Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy  (Przeczytany 20029 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:03:06 »
Idąc w tym kierunku weź także pod uwagę nowy model DREAM ONE. Posiada on profesjonalną grupę kawową 60 mm, profesjonalny portafilter z sitkami 58 mm, profesjonalną, nienagrzewającą się dyszę pary, zawór OPV z regulacją z zewnątrz ekspresu, manometr i na pokładzie elektroniczny termostat dający większą stabilność temperaturową i umożliwiający zmianę temperatury w zakresie od 90 do 106 st. C co 2 st. C. Cena w obecnej promocji niewiele przekracza 3k.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:06:34 »
Jak masz miejsce to kup Oscara II. Trochę dla mnie dziwne jest, że ludzie dysponując budżetem około 3 tyś rozważają małe bojlery, no chyba, że wymiary ekspresu mają znaczenie.
Oscar jest świetnym wyborem ale ciężko go obecnie dostać w cenie do 3000zł :(
@3DSK dokładałeś u siebie w Oscarze OPV? Czy wg Ciebie jego dołożenie to must have?

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:14:15 »
Niedługo będzie black friday, w Elektros czasem są promocje, bywał w cenie 2500-2700, z dołożonym opv około 3tyś. Trzeba szukać. Dla mnie ceny tych jednobojlerowców są bezwstydne :) Do tego jeszcze te manometry, pidy, preinfuzje :)
OPV to must have w Oscar II, ja robiłem to sam na częściach z Elektrosa, mój kolega zamówił u nich Oscara z już zamontowanym OPV.

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:16:30 »
Kurde, teraz to mi serio psujecie w miarę nakreślony plan  :lol2:

A tak serio to bardzo dziękuję za sugestie i komentarze wszystkim i każdemu z osobna. Wiem, że wszystkie typy są tak naprawdę dobre, ale jednak mam świadomość, że mój budżet nie jest aż tak duży. Tak jak pisałem kilka postów wyżej, planowałem się zamknąć w trochę ponad 2k jednak lektura forum, Wasze propozycje oraz fakt, że wiem, ze przez dłuższy czas nie zmienię ekspresu powodują, że zerkam na modele które mocno ten budżet naciągają. Jednak zawsze (wg mnie) czymś istotnym. A to PID, a to większy bojler i grupa. Więc z góry przepraszam, że nie wygląda to tak: " Ekspres X, czy Y? Najlepiej Z. A, spoko, zamawiam." :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:25:13 »
Niedługo będzie black friday, w Elektros czasem są promocje, bywał w cenie 2500-2700, z dołożonym opv około 3tyś. Trzeba szukać.
Za jakiś czas może wrócą takie promocje. A w dłuższej perspektywie może i w Polsce się pojawią  :ogien:

Dla mnie ceny tych jednobojlerowców są bezwstydne :)
A co powiesz na to:
Ekspres do kawy ASCASO UNO PID PROF Black&Wood cennikowo 4890.00 PLN w promocji 4401 PLN?

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:29:45 »
BmIND, jak masz te 2500 na ekspres to naprawdę, zaoszczędź, rozbij świnkę skarbonkę, nie opłać rachunków i kup tego Oscara z opv. Wiem, że mówi się dołóż 500zł, później jeszcze 500zł itd, ale w tym przypadku ma to naprawdę sens. Różnica między Oscarem a innymi ekspresami hx, dual boiler za 4-6 tyś będzie niewielka. Różnica między Oscarem a tymi tańszymi o 500zł jednobojlerowcami jest ogromna.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:34:11 »
Ekspres do kawy ASCASO UNO PID PROF Black&Wood cennikowo 4890.00 PLN w promocji 4401 PLN?

Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Faktycznie cena nie uwzględniała obecnej promocji. Już zmieniłem - 4157,00 zł.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Sierpień 2020, 13:49:39 »
Ok, więc tak jakby podjąłem decyzję :diabelek:

Na początek chciałbym podziękować wszystkim którzy zechcieli poświęcić chwilę i wziąć udział w dyskusji :poklon: Wiem, że czasami ciężko jest pomóc komuś w wyborze, bo mimo brania pod uwagę założeń pytającego..zawsze radzi się trochę wg. siebie, biorąc pod uwagę swoje kryteria i jak by się postąpiło w tej samej sytuacji. A to nie zawsze może być odpowiedzią niestety, wiem z doświadczenia bycia w innych kwestiach po tej drugiej stronie ;)

Wszystkie zaproponowane modele (różne modele Lelita, NS Oscar II, Ascaso Dream/Uno, Rancilio Silvia czy Gaggia Classic) spełniły by moje potrzeby kawowe. Niektóre by były podstawowe i pozwalały na stopniowe zapoznawanie się z tematem, mając z tyłu głowy że raczej sprzęt prędzej czy później (ze wskazaniem na prędzej) pójdzie do wymiany. Inne były by rozwiązaniami mocno na wyrost i jednocześnie przekraczającym mocno budżet.

Z tych wymienianych i tych podstawowych chyba najbliżej było mi do wyboru Rancilio Sylvia lub Gaggia Classic. Obydwa modele super na początek ale jednocześnie podatne na mody jak PID czy manometr. Zawsze to jednak dodatkowy koszt, który w przypadku takiej Sylwii oscylował by w okolicach 2,6-2,8k. Z Classiciem by było lepiej, ale jednak to zawsze raz kwestia grzebać i stracić gwarancję czy zostawić. No i dostępność części, narzędzi, nabycia umiejętności :)

Nie chciałem też iść od razu rozwiązania bardziej zaawansowane, że tak je nazwę. Wszystko ponad pojedynczy bojler (duale, HXy i inne) uważam za coś co trzeba wybierać świadomie pod konkretne potrzeby a nie na zasadzie "bo tak trzeba" albo "i tak kupisz". Może tak a może nie :) Tak jak pisałem, dla mnie to musi być kwestia świadomego wyboru podyktowanego potrzebami.

Mimo, że nie jest to może coś super istotnego..musi mi się jednocześnie ten sprzęt podobać wizualnie. Raz że będę na niego patrzył używając, dwa że będę patrzył na niego z "biura" ;) I niektóre z proponowanych modeli wywoływały co najmniej mieszane uczucia jeśli chodzi o wrażenia wizualne :D

Kończąc ten przydługi wywód..zdecydowałem się zakupić ekspres Lelit PL91T Victoria. Wiem, że może nie był to idealny wybór i wiele osób na moim miejscu zdecydowało by się na coś innego, jednak z jakiegoś powodu ten model był mi najbliższy, czy to pod względem funkcji/parametrów ale też wizualnie (no podoba mi się..co poradzę.. :jezyk:). Do kompletu, mimo, że totalnie nie planowałem tego zakupu od razu ale raczej trochę później, zdecydowałem się zakupić używany młynek Fiamma MCF 64 OD. Wszystko powinno wyjść w poniedziałek więc wtorek/środa powinno być u mnie :taniec:

Jeszcze raz dzięki, pochwalę się zdjęciami jak już wszystko stanie w moim małym kawowym zakątku :redface:

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Sierpień 2020, 13:57:01 »

Offline bMind

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Sierpień 2020, 13:59:53 »
Uhm..ok

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Sierpień 2020, 14:00:05 »
Bardzo logiczne i racjonalne podejście, pierwszy ekspres jak pierwszy naleśnik albo mąż czy żona i tak zawsze nieudany i do wyrzucenia  :ups:
A tak bardziej serio to gratuluję wyboru i życzę powodzenia po czarnej stronie mocy. Idziesz krętą drogą która daje wiele radości i potrafi zmienić światopogląd na wiele rzeczy, nie tylko w filiżance.   :szampan:

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Sierpień 2020, 14:08:42 »
Moim zdaniem Lelit Victoria to świetny wybór! Solidny ekspres ze wszystkim czego potrzeba. Jeśli nie planujesz robić kilku cappucino pod rząd to w pełni spełni twoje oczekiwania!

Offline bMind

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Sierpień 2020, 14:13:16 »
W sumie nie pijam kawy z mlekiem, więc nie było to dla mnie istotne. Żona lubi wypić latte czy cappuccino, ale jedno bo potem jakoś tak szybciej chodzi i spać nie może w nocy :lol2: A jak by się zdarzyło robić dla większej ilości osób to po prostu najpierw zrobię shoty a potem mleko.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Sierpień 2020, 14:19:45 »
Gratuluje wyboru :brawa: Victoria odwdzięczy się na pewno świetną kawą... Manometr, preinfuzja i PID nie są niezbędne ale bardzo pomocne. Zwłaszcza na początku przygody z espresso   :kawa:

PS
Jak już ekspres do Ciebie dojdzie spróbujemy ogarnąć stendbaja  :diabelek:

Offline bMind

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Sierpień 2020, 14:22:56 »
Jak już ekspres do Ciebie dojdzie spróbujemy ogarnąć stendbaja 
Ten tego..wybacz ciemniakowi, który rozumie słowo ale nie rozumie kontekstu :sciana:  :lol2:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi