Autor Wątek: Alternatywy: jeśli nie Wilfa, to?  (Przeczytany 7459 razy)

Offline Don Fanucci Mężczyzna

• Ekspres: AP, Drip Melitta, Kawiarka, FP
  • Młynek: Baratza Encore
Alternatywy: jeśli nie Wilfa, to?
« dnia: 16 Maj 2020, 12:34:04 »
Witam,

Po przeczytaniu mnóstwa tematów o młynkach do alternatyw, zdecydowałem się na Wilfe WSCG-2. Po dość krótkim czasie spełniły się moje obawy o blokowanie się młynka. Ziarenka nie dało rady usunąć, żarno górne nie do zdjęcia(nie szło przekręcić) i nie chciałem grzebać twardym narzędziem przy żarnach żeby usunąć fragment ziarna, więc, mając gwarancję, odesłałem młynek. Niestety serwis się nie popisał i uszkodził  :sciana: pojemnik na zmieloną kawę (urwana pokrywka) i obudowę młynka (wgniecenie), co ostatecznie zakończyło się zwrotem sprzętu.
W związku z tym ponownie stoję przed zakupem młynka...myślę o:

1. Encore(obecnie 479 PLN), ponieważ wydaje się łatwiej rozbieralna i podobnież mniej się zacina, a także w razie potrzeby zmieliłaby niektóre ziarna do espresso (jakbym chciał kiedyś popróbować). Wiem,że Encore mieli wolniej i glośniej, nie ma timera, jest cała plastikowa, ale umożliwia pełen serwis, a Baratza to wyspecjalizowana w młynkach firma.

2. CGWS-130B(499 PLN)- lepszy silnik i ma eliminować problem zacinek, ale w dalszym ciągu to ta sama konstrukcja...więc tak samo mógłbym nie być w stanie zdjąć górnego żarna. Do Encore natomiast dostępne są oba żarna,nawet można ulepszyć tymi z Virtuoso.

3. Ponownie Wilfa WSCG-2(obecnie 339pln) ogólnie bylem w pełni zadowolony az do wspomnianej sytuacji, podobał mi się wygląd (duży + za stal obudowę) prędkość mielenia i całkiem ciche działanie, łatwa obsługa. Cena/Jakość też całkiem całkiem. Dodam, że ziarno, które zablokowało młynek nie było jasno palone- akurat wtedy mialem sklepowe Mk cafe premium...a przed zacięciem wielokrotnie mieliłem średnio lub lekko palone Gwatemale/Kolumbie...a zatem nie wiem, czy to wina pechowego ziarna czy realnego problemu z młynkiem. Nie wykluczam ponownego zakupu,aczkolwiek nie powinno się 2 razy do tej samej rzeki wchodzić;)

4. Patrzyłem także na trochę droższy sprzęt, jak Virtuoso (950pln), czy nawet Sette 30/270. (1/1.5 k pln), choć te 2 ostatnie są już bardziej do espresso.
Najczęściej używam dripa lub kawiarki, okazjonalnie FP.

Jakie macie wrażenia z użytkowania wymienionych modeli?
Dzięki serdeczne!
Pozdrawiam

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Alternatywy: jeśli nie Wilfa, to?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maj 2020, 17:14:29 »
A ręczny wchodzi w gre?

jeśli tak - masz do wyboru całkiem fajne chińczyki

1Zpresso Q2
https://pl.aliexpress.com/item/4000393484109.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2cf35c0fasOWK4

1Zpresso JX
https://pl.aliexpress.com/item/33008914662.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2cf35c0fasOWK4

Dość często są w promocji - a jak nie - zawsze możesz napisać do sprzedawcy - i poprosić o niższą cenę - mi udało się dostać kilka procent rabatu gdy przespałem promocje

Albo polski Kazak - do nabycia z rabtem dla forumowiczów u @Valerii
http://kazak.com.pl/en/product/manual-coffee-grinder-tura-3-coming-soon/
Never Give UP †

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maj 2020, 19:21:52 »
Wilfa, Severin KM3873 albo Nivona Cafe Grano 130. Dalej wchodzą już sporo większe kwoty, a IMO Baratza jest mocno przereklamowana. Wszystko to bardzo zbliżone konstrukcje, działają i mielą niemalże tak samo - dokładać nie ma sensu.

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maj 2020, 10:53:35 »
Poza trzema powyższymi dodałbym do rozważenia młynek Tchibo (299PLN).

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maj 2020, 13:13:54 »
baratza encore ma renomę bardzo trwałego młynka, nie wiem czy tak jest naprawdę, bo osobiście stanowczo za mało z nimi miałem styczności, ale faktem jest, że większość młynków baratzy jest rozbieralna i naprawialna. To generalnie jedna z zasad jaką się ta firma też reklamuje. Pytanie czy ma to duże znaczenie w kategorii młynków, gdzie większość poprostu go wyrzuci i kupi nowy?
Zresztą przy encore z tego co się spotkałem, to jedynym elementem się faktycznie zużywającym, jest plastikowe mocowanie żaren, które można było rok temu za 30zł kupić od ręki.

o wiem gdzie ostatnio to widziałem, chyba można jako filmik reklamowy traktować :)

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maj 2020, 13:28:15 »
  :)
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2020, 13:35:30 wysłana przez Valerii »

Offline Borek2

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2020, 19:23:47 »
Cześć,
podepnę się pod temat.
Który z młynków będzie miał najlepszą jakość przemiału, trwałość i wygodę obsługi?
1) Wilfa svart
2) Mlynek z tchibo
3) graef cm 702
4)no i ewentualnie,chociaż najmniej chętnie xeoleo 50mm
Wszystkie młynki mniej więcej są mniej więcej w kategorii cenowej +- 300 zł.
Będą używane głównie pod AP, czasami FP i kawiarkę.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maj 2020, 02:00:45 »
Co do Tchibo raczej trudno rzetelnie ocenić jego trwałość, bo to stosunkowo nowy temat na forum. Jeśli zapoznasz się z wątkiem o tym modelu zobaczysz jakie kontrowersje wzbudza ;). Na jego temat zostało sporo napisane i jednym z wniosków jest ten, że jakość wykonania nie jest równa, jednak niezaprzeczalną zaletą jest cena. Pytanie, czy cena czyni cuda.

Offline Borek2

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2020, 12:55:02 »
A który jest najlepszy pod względem jakości przemiału?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maj 2020, 14:22:11 »
Xeoleo > Wilfa > Tchibo. Graefa nawet nie bierz pod uwagę, to nie ma żadnego sensu.

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maj 2020, 17:06:16 »
A ręczny wchodzi w gre?
Myślałem początkowo o Xeoleo, natomiast dla komfortu elektryka wolę dorzucić niecale 100pln. To nic za czas zaoszczędzony w dłuższej perspektywie i szybszą zmianę ustawień/intuicyjność obsługi. Póki co chcę cieszyć się odkrywaniem alternatyw- jednorazowo mielę 30-35 g więc codzienne kręcenie stałoby się uciążliwe (xeoleo nawet nie pomieści tyle).

Co do Tchibo, to podzielam opinię @Mr. Sour- wolę coś bardziej sprawdzonego.

Nivona/Severin- design Wilfy mi się bardziej podoba, a różnica w cenie jak dla mnie pomijalna w tym wypadku.

Czekam również z niecierpliwością na opinie Użytkowników, którzy przez dłuższy czas korzystali z Baratzy Encore...
Wg niektórych postów widziano ten podstawowy i domowy młynek nawet w kawiarni...podczas poszukiwań trafiłem na YT na dość luźne porównanie młynków do 1K (w kawiarni Magistrat Kawy) przy espresso i alternatywach i Encore wypadł tam całkiem nieźle nawet przy espresso.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2020, 18:31:46 wysłana przez Don Fanucci »

Offline Borek2

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maj 2020, 18:04:02 »
Akurat wyszło porównanie nowej wilfy i baratzy encore. Możesz je zobaczyć tutaj youtube.com/watch?v=1gm6UfD9qSc&t=310s
Chyba wilfa wypada lepiej

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maj 2020, 16:19:25 »
Akurat wyszło porównanie nowej wilfy i baratzy encore. Możesz je zobaczyć tutaj youtube.com/watch?v=1gm6UfD9qSc&t=310s
Chyba wilfa wypada lepiej
Widziałem przed zakupem Wilfy- bardzo fajne porównanie, ale nie zawiera wzmianki o problemie zacinania się ziaren, który szybko wystąpił w moim egzemplarzu. Nie obyło się bez serwisu juz podczas pierwszej zacinki, bo nie dało rady wyciągnąć ziarna (ciemno palonego) z pomiedzy żarnen, tzn nie wiem jak miałbym to zrobić bez grzebania między żarnami czymś twardym, co by je zarysowało i bez używania znacznej siły (ryzykując również jakieś ewentualne luzy w mechaniźmie). Nie spotkałem się w necie z dokładnie takim problemem, dlatego zwracam uwagę, jak to wyglądało w moim przypadku i na fakt, że jako zwyczajny użytkownik nie mogłem w prosty sposób odblokować młynka.
To, który młynek wypada lepiej, to już osobiste preferencje...Jak pokazuje problem zacinek i konieczność odesłania do serwisu, łatwość obsługi serwisowej też jest bardzo istotna. I to właśnie wydaje się oferować Encore.

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lipiec 2020, 21:42:45 »
1. Encore(obecnie 479 PLN),

@Don Fanucci Dałbyś znać gdzie znalazłeś w tej cenie?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lipiec 2020, 10:17:45 »
1. Encore(obecnie 479 PLN),

@Don Fanucci Dałbyś znać gdzie znalazłeś w tej cenie?

W Konesso cały czas jest "dobra cena", od Maja pewnie skoczyły o 2 dyszki w górę, Wilfa i Baratza :)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi