Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy  (Przeczytany 20091 razy)

avidrock

• Gość
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Wrzesień 2020, 20:19:59 »
I to jest wiadomość dnia dla mnie   Na forum były podejmowane takie próby, co prawda na Grace, ale bezskutecznie. A jak widać jednak się da!
Ale jestem pierdoła, czytałem instrukcje którą ty pisałeś i mi się nie udało  wyłączyć. Teraz przeczytałem instrukcje @bMind  (czyli tą samą) i się udało. Jak wyłączam to nie świeci przycisk wody, a jak włączam to mruga. Wnioski, muszę uczyć się czytać za pierwszym razem ze zrozumieniem 😉

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Wrzesień 2020, 20:21:58 »
Najważniejsze, że działa!  [emoji106]

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Wrzesień 2020, 20:30:54 »
Negatywy? Hm..w sumie nie wiem, czy to normalne czy nie, ale mam mega wibracje na tacce,
W mojej Grace to samo, muszę trzymać ręką żeby było ciszej. W sumie mnie denerwują te drgania i pojemnik na wodę, a tak to ekspresem jestem mega zadowolony. Tobie gratuluję świetnego wyboru, na pewno nie pożałujesz. Teraz tylko cierpliwości, dobrej kawy  i dużo praktyki

skansen

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Wrzesień 2020, 21:19:46 »
Sprawdziłbym czy ekspres stoi na dobrze wypoziomowanej powierzchni, czy filiżanka ucieka też bez dodatkowej podstawki, sprawdziłbym też z inną filiżanką... To tak na początek.

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Wrzesień 2020, 21:21:24 »
Ekspres stał już w dwóch miejscach i w obydwu było podobnie. Filiżanki też zmieniałem, kubki, cały czas to samo. będę próbował meblowych "groszków" w jakiejś kombinacji ;)

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Wrzesień 2020, 21:35:54 »
filiżanka ucieka też bez dodatkowej podstawki
Właśnie u mnie ucieka bez dodatkowej podstawki. Zmiana miejsca u nie odpada a nóżki chyba nie są regulowane ( nawet nie sprawdzałem)?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Wrzesień 2020, 22:15:18 »
Zamiast przestawiać w tysiąc miejsc nie prościej użyć poziomicy?

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Wrzesień 2020, 22:53:46 »
Podepnę się, bo sam jestem na etapie wyboru najpewniej któregoś modelu Lelita i mam kilka pytań :)

@bMind - jak długo czekasz na ochłodzenie boilera z tych 135 do ok 90 stopni?
@skansen - czy można jakoś prosto wyłączyć funckje/nagrzewanie boilera parowego? Np. jeśli rano wiesz, że robisz tylko espresso to możesz włączyć ekspres "bez pary"?

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Wrzesień 2020, 22:57:25 »
Nadal nie jestem w stanie powiedzieć, że wychodzi mi cokolwiek co można nazwać poprawnym espresso, ale też wiem, że to nie jest to coś co można osiągnąć w tydzień i że na końcowy efekt ma wpływ wiele składowych (woda, ziarna, doza, młynek/mielenie i wiele innych). Tak więc staram się nie zrażać i poddawać  Coś tam wychodzi ale to jeszcze nie to  A to za mało, a to za dużo, a to za małe ciśnienie. Ale próbuję!

Bardzo dobre podejście. A najwyżej za 4 miesiące sprzedasz na pchlim targu i kupisz Jure e6.
Żartowałem. :P
Na takim sprzęcie dojście do dobrych efektów nie będzie trudne. Smacznego!

skansen

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Wrzesień 2020, 22:59:47 »
@skansen - czy można jakoś prosto wyłączyć funckje/nagrzewanie boilera parowego? Np. jeśli rano wiesz, że robisz tylko espresso to możesz włączyć ekspres "bez pary"?
W mojej Elizabeth można wyłączyć bojler parowy wchodząc w opcje menu. W nowej wersji jest "skrót" do wyłączania bojlera parowego - nie trzeba "przeklikiwać" się przez menu, wystarczy przytrzymać dłużej przycisk na panelu.
Ale... wyłączanie bojlera parowego nie jest zalecane, ponieważ bojler parowy odpowiada za preinfuzję a po wyłączeniu bojlera parowego tracimy tą funkcję.
Ekspres nie zużywa też na tyle dużych ilości prądu by wyłączanie dawało znaczne oszczędności.

Offline bMind

« Odpowiedź #55 dnia: 07 Wrzesień 2020, 23:10:12 »
@bMind - jak długo czekasz na ochłodzenie boilera z tych 135 do ok 90 stopni?
Kurczę, dokładnie nie wiem, ale jutro sprawdzę i dam nać. Nie wiem, bo jakoś do tego nie przywiązuję wagi ;) Najpierw robię espresso, potem próbuje (z naciskiem na próbuję :d) spieniać mleko i zostawiam, bo następną kawę robię za godzinę dwie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Wrzesień 2020, 07:16:11 »
Przygotowując kawy mleczne dobrze zacząć od przygotowania espresso a potem przełączyć ekspres w tryb pary.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Wrzesień 2020, 07:25:44 »
Ja miałem taki komfort, iż pracowałem jakiś czas w kawiarni, więc wprawę do spieniania mleka oraz robienia espresso (na byle jakiej kawie)  miałem. Więc u mnie to tylko było uczenie się ręcznego młynka oraz menu w ekspresie.

Porównując smak espresso tej robionej w kawiarni a tej w  domu no to powiem przepaść jakościowa. W domu to niebo w gębie a w kawiarni z lepszym profesjonalnym sprzętem i kawą spalenizną, espresso wychodziło takie że tylko z cukrem dało się to pić.  Wnioski: sprzęt na drugim miejscu a jakość kawy na pierwszym
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2020, 07:30:48 wysłana przez avidrock »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Wrzesień 2020, 09:35:37 »
Negatywy? Hm..w sumie nie wiem, czy to normalne czy nie, ale mam mega wibracje na tacce,

Otwórz obudowę jeżeli możesz i sprawdź czy czasem przewód od pompy lub pompa nie dotyka gdzieś obudowy. Możesz ewentualnie pompę obrócić / inaczej ustawić, czasem to pomaga.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Wrzesień 2020, 09:42:06 »
Wnioski: sprzęt na drugim miejscu a jakość kawy na pierwszym

Dobry surowiec to podstawa. Ale nie bagatelizuj jakości sprzętu... musi on spełniać choć podstawowe minimum. Poza tym każdemu smakuje inna kawa, jeden woli owocowy single blend, a drugi ciemnego jak smołę włocha :) Trzeba też wziąć pod uwagę czystość maszyny. Już kilkakrotnie spotkałem się z tym że w lokalach często nie dbają o czyszczenie i w kolbie oraz grupie jest tyle osadów że aż ciężko się kawie do wylewki przedostać. A to bardzo negatywnie wpływa na smak nawet dobrej mieszanki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi