocno/długo  palona kawa i wszystko zepsute
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2020, 19:40:59 wysłana przez PiotrekBM »

Offline bMind

« Odpowiedź #69 dnia: 19 Wrzesień 2020, 19:27:49 »
No, więc we wtorek Victoria wraca z serwisu :taniec: Smutno mi trochę że tygodniowy ekspres go wymagał ale nic to.. Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się, że wymieniono mocowanie pompy i ją inaczej zamontowano. Wymieniona została też dysza pary, bo miała na części w którą się wkręca końcówkę jakby zadrę, powietrze nie uciekało ale zbierał się tam syf po spienianiu I żeby to wyczyścić trzeba było ja za każdym razem odkręcać. Ale szczegółów dowiem się z raportu który będzie z ekspresem. Zobaczymy jak będzie w domu ;)

Od wtorku wracamy więc do nauki i prób uzyskania dobrego shota ;)

ps. Kupię chyba wagę z Ali, tą o której ostatnio była dyskusja w wątku o wagach, ta z czterema trybami pracy i auto timerem, ale poczekam na promo. Na razie zamówiłem jubilerską do 2kg, na początek starczy [emoji106]

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #70 dnia: 19 Wrzesień 2020, 19:33:35 »
W promocji trafiają się nawet i za 526Euro
Taki zakup ma tę niedogodność, że bardzo rzadko serwis w Polsce honoruje gwarancję czy rękojmię. Trzeba wysyłać sprzęt do sprzedawcy lub serwisu autoryzowanego przez producenta.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Wrzesień 2020, 20:32:47 »
Zgadza się, jest to pewna niedogodność. Z drugiej strony używane, już po gwarancji Oscary potrafią kosztować porównywalną kwotę...

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Wrzesień 2020, 20:50:45 »
Jak ktoś kupi Oscara w Elektros to serwis będzie miał pewnie lepszy niż w Polsce :) Kiedyś kupiłem u nich mały hopper, miał niewielkie wady estetyczne bo one są cięte z dużych hopperów. Giani prosił mnie o zdjęcie tego hoppera i natychmiast był wysłany do mnie inny hopper. Wysyłka za granicę nie jest już taka droga.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #73 dnia: 19 Wrzesień 2020, 22:12:49 »
...używane, już po gwarancji Oscary potrafią kosztować porównywalną kwotę...

No właśnie. O czymś to świadczy...

Offline damcyk Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II, Aeropress
  • Młynek: NS Grinta
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Wrzesień 2020, 22:27:12 »
Jest kod rabatowy do Caffelab na -10% po newsletter i wychodzi nowy w okolicach 2400 po kursie Revolut.
Przymierzam się od dłuższego czasu, ale po prostu wydatki naszły inne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi