Witam,
Po przeczytaniu mnóstwa tematów o młynkach do alternatyw, zdecydowałem się na Wilfe WSCG-2. Po dość krótkim czasie spełniły się moje obawy o blokowanie się młynka. Ziarenka nie dało rady usunąć, żarno górne nie do zdjęcia(nie szło przekręcić) i nie chciałem grzebać twardym narzędziem przy żarnach żeby usunąć fragment ziarna, więc, mając gwarancję, odesłałem młynek. Niestety serwis się nie popisał i uszkodził

pojemnik na zmieloną kawę (urwana pokrywka) i obudowę młynka (wgniecenie), co ostatecznie zakończyło się zwrotem sprzętu.
W związku z tym ponownie stoję przed zakupem młynka...myślę o:
1. Encore(obecnie 479 PLN), ponieważ wydaje się łatwiej rozbieralna i podobnież mniej się zacina, a także w razie potrzeby zmieliłaby niektóre ziarna do espresso (jakbym chciał kiedyś popróbować). Wiem,że Encore mieli wolniej i glośniej, nie ma timera, jest cała plastikowa, ale umożliwia pełen serwis, a Baratza to wyspecjalizowana w młynkach firma.
2. CGWS-130B(499 PLN)- lepszy silnik i ma eliminować problem zacinek, ale w dalszym ciągu to ta sama konstrukcja...więc tak samo mógłbym nie być w stanie zdjąć górnego żarna. Do Encore natomiast dostępne są oba żarna,nawet można ulepszyć tymi z Virtuoso.
3. Ponownie Wilfa WSCG-2(obecnie 339pln) ogólnie bylem w pełni zadowolony az do wspomnianej sytuacji, podobał mi się wygląd (duży + za stal obudowę) prędkość mielenia i całkiem ciche działanie, łatwa obsługa. Cena/Jakość też całkiem całkiem. Dodam, że ziarno, które zablokowało młynek nie było jasno palone- akurat wtedy mialem sklepowe Mk cafe premium...a przed zacięciem wielokrotnie mieliłem średnio lub lekko palone Gwatemale/Kolumbie...a zatem nie wiem, czy to wina pechowego ziarna czy realnego problemu z młynkiem. Nie wykluczam ponownego zakupu,aczkolwiek nie powinno się 2 razy do tej samej rzeki wchodzić;)
4. Patrzyłem także na trochę droższy sprzęt, jak Virtuoso (950pln), czy nawet Sette 30/270. (1/1.5 k pln), choć te 2 ostatnie są już bardziej do espresso.
Najczęściej używam dripa lub kawiarki, okazjonalnie FP.
Jakie macie wrażenia z użytkowania wymienionych modeli?
Dzięki serdeczne!
Pozdrawiam