Ok, więc tak jakby podjąłem decyzję

Na początek chciałbym podziękować wszystkim którzy zechcieli poświęcić chwilę i wziąć udział w dyskusji

Wiem, że czasami ciężko jest pomóc komuś w wyborze, bo mimo brania pod uwagę założeń pytającego..zawsze radzi się trochę wg. siebie, biorąc pod uwagę swoje kryteria i jak by się postąpiło w tej samej sytuacji. A to nie zawsze może być odpowiedzią niestety, wiem z doświadczenia bycia w innych kwestiach po tej drugiej stronie

Wszystkie zaproponowane modele (różne modele Lelita, NS Oscar II, Ascaso Dream/Uno, Rancilio Silvia czy Gaggia Classic) spełniły by moje potrzeby kawowe. Niektóre by były podstawowe i pozwalały na stopniowe zapoznawanie się z tematem, mając z tyłu głowy że raczej sprzęt prędzej czy później (ze wskazaniem na prędzej) pójdzie do wymiany. Inne były by rozwiązaniami mocno na wyrost i jednocześnie przekraczającym mocno budżet.
Z tych wymienianych i tych podstawowych chyba najbliżej było mi do wyboru Rancilio Sylvia lub Gaggia Classic. Obydwa modele super na początek ale jednocześnie podatne na mody jak PID czy manometr. Zawsze to jednak dodatkowy koszt, który w przypadku takiej Sylwii oscylował by w okolicach 2,6-2,8k. Z Classiciem by było lepiej, ale jednak to zawsze raz kwestia grzebać i stracić gwarancję czy zostawić. No i dostępność części, narzędzi, nabycia umiejętności

Nie chciałem też iść od razu rozwiązania bardziej zaawansowane, że tak je nazwę. Wszystko ponad pojedynczy bojler (duale, HXy i inne) uważam za coś co trzeba wybierać świadomie pod konkretne potrzeby a nie na zasadzie "bo tak trzeba" albo "i tak kupisz". Może tak a może nie

Tak jak pisałem, dla mnie to musi być kwestia świadomego wyboru podyktowanego potrzebami.
Mimo, że nie jest to może coś super istotnego..musi mi się jednocześnie ten sprzęt podobać wizualnie. Raz że będę na niego patrzył używając, dwa że będę patrzył na niego z "biura"

I niektóre z proponowanych modeli wywoływały co najmniej mieszane uczucia jeśli chodzi o wrażenia wizualne

Kończąc ten przydługi wywód..zdecydowałem się zakupić ekspres Lelit PL91T Victoria. Wiem, że może nie był to idealny wybór i wiele osób na moim miejscu zdecydowało by się na coś innego, jednak z jakiegoś powodu ten model był mi najbliższy, czy to pod względem funkcji/parametrów ale też wizualnie (no podoba mi się..co poradzę..

). Do kompletu, mimo, że totalnie nie planowałem tego zakupu od razu ale raczej trochę później, zdecydowałem się zakupić używany młynek Fiamma MCF 64 OD. Wszystko powinno wyjść w poniedziałek więc wtorek/środa powinno być u mnie

Jeszcze raz dzięki, pochwalę się zdjęciami jak już wszystko stanie w moim małym kawowym zakątku