Cześć,
z racji, że to mój pierwszy post na forum to chciałbym się przywitać. Forum czytam już od dłuższego czasu, jednak nie miałem okazji do tej pory nic pisać więc

W najbliższym czasie planuję zakup pierwszego poważniejszego zestawu. Do tej pory działałem kilka lat na DeLonghi EC820 + kawa mielona z marketu. Kawy jakie pijemy w domu to 2x mleczna rano + kilka espresso w ciągu dnia. Przeważnie potrzebuję zrobić 2 kawy na raz, jednak czasem pojawiają się goście więc i 4-6 kaw chciałbym mieć możliwość wykonać.
Moim wymarzonym zestawem byłby Rocket Appartamento + Eureka Mignon Specialita. To może za kilka lat jak budżet się podwoi
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
, jednak na tę chwilę gotowy jestem wydać ok 3,5-4 tys zł. Optymalnie byłoby zamknąć się w 4 tysiącach razem z akcesoriami typu tamper, odbijak. Zakupu chciałbym dokonać na raty więc sprzęt używany i za granicą nie wchodzi w grę. Oczywiście jestem świadomy, że budżet, którym dysponuję jest znikomy i muszę nastawić się na kompromis. Listę udało mi się zawężyć do kilku zestawów i prosiłbym Was o ewentualny komentarz i poradę co najlepsze

Kolejność przypadkowa:
1. Rancilio Silvia + Rancilio Rocky SD - wiem, że Rocky to nienajlepiej oceniany młynek jednak przemawia do mnie posiadanie zestawu od jednego producenta spójnego stylistycznie. Silvia to solidna i sprawdzona maszyna a i cena zestawu na plus.
2. Lelit Glenda + William PL71 - podobnie jak wyżej zachęca spójność stylistyczna, tylko tutaj młynek z tego co czytałem bardziej przyzwoity. Myślałem, też o ekspresie Anna + PID jednak Glenda bardziej mi się podoba. Warto rozważyć jednak Annę?
3. Ascaso Uno Prof + Ascaso I-1 - ten zestaw byłby moim faworytem ze względu na domniemaną lepszą stabilność temperatury z uwagi na termoblok i szybszą gotowość ekspresu do pracy, jednak cena wykracza poza budżet i z akcesoriami skończyłbym w granicach 4,5 tys. co nie jest wielką różnicą jednak wspomniane 4k z uwagi na obiekcje małżonki jest już raczej ostateczne
Co myślicie o powyższych propozycjach? Może lepiej rozważyć coś innego?
Pozdrawiam!