Autor Wątek: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)  (Przeczytany 305621 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)
« Odpowiedź #1050 dnia: 29 Wrzesień 2024, 20:38:52 »
Sprawdzałem w bardzo prosty sposób, na sitkach kruve

O, i to szanuję. Powinno się takimi sitkami sprawdzać te młynki za pier..ylion, a nie po opiniach co kto czuje.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1051 dnia: 29 Wrzesień 2024, 20:43:11 »
Przepraszam, jeszcze nie do końca wyszedłem z przeziębienia, nie do końca rozumiem o co pytasz Jurku.

Ramkan - Co do sitek to one tez nie do końca są dobrą metodą, bo pył przyczepia się w różnych zakamarkach i otwory przytykają się. Najlepsze jest bodajże badanie laserowym miernikiem, tyle że wykonanie takiego badania jest drogie, nie mówiąc już o kosztach urzadzenia. Jednak dla użytkowników dripperów najważniejsze jest to czy przytykają się filtry i na ile młynek pozwala nam bawić się z dostosowaniem przepisu do kawy, a na ile jesteśmy skazani na to co uzyskamy z młynka.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2024, 20:45:21 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1052 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:09:26 »
Przepraszam, jeszcze nie do końca wyszedłem z przeziębienia, nie do końca rozumiem o co pytasz Jurku.

Krystian ja też po chorobie.
A pytam o "pyłki" np. z tego a tego.

Ja wiem co wiem że nigdy do tej pory nie doświadczyłem tego że ten młynek zrobi mi więcej "pyłu" niż ten.

https://www.malwani.de/collections/kaffeemuehlen/products/livi-eiche

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-pro83-vs-espresso-dlc-df83v-black/

By nie było obydwa stoją obecnie u mnie na blacie.

Ramkan -

Krystian wybacz ale ciężko mi odpowiedzieć na coś czego się nie widzę.

ignorowani Rankman.jpg

[ Invalid Attachment ]

Co niektórym gorąco polecam zastosować w przypadku mojej osoby a nie trolować temat :lol2:

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1053 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:15:42 »
Ahaha. To się uśmiałem. :) Ale nie będę komentował.
Napisałem ten post, bo zostałem wywołany.

*A jednak dodam, że powyższe zachowanie i to jak się je manifestuje, jest dla mnie swego rodzaju pochwałą, że warto było pewne kwestie poruszać.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2024, 21:32:58 wysłana przez Ramkan »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1054 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:23:37 »
No to jesteśmy na podobnym poziomie niedyspozycji, może dlatego czuję się trochę jakbyśmy rozmawiali przez ścianę :)

Chodziło mi o ten poniższy wpis, nie rozumiem za bardzo o co pytasz.

Krystian wybacz tak na szybko.
Jak ma się np. to do tego co zacytowałem 64 a 83
Dla mnie to żadne sprawdzanie zaledwie ciekawostka.
OK dla mnie.

Jka

Hm nie pytam by spytać ot chodzi mi o to bym mógł sobie sprawdzić / porównać z tym co ja mam zapisane u siebie w kompie, fotkach czy na kamerze.

Tak teraz pomyślałem, że w kwestii tego, to czas przelewu długi, ale rezultaty w filiżance mało wyraziste albo gorzkie. W przypadku tych poziomych DF64 i 83 z pierwszymi żarnami do espresso, było tak, że przy grubszych przemiałach było na tyle dużo pyłu, że zatykały szybko filtr w V60 i kawa była albo gorzkawa albo bardzo lekka - gdy zmieliło się znacznie grybiej. Trudno było manewrować w przepisach i optymalnym poziomie ekstrakcji.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2024, 21:30:34 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #1055 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:36:38 »
Te cyfry oznaczają wielkość żaren.
64mm /84mm
I by nie było prosto.
83mm płaskie & 83mm stożek
O np. te :lol2: (osławione :lol2:)
I % stosunek uzyskanego pyłu na jednych i drugich.

20240227_135549.jpg

Tylko tyle albo aż tyle i bez podpowiedzi "aktorów" czy tych co tylko myszką umieją się posługiwać.
Niedługo będziesz w mojej okolicy - obiecuję żadnego młynka z żarnami 83mm nie sprzedawać to sobie sam sprawdzisz :lol2: zawartość pyłu w przemiale pomiędzy powierzchnią płaską a stożkową :taktak:

Jka

« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2024, 21:39:10 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1056 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:49:50 »
Nie ma problemu, możemy to za tydzień sprawdzić u Ciebie :)

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1057 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:53:36 »
Niedługo będziesz w mojej okolicy - obiecuję żadnego młynka z żarnami 83mm nie sprzedawać to sobie sam sprawdzisz

O, to może przy okazji wytłumacz też Jurkowi, dlaczego przesianie przemiału ma większość wartość obiektywno-naukową, niż sławetne "ja posiadam, to wiem".

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #1058 dnia: 29 Wrzesień 2024, 21:58:48 »
To jesteśmy umówieni na tą chwilę na stanie mam takie kawy z mojej ulubionej palarni (Dziękuję Goran)  aaaa a jakby trzeba było pojechać w teren to niestety ale to Ty z 3trzeciego piętra (stare budownictwo) :lol2: tego "klamota" będziesz taszczył :lol2: a po testach mogę go już sprzedać bo i tak nie mam już co do niego dokupić a fajny nożyk mam na oku do kupienia :lol2: :lol2: :lol2:

P1030259.JPG

Jka

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #1059 dnia: 29 Wrzesień 2024, 22:47:04 »
Nadal nie rozumiem.
Żarna płaskie charakteryzują się ponoć dystrybucją unimodalną, w odróżnieniu od modeling
Są różne geometrie płaskich żaren te przeznaczone do espresso produkują więcej pyłu niż te pod przelewy.😉
30474_12238_img_5765.jpg
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2024, 23:31:10 wysłana przez Artisz »

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #1060 dnia: 29 Wrzesień 2024, 23:44:57 »
Znaczy więcej niż stożki?...
Cóż, ja już podziękuję w takim razie, bo wnioski są takie, że te żarna które produkują więcej drobnicy produkują więcej drobnicy i sam mam se przetestować, najlepiej laserem :D

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #1061 dnia: 29 Wrzesień 2024, 23:51:14 »
Znaczy więcej niż stożki?...
Cóż, ja już podziękuję w takim razie, bo wnioski są takie, że te żarna które produkują więcej drobnicy produkują więcej drobnicy i sam mam se przetestować, najlepiej laserem :D
Uogólniając sprawę między tymi dwoma rodzajami żaren to masz rację ale jest na rynku tyle różnych produktów że to raczej nie jest uniwersalny wyznacznik. Najlepiej tak jak sam doszedłeś do wniosku przetestować samemu, nie laserem a własnymi obserwacjami czy podniebieniem, tak jak Jurek napisał.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2024, 23:56:47 wysłana przez Artisz »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1062 dnia: 30 Wrzesień 2024, 01:14:20 »
Serio, chętnie się dokształcę

@krystians przedstawia podejście inżyniera, tacy właśnie budują młynki. Jeżeli chcecz mieć pewność co do konkretnego urządzenia, robisz pomiar - i co ważne, odpowiednią metodą. Jest takie powiedzenie "zrobić coś na oko", bo zmysły ludzkie po prostu są niedokładne. Natomiast pytanie, czy taki pomiar w Twoim wypadku jest potrzebny, bo może się okazać, że Twój gust jest taki, że wręcz będziesz wolał przemiał bardziej "zapylony" do takiego przelewu.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2024, 02:04:20 wysłana przez Ramkan »

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #1063 dnia: 01 Październik 2024, 08:17:33 »
A ja dla kontrastu wrzucę jeden z najlepszych artykułów, jaki znalazłem na ten temat (sorki jeśli już kros wrzucał):

https://coffeeadastra.com/2023/09/21/what-i-learned-from-analyzing-300-particle-size-distributions-for-24-espresso-grinders/

Najważniejsza rzecz moim zdaniem jaka wynika z tego opracowania to to, że zawartość drobnych frakcji zależy od tego jak drobno mielimy. Płaskie żarna, które ogólnie mają charakterystykę bardziej unimodalną, zaczynają generować więcej drobnicy kiedy mielimy drobniej, czyli wchodzimy w zakres espresso. Co w pewnym sensie jest zbieżne z tym co napisano powyżej. Ale moim zdaniem nie usprawiedliwia generalnego twierdzenia, że płaskie generują więcej pyłu.

Pis i low :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #1064 dnia: 01 Październik 2024, 12:12:12 »
Jest to oczywiste, że przy przemiale do espresso będzie znacznie więcej drobnych frakcji. Kwestia jest tego czy po zwiększeniu grubości ich ilość pozwoli swobodnie operować w przelewach, czy tylko w jakimś wąskim zakresie. Często jest tak w młynkach / żarnach projektowanych do espresso, że gruby przemiał nie jest optymalny do zaparzania przelewowego i tutaj nie da się prostego wyznacznika dać, że żarna płaskie czy stożkowe będą lepsze.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2024, 12:36:43 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi