Patrząc bowiem na top młynki jak Ceado itp., to tam widzę że żarna są płaskie, stąd analogia, czy jak kupię do DF64 te super płaskie żarna do espresso za~1000 zł, to czy uzyskam ten najlepszy możliwy efekt smaku, że wyciągnę z kawy to co najlepsze.
Młynek to nie tylko żarna. To także jakość wykonania, spasowani elementów. Np. na ile idealnie żarna będą kręcić się na osi i względem siebie w stałej odległości itp itd. Pamiętaj że zmiana odległości między żarnami pomiędzy znacznikami na skali liczona jest w mikronach!
Zależy mi na typowym czekoladowym łagodnym słodkim espresso [...] Po prostu szukam najlepszego do espresso, tego czekoladowo-orzechowego, może się zdarzyć czasem i karmelowego 
Czekoladowo-orzechowy to najbardziej popularny posmak kawowy, więc trudno tutaj doradzić. Jaka to ma być czekolada mleczna czy gorzka? Czy zdajesz sobie sprawę że smak czekolady to także kwaśny? Dlatego napiszę kilka kwestii żebyś lepiej zrozumiał sprawę, która jest dość zawiła (najprostsze kwestie, bo nie jestem znawcą w temacie smaków)
Mit palenia i dodatku robusty - generalnie ciemne palenie powoduje zanik innych aromatów, bo niemal wszystko jest wypalone - dominuje posmak gorzki, palony, ostry. Dodatek robusty przede wszystkim zwiększa zawartość kofeiny, "crema" jest bardziej obfita, ale też dodaje posmak ziemistości. Istnieje cała masa kaw o super czekoladowym smaku, które zawierają 100% arabiki i są średnio palone (a nawet jasno!). Wszystko zależy os samych ziaren. Kakao to też palone ziarna kakaowca - mogą być mocno palone i delikatniej palone - różnica jest zasadnicza.
Co do typu żaren - stożek czy płaskie? Czy piłeś w jakiejś kawiarni kawę, która trafia w twoje gusta? Weź pod uwagę, że większości kawiarni posiada młynki z żarnami płaskimi. Ja posiadam dwa młynki ze stożkami - Sette i ręczny Comandante - oba są zupełnie inne, Sette produkuje więcej pyłu. Czasem robię espresso mieląc ręcznym (zmieniłem oś z gwintem na Red Click) i kawa wychodzi nieco delikatniejsza. Natomiast jeszcze przed zakupem ręcznego miałem porównanie tej samej kawy o profilu orzech//nugat/czekolada zrobionej w kawiarni na żarnach płaskich i u mnie na Sette - w kawiarni smak był pełniejszy a u mnie zdecydowanie bardziej ostry, gorzki.
Jeżeli nie ma alternatywy do Niche Zero na stożkowych (które podobno ciut lepiej są „czekoladowe”) to czy najnowszy 1zpresso J-Ultra z 8 mikrona klikiem byłby okej? Kinu M47 też kiedyś miałem, ale śruba nastawy się psuła jak kilka osób też tu pisało na forum.
No ale pytam ciagle też o tego DF64, bo cena 1380 zł kusi, tylko po co mi on w stosunku do ręcznych?
Jest alternatywa, np.
https://etzinger-ag.com - są osoby na forum, które mają lub miały te młynki, ale to nie jest tanie...
Mieląc do espresso na ręcznym, licz się z tym, że się "nakręcisz" milenie zajmuje ponad minutę. Jeśli chcesz wykonać kilka prób żeby uzyskać najlepszy smak, to jest wkurzające..
Co mogę poradzić - jeśli masz taką możliwość, to umów się z kimś kto ma taki młynek jakiego zakup rozważasz i popróbuj. Można umówić się na testy Januszem, który DF'y ma w ofercie.