Autor Wątek: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)  (Przeczytany 305603 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)
« Odpowiedź #1080 dnia: 07 Październik 2024, 20:39:23 »
Nie ma problemu, możemy to za tydzień sprawdzić u Ciebie :)

Jak było? ;)

Offline Wetys043

• Ekspres: Lelit Anita pl042temd
« Odpowiedź #1081 dnia: 08 Październik 2024, 09:04:31 »
Po pierwsze to ten Fresco to w rzeczywistości młynek Fiorenzato F64 EVO obrandowany dla firmy Fresco.
Po drugie jeśli szukasz w kawie smaku czekoladowego to nie młynek Ci ją da a odpowiednio dobrana kawa. Będzie to np. mieszanka 60% Arabica, 40% Robusta lub podobne mieszanki.

Ale jak to? W każdym temacie jest tłuczone że młynek najważniejszy, a teraz czytam że dla najlepszych walorów smakowych mam kupować 40% robusty? Dla mnie 10% robusty to już za dużo…

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1082 dnia: 08 Październik 2024, 09:15:44 »
Dla mnie 10% robusty to już za dużo…

A mógłbyś to jakoś uzasadnić że te 10% to za dużo i czym to się u Ciebie objawia.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1083 dnia: 08 Październik 2024, 09:55:39 »
Wyczytałem, że nawet do Ceado E37S można kupić te żarna 64mm Espresso or High Uniformity, czyli rozumiem że dokupując też te żarna do DF64 gen-2 uzyskam taką samą jakość smaku espresso, czyli jak w młynku za 8000?

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #1084 dnia: 08 Październik 2024, 10:53:58 »

Ale jak to? W każdym temacie jest tłuczone że młynek najważniejszy, a teraz czytam że dla najlepszych walorów smakowych mam kupować 40% robusty? Dla mnie 10% robusty to już za dużo…

Ale o jakie walory Ci chodzi?
Jeśli kawa ma smakować "kawą", czyli tak ogólnie karmelowo-kakaowo, to trzeba używać ciemniej palonych ziaren, w których niuanse smakowe, aromaty agrestu ( :D ), ananasa, jagód i wiśni nawet jeśli jakieś były, to się dawno spaliły.
Do espresso smakującego kawą używasz mieszanek typu włoskiego,  do nowomodnych przelewów z nutką niedojrzałego duriana - jasnych wypałów,  mielonych na plaskich żarnach ;)

Oczywiście, że młynek jest bardzo ważny, bo pozwala wydobyć z kawy to, co świadomy barista chce wydobyć. Jeśli ktoś jednak oczekuje, że espresso smakujące słodką czekoladą jest realne, albo że takie espresso jednocześnie będzie miało w sobie eksplozję owoców tropikalnych, to raczej się zawiedzie.

Ja dlugo myślałem, że ze mną coś jest nie tak, że chrzanię ekstrakcję i że wszystkie moje shoty są kwaśne. A teraz nauczyłem się smakować espresso i olewać niektóre rzeczy, w związku z czym z przyjemnością odkrywam nugat, marcepan, czekoladę, a czasem i śliwkę  w czekoladzie (lubię naturale) w espresso, a także ananasa i agrest w przelewach :)

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1085 dnia: 08 Październik 2024, 11:35:31 »
hammerhead, dzięki bardzo za obszerną wypowiedź.

Kurczę, czyli z kawą jest jak z piwem jednak? Jak pierwszy raz w życiu się próbuje to nie smakuje, ohyda, a potem niby się lubi, niby smakuje aromaty itp ;)

Zależy mi na typowym czekoladowym łagodnym słodkim espresso, czyli jak piszesz te włoskie ciemniej palone. Stąd pytałem, jaki będzie top młynek bez względu na cenę do nich? Patrząc bowiem na top młynki jak Ceado itp., to tam widzę że żarna są płaskie, stąd analogia, czy jak kupię do DF64 te super płaskie żarna do espresso za~1000 zł, to czy uzyskam ten najlepszy możliwy efekt smaku, że wyciągnę z kawy to co najlepsze.

A może okazuje się, że do czekoladowych słodkichkaw 100% arabica nie trzeba wcale dobrego młynka by uzyskać najsmaczniejsze espresso?

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1086 dnia: 08 Październik 2024, 11:42:56 »
Nie, z kiepskiego młynka będzie tylko płacz i zgrzytanie zębów. Bo chociażby powtarzalność shotów pójdzie się gonić.
Dobry młynek jest ważny. DF64 to młynek na poziomie Niche czy innych prosumerów, można zapłacić więcej, ale czy zysk będzie warty dodatkowej gotówki to już wysoce subiektywna sprawa. Dla jednego warty, dla innego nie.
Dlatego warto kupić możliwie najlepszy młynek na jaki nas realnie stać, a potem zacząć się uczyć wykorzystywać jego możliwości. A potem już wszystko zależy od tego co nas kręci. Są tacy, co mają kilka młynków, bo tak lubią i tak im pasuje. Ja mam dwa, komendanta do przelewów i na wyjazdy, a do domu df83 z SSP HU do espresso. Nie narzekam jakoś szczególnie:D

Edit: Indie, monsooned Malabar. Z tego bardzo ciężko wycisnąć kwas (co nie znaczy ze sie nie da). I smakuje stereotypowo kawą, trochę korzennie czasem.

Edit2: Oczywiście, że pojechałem stereotypami i sam się z nimi nie zgadzam, jestem przekonany, że niejeden bywalec chętnie by mnie wyprostował i skontrował, bo przecież espresso z jasnych ziaren ma mnóstwo słodyczy etc. Ale generalnie najważniejsze jest właśnie to, co napisales: tak, espresso jest jak piwo, czy inna whisky. To acquired taste. I kiedy już to zrozumiesz, to nagle robi się łatwiej i jesteś w stanie określić tego okropnego kwacha jako cudowną, owocową słodycz:D
Przelew jest znacznie łatwiejszy do penetrowania i nie wymaga aż takich inwestycji w czas i sprzęt. Choć można.
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2024, 12:42:50 wysłana przez hammerhead »

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1087 dnia: 08 Październik 2024, 17:49:02 »
O, widzę ze masz jednak klasę wyższy model, z większymi żarnami 83 mm zamiast 64 mm.

Tak myślę, czy na pewno ten Niche byłby lepszy od DF64 pod katem czekoladowego espresso, czy ktoś zna jeszcze młynki na stożkowych żarnach zamiast Niche Zero o porównywalnej lub lepszej jakości?
Czemu nie ma takiego chińczyka jak DF64 ale na stożkowych?

Ja znalazłem tylko Kafatek MC6, tylko cena trochę za wysoka  :hihihi:, jest cos pośredniego ?
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2024, 17:52:39 wysłana przez Wetys043 »

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1088 dnia: 08 Październik 2024, 18:09:21 »
No to teraz zapytaj forumowych guru jakie młynki/żarna są lepsze pod espresso. I jakie generują więcej pyłu (bo jak wiadomo drobne frakcje odpowiadają za tzw body). Bo ja szczerze mówiąc już nie wiem:D

Offline Matius22

« Odpowiedź #1089 dnia: 08 Październik 2024, 18:19:14 »
Jak czytam te wpisy o „czekoladowe espresso” lub „słodkim smaku w espresso” to się zastanawiam, co robię w życiu nie tak, że nigdy nie poczułem tych smaków. Chociaż nie, jak dodałem czekolady do espresso to była czekoladowa! Jak dodałem cukru to espresso było słodkie! ( @Jka57 to dzięki Tobie w espresso poczułem słodkość - po prostu wsypać cukru 🤣).

@Wetys043 powiem to ponownie, wszystkie odczucia smakowe mogą być zupełnie inne dla każdej osoby, głównie co zyskujesz z droższym młynkiem to „feeling” obsługi takiego młynka. Chcesz kupić MC6 zamiast DF64 - śmiało! Jestem pewien, że będziesz z niego zadowolony. Jednak czy z finansowego punktu widzenia będzie ok? Pewnie nie do końca. :)

Wiele osób które kupiło droższy sprzęt może być z niego zadowolonym i pominąć wady bo „wydali kupę kasy” i musi być super! Już wiele razy było tu wspomniane, że jeśli coś porównujemy to robimy przez „blind test” tak aby to ktoś inny nam przygotował kawy - wówczas się okazuje, że ciężko wskazać znaczne różnice i rozbieżności. :)

Jeśli masz kasę to śmiało kupuj MC6 i się nie zastanawiaj. Jeśli jednak chcesz „budżetowo” to bierz DF64 i pogodzisz się z jego wadami (miałem pierwszą generację i strasznie „syfił” dodatkowo umiejscowienie przycisku włącznika bardzo mnie irytowało).

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1090 dnia: 08 Październik 2024, 19:24:47 »
Dzięki Wam za odpowiedzi  :)

Po prostu szukam najlepszego do espresso, tego czekoladowo-orzechowego, może się zdarzyć czasem i karmelowego  ;)

Robię - uwaga - jedną kawę dziennie - ale - uwaga - zależy mi na najlepszym smaku, wiec nie uznaję zasady, że skoro pije mało, to mam kupić byle co. Natomiast - jeżeli uzyskam super smak młynkiem ręcznym taki sam jak młynkiem za 8000 zł, to pewnie, wolę ręczny. W czym w smaku byłby lepszy taki DF64 z tymi super żarnami SPS HU pod espresso od takiego porządnego ręcznego pod mój typ espresso?

Jeżeli nie ma alternatywy do Niche Zero na stożkowych (które podobno ciut lepiej są „czekoladowe”) to czy najnowszy 1zpresso J-Ultra z 8 mikrona klikiem byłby okej? Kinu M47 też kiedyś miałem, ale śruba nastawy się psuła jak kilka osób też tu pisało na forum.
No ale pytam ciagle też o tego DF64, bo cena 1380 zł kusi, tylko po co mi on w stosunku do ręcznych?

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1091 dnia: 08 Październik 2024, 21:27:36 »
Skoro chcesz kupić młynek na stożkowych żarnach, to kupuj. Ale proponował bym może najpierw umówić się z jakimś hobbystą albo barista, który pokaże Ci tak naprawdę co oznacza słodycz i czekolada w kawie. Bo mam wrażenie, że gonisz własne wyobrażenia w oparciu o dyrdymały wypisywane przez internetowych poetów.

Naprawdę polecam.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1092 dnia: 08 Październik 2024, 21:34:33 »
Patrząc bowiem na top młynki jak Ceado itp., to tam widzę że żarna są płaskie, stąd analogia, czy jak kupię do DF64 te super płaskie żarna do espresso za~1000 zł, to czy uzyskam ten najlepszy możliwy efekt smaku, że wyciągnę z kawy to co najlepsze.
Młynek to nie tylko żarna. To także jakość wykonania, spasowani elementów. Np. na ile idealnie żarna będą kręcić się na osi i względem siebie w stałej odległości itp itd. Pamiętaj że zmiana odległości między żarnami pomiędzy znacznikami na skali liczona jest w mikronach!

Zależy mi na typowym czekoladowym łagodnym słodkim espresso [...] Po prostu szukam najlepszego do espresso, tego czekoladowo-orzechowego, może się zdarzyć czasem i karmelowego  ;)

Czekoladowo-orzechowy to najbardziej popularny posmak kawowy, więc trudno tutaj doradzić. Jaka to ma być czekolada mleczna czy gorzka? Czy zdajesz sobie sprawę że smak czekolady to także kwaśny? Dlatego napiszę kilka kwestii żebyś lepiej zrozumiał sprawę, która jest dość zawiła (najprostsze kwestie, bo nie jestem znawcą w temacie smaków)
Mit palenia i dodatku robusty - generalnie ciemne palenie powoduje zanik innych aromatów, bo niemal wszystko jest wypalone - dominuje posmak gorzki, palony, ostry. Dodatek robusty przede wszystkim zwiększa zawartość kofeiny, "crema" jest bardziej obfita,  ale też dodaje posmak ziemistości. Istnieje cała masa kaw o super czekoladowym smaku, które zawierają 100% arabiki i są średnio palone (a nawet jasno!). Wszystko zależy os samych ziaren. Kakao to też palone ziarna kakaowca - mogą być mocno palone i delikatniej palone - różnica jest zasadnicza.

Co do typu żaren - stożek czy płaskie? Czy piłeś w jakiejś kawiarni kawę, która trafia w twoje gusta? Weź pod uwagę, że większości kawiarni posiada młynki z żarnami płaskimi. Ja posiadam dwa młynki ze stożkami - Sette i ręczny Comandante - oba są zupełnie inne, Sette produkuje więcej pyłu. Czasem robię espresso mieląc ręcznym (zmieniłem oś z gwintem na Red Click) i kawa wychodzi nieco delikatniejsza. Natomiast jeszcze przed zakupem ręcznego miałem porównanie tej samej kawy o profilu orzech//nugat/czekolada zrobionej w kawiarni na żarnach płaskich i u mnie na Sette - w kawiarni smak był pełniejszy a u mnie zdecydowanie bardziej ostry, gorzki.

Jeżeli nie ma alternatywy do Niche Zero na stożkowych (które podobno ciut lepiej są „czekoladowe”) to czy najnowszy 1zpresso J-Ultra z 8 mikrona klikiem byłby okej? Kinu M47 też kiedyś miałem, ale śruba nastawy się psuła jak kilka osób też tu pisało na forum.
No ale pytam ciagle też o tego DF64, bo cena 1380 zł kusi, tylko po co mi on w stosunku do ręcznych?

Jest alternatywa, np. https://etzinger-ag.com - są osoby na forum, które mają lub miały te młynki, ale to nie jest tanie...
Mieląc do espresso na ręcznym, licz się z tym, że się "nakręcisz" milenie zajmuje ponad minutę. Jeśli chcesz wykonać kilka prób żeby uzyskać najlepszy smak, to jest wkurzające..

Co mogę poradzić - jeśli masz taką możliwość, to umów się z kimś kto ma taki młynek jakiego zakup rozważasz i popróbuj. Można umówić się na testy Januszem, który DF'y ma w ofercie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1093 dnia: 08 Październik 2024, 21:50:16 »
Jak było?
Bardzo przyjemnie, zawsze miło spotkać kogoś o zbieżnym hobby.  Sporo zabawy mieliśmy z kawą i sprzętem. Zrobiliśmy testowy przesiew przemiału espresso na 83 mm stożkach, z dozy 22,5 g jaką używa Jurek, frakcji poniżej 300 mikrometrów było poniżej 0,1 g. jak będę miał czas w weekend, to więcej szczegółów wpiszę w odpowiednim temacie.

Poza tym zaparzyliśmy smaczny przelew z jasnych ziaren z Sumatry po obróbce naturalnej, używając do tego długiego sitka i Decenta. Udało się zakolegować z jednym z sympatycznych czworonogów Jurka. Czas zleciał szybko i trzeba było kończyć, bo wszyscy mamy jakieś powinności w tym świecie.

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1094 dnia: 08 Październik 2024, 23:32:17 »
Dzięki za porady i Tobie i hammerhead. Akurat znalazłem też taką opinię, która potwierdza Wasze praktyczne porównanie:

„Since conical burrs create more fines or smaller coffee particles, we notice they can highlight different flavor notes in coffee. Whereas flat burrs typically produce a more uniform grind size which creates evenness and balance and, in a lot of cases, can be good for darker roasts”

Jeżeli założę, ze DF64 jednak nie będzie tak dokładny bo jest „chiński” / „za tani” i to samo tyczy się Niche, który też wygląda plastikowo, i np. tylko Ceado da mi prawdziwą jakość, to czy jednak w cenie do 3000 zl za młynek to jednak ręczny nie będzie najbardziej stabilny i powtarzalny? Nie przeszkadza mi mielenie ręcznym, bo mam 1zpresso JE, który ma jednak zbyt małą dokładność co 25 mikronów.

Pewnie, z chęcią mogę się wybrać do kawiarni we Wro (polecasz którąś?) i spróbować jak smakuje super espresso z porządnego młynka, tylko czy do kwoty 3000 zl i tak jestem stracony na niepewną jakość z powodu elektronicznej chińszczyzny (pomijam solidne młynki ręczne 1zpresso / Kinu / Commandante)? A z drugiej strony czy ktoś udowodnił, że DF64 jest w konstrukcji słabo zrobiony, która się naprawdę rozjeżdża w czasie?

Ewentualne mogę z chęcią wpaść do firmy / odwiedzić osobę, która mi zaprezentuje różne młynki i espresso z tych samych ziaren ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi