Autor Wątek: Pomoc w zakupie ekspresu  (Przeczytany 21639 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:14:06 »
Londinium jest produkowane w fabryce Fracino.
Proszę, wycieczka po fabryce: https://www.home-barista.com/espresso-machines/fracino-factory-tour-t24764.html

Ekpresy Fracino chyba nie są obecne i popularne u nas na forum, więc fajnie, że ktoś o nich wspomina.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2020, 17:19:16 wysłana przez pj.w »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:22:02 »
Rozwiązanie PID z tego komercyjnego modelu zostało wykorzystane w modelu Piccino dla użytkowników domowych (oczywiście z odpowiednim dostosowaniem).
PID z Fracino wygląda na zwykły PID od Gicara, stosowany przez wielu producentów.
Porównanie rozwiązania Fracino do Ascasco świadczy o tym, że prawdopodobnie nie pracowałeś nigdy na Fracino Piccino PID i nie za dużo o nim wiesz.
Porównałem do Ascaso Steel ponieważ takiego właśnie ekspresu obecnie używa Autor wątku. Tego typu wymiana (z ekspresu klasy Ascaso Steel na mały DB) nie będzie znaczącym krokiem naprzód. Picino nie ma w ofercie domowego ekspresu DB z dużymi bojlerami i rotapompą.

Londinium jest produkowane w fabryce Fracino.
Propozycja Londinium się pojawiła w tym wątku. I na pewno jest to propozycja ciekawa :)

Ekpresy Fracino chyba nie są obecne i popularne u nas na forum, więc fajnie, że ktoś o nich wspomina.
Może i fajnie, ale lepiej by to było zrobić w wątku o ekspresach podobnej klasy, z tej samej półki cenowej (Profitec Pro 300, Lelit Elizabeth, Asaso Duo Prof PID, Sage Dual Boiler).

Dla mnie EOT w temacie Fracino w tym wątku.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2020, 22:59:51 wysłana przez skansen »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:28:28 »
Na 6 stronie wątku nie odpowiadamy już na pytania autora, tylko idziemy w dygresje ;)

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Kwiecień 2020, 18:06:28 »
Nie zakładam złych intencji, ale ocenianie ekspresu "na wygląd" jest jak wybór samochodu według koloru. Jest to też ważny czynnik, ale ocenianie sprzętu po wyglądzie... Serio? Ja mogę zaprosić na kawę do siebie do firmy i będzie okazja do poznania różnych rozwiązań.

Ocenianie jakości ekspresów po ich cenie też jest średnie, bo cena często nie ma przełożenia na jakość, a wykonany marketing.

I co mają dać większe kotły dla 4 espresso dziennie? Większe koszty, dłuższe wygrzewanie ekspresu...
W gastro rozumiem, bo sam polecam 14 litrowe dwugrupówki, gdyż dają większa wydajność i przekładają się na efektywniejsze spienianie mleka. Większy kocioł to lepsza stabilizacja dla HXów i ekspresów dźwigniowych, ale przy systemie PID wielkość kotła odgrywa drugoplanową rolę, o ile nie chodzi o wydajność. A tu była mowa o 2-4 kaw.
Poza tym PID PIDowi nie równy. Jedni producenci stosują większe kotły, a np. w modelu Fracino Romano PID  woda do bojlera grupy dociera w temp powyżej 70 stopni, co wpływa na stabilizację  pracy samej grupy PID z dedykowanym bojlerem 300ml. Sam system PID nie jest jeszcze całym ekspresem.

Nie ma się co obawiać nowych rozwiązań, wszystko zależy od ostatecznych potrzeb użytkownika.

Profesjonalna grupa parzenia z systemem PID była powodem podzielenia się informacją z osobą pytającą o ekspres z systemem PID do użytku domowego.

A jeśli Londinium się podoba to już niedługo dostępna będzie wersja od Fracino jak w załączeniu.
Jako bonus nowy projekt - model do użytku domowego z PID i regulacją ciśnienia parzenia w czasie rzeczywistym, w trakcie parzenia espresso - tylko nie wiem w jakiej klasie go umieścić? :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Kwiecień 2020, 18:25:15 »
Nie oceniałem ekspresów po wyglądzie. Odniosłem się do mniejszej pojemności bojlerów w stosunku do wymienionych wcześniej ekspresów. O braku rotapompy i innych parametrach nie wspominając. Jeśli uważasz, że Izzo Alex Duetto IV Plus (lub inna z wymienionych maszyn, wszystkie z dużymi bojlerami) mają charakterystykę pracy taką jak Piccino PID to znaczy, że nawet nie sprawdzałeś ich parametrów tylko odpowiedziałeś po pobieżnej lekturze wątku. Albo, co gorsza, masz aż tak lekceważący stosunek do konkurencji, że uważasz za porównywalne duże bojlery z rotapompą z małym DB z pompą wibracyjną  :picardpalm:

Piccino PID należy porównywać z innymi ekspresami o podobnej cenie i parametrach (Profitec Pro 300, Lelit Elizabeth, Asaso Duo Prof PID, Sage Dual Boiler). Zestawianie Piccino PID  z dużymi domowymi maszynami na rotapompie (Rocket R58 V3  / Izzo Alex Duetto IV Plus / ECM Synchronika / Lelit Bianca PL 162T) jest nieprofesjonalne. Przy budżecie 10 000zł argument o mniejszym zużyciu prądu (ok. 50gr/dzień) brzmi śmiesznie.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Kwiecień 2020, 18:45:45 »
A jeśli Londinium się podoba to już niedługo dostępna będzie wersja od Fracino jak w załączeniu.
Jako bonus nowy projekt - model do użytku domowego z PID i regulacją ciśnienia parzenia w czasie rzeczywistym, w trakcie parzenia espresso - tylko nie wiem w jakiej klasie go umieścić?

Można coś więcej o tej dźwigni? Ta regulacja odnosi się do wspomnianego ekspresu? Jeśli tak, to na czym by to miało polegać ?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Kwiecień 2020, 18:54:06 »
Konstrukcja z regulacją ciśnienia to chyba nie dźwignia a ekspres z E61. Widać dodatkową regulacje przy grupie E61 (czarne elementy). Jeśli regulacja będzie odbywać się dźwigienką grupy E61 to jest to ciekawe rozwiązanie, warte oddzielnego wątku  :) Widzę jego przewagi nad dodatkowym "wiosłem" w grupie E61.

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Kwiecień 2020, 19:12:43 »
Widzę, że jesteś bardzo zaangażowany. Z nas dwojga to ty oceniłeś Piccino nawet nie znając urządzenia.
Ja odpowiedziałem na pytanie o ekspres PID do użytku domowego. To ty porównałeś Piccino do wymienionych przez Ciebie i bez pardonu i jakiejkolwiek wiedzy o Piccino PID chciałeś zdyskredytować ten model.

Porównanie jakości kawy z Piccino PID do Ascaso Uno i-1 Steel który pracuje na termobloku i innej grupie mogło pytającego wprowadzić w błąd, dlatego starałem się udzielić odpowiedzi, choć takie dyskusje uważam za jałowe, zwłaszcza jeśli ktoś nie zna modelu, który ocenia.

Udzieliłem Ci odpowiedzi merytorycznych na temat rozwiązania, które sam sprawdziłem i mogę polecić ponieważ te argumenty przekonały mnie do zakupu ekspresu do domu.
Według Ciebie rotapompa jest lepsza, a według mnie Piccino na pompie wibracyjnej nie parzy gorszej kawy, bo nie sama pompa o tym decyduje.
Udzielam merytorycznych odpowiedzi. Nie oceniam, które rozwiązanie jest lepsze, rozumiem, że ty masz wyrobione zdanie, ale to nie znaczy, że inni muszą podzielać twoje poglądy. Ja dla 2-4 kaw nie widzę zastosowania parametrów o których wspominasz. I mógłbyś się zdziwić ile wiem o ekspresach o których wspominasz.

Zaprosiłem do przetestowania ekspresu i jego poznania. Nikogo do niczego nie zmuszam.

Ja dla siebie wybrałem Piccino bo ma najlepszy stosunek ceny do jakości i w zestawieniu z komercyjnymi ekspresami jakość kawy jest 1:1.

Do ekspresów ze zbiornikiem jakim jest Piccino nie stosuje się rotapompy bo taka pompa nie służy do podawania wody ze zbiornika i nie może pracować z wodą bez ciśnienia na starcie. Na samym wstępie zaznaczyłem różnice. Nie każdy ekspres musi być taki sam. Ja podzieliłem się z autorem pytania rozwiązaniem, które sam przetestowałem i napisałem dlaczego.

Klasyfikowanie Piccino PID według twojej subiektywnej oceny jest dalece nieprofesjonalne, osobistych wycieczek do mnie udam, że nie zauważyłem.

PS. Moi klienci kupują do domu model hybrydowy Velocino, który kosztuje podobne pieniądze co wspomniane przez Ciebie, do tego ma 4 litrowy kocioł, rotapompę i automat do przygotowywania Latte, cappuccino, americano, mleka i to w dwóch rozmiarach. Uwierz mi, że klient który wydaje konkretne pieniądze na ekspres ma te pieniądze bo liczy każde te 50gr. Koszt eksploatacji to jest informacja dla klienta i warto jemu zostawić decyzję, i nie decydować o jego budżecie. 

Zostawmy pole innym, może podzielą się innymi ciekawymi ekspresami.

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Kwiecień 2020, 19:21:51 »
Jako bonus nowy projekt - model do użytku domowego z PID i regulacją ciśnienia parzenia w czasie rzeczywistym, w trakcie parzenia espresso - tylko nie wiem w jakiej klasie go umieścić?

Można coś więcej o tej dźwigni? Ta regulacja odnosi się do wspomnianego ekspresu? Jeśli tak, to na czym by to miało polegać ?

Regulacja jest zastosowana w ekspresie na 3 zdjęciu. Model jest obecnie w fazie testów, ale podczas targów w Mediolanie (październik 2019) parzyliśmy już na nim kawę. Ciekawe doznania.

Jeśli chodzi o dźwignię - jest to model z wbudowanym zbiorkiem co mniejsza jego rozmiary według standardowego modelu Retro.

Grupa to dźwignia w której zastosowano 2 sprężyny, dzięki czemu uzyskujemy stabilne ciśnienie 9 bar.
Czekamy na informacje o ostatecznej pojemności kotła. Zbiornik na wodę 3 litry.

Jeśli będziesz miał dodatkowe pytania możesz śmiało je podesłać, postaram się zebrać wszystkie informacje. 

skansen

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Kwiecień 2020, 19:59:32 »
Ja odpowiedziałem na pytanie o ekspres PID do użytku domowego. To ty porównałeś Piccino do wymienionych przez Ciebie i bez pardonu i jakiejkolwiek wiedzy o Piccino PID chciałeś zdyskredytować ten model.
Odpowiedziałeś w momencie gdy Autor wątku zawęził listę do wymienionych przeze mnie ekspresów i określił budżet.

Porównanie jakości kawy z Piccino PID do Ascaso Uno i-1 Steel który pracuje na termobloku i innej grupie mogło pytającego wprowadzić w błąd
Porównałem, bo aktualnie tego używa Autor wątku i ten ekspres chce zmienić. Gdybyś dokładnie przeczytał cały wątek to byś to zauważył ;) Nie wiem też skąd wiesz, że Autor wątku ma termoblok. Może przecież mieć starszy model z bojlerem.

Ja dla siebie wybrałem Piccino bo ma najlepszy stosunek ceny do jakości i w zestawieniu z komercyjnymi ekspresami jakość kawy jest 1:1.
Wiara w sprzedawany produkt to podstawa. Nie wiem tylko jak określiłeś ten stosunek ceny do jakości.

Do ekspresów ze zbiornikiem jakim jest Piccino nie stosuje się rotapompy bo taka pompa nie służy do podawania wody ze zbiornika i nie może pracować z wodą bez ciśnienia na starcie.
Gdybyś przeczytał całą dyskusję, to byś zauważył, że rotapompę rekomendowaliśmy z uwagi na cichszą pracę i możliwość podłączenia do wody.

Klasyfikowanie Piccino PID według twojej subiektywnej oceny jest dalece nieprofesjonalne
W jaki sposób należy więc sklasyfikować Piccino PID?

Offline mikolajcz Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL UNO PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo, Ascaso i-1 steel
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Kwiecień 2020, 20:40:47 »
Witam
Dzięki Wszystkim za opinie i swoje sugestie. Zdaję sobie sprawę, ze nie Wszyscy czytają dokładnie (ja zresztą też nie należę do wyjątków  :taktak:), ale staram się dokładnie napisać o co mi chodzi: 2 - 4 espresso dziennie a w soboty i niedziele 2 – 4 cappuccino, no to nie przesadzajmy, że prowadzę działalność. Napisałem o PID, bo w dotychczasowym  ekspresie, który też ma PID ( i co z tego ?) jak temperatura spada z 92 na 82* w czasie 25—30 sek. Obecnie się temu już nie dziwię, ale wcześniej było tak pięknie. :brawa:
Nie narzekam na dotychczasowy ekspres  bo wypracował ponad 7 lat i nigdy się nie psuł i nadal jest sprawny – ale ….
Obecnie chcę " z wyższej półki " i dużo bym tu napisał, a dlaczego ? a to chyba Wszyscy wiemy. Kiedyś miałem „malucha” i był b.dobry a po 10 latach zmieniłem go na „Poloneza” i nikt się nie dziwił dlaczego zmieniłem samochód jeżeli był ok.
 „Skansen „  w zasadzie wyręczył mnie i rozwiał wątpliwościach o co mi chodzi  ( dzięki bardzo).
Za  „ Fracino Piccino PID” – dzięki bardzo, ale to już było.

Wracając do tematu:
Zdecydowałem się jednak na dual bolier. Lista się zawężyła i nawet nie jestem pewien czy słusznie ( na pewno wielu mogą się nie zgadzać ze mną  ale też nic mi nie oferowali ). Ale to nie znaczy, że już kupiłem  [emoji38]
1.   Rocket R58 V3  2019
2.   ECM Synchronika
3.   Lelit Bianca PL 162T

I jeszcze jedno: moje preferencje  – oczywiście, że chcę kontrolować proces parzenia espresso i zmieniać parametry, jeżeli będę miał takie możliwości. Również  interesuje mnie Latte Art.
Trochę z tą kawą poćwiczyłem łącznie z wypalaniem (jeżeli można to nazwać ćwiczeniem  :taniec:), mam porządny młynek, robię w miarę dobre espresso, wzorki też niczego sobie.
Pora wybrać ekspres i przejść na wyższy Level  miotla
pozdrawiam

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Kwiecień 2020, 20:51:42 »
Wydaje mi sie ze coffeesite ma wszystkie te ekspresy. Jak masz blisko to warto zadzwonić spytać czy jest możliwość przetestowania ich u nich.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Kwiecień 2020, 20:57:51 »
ECM Synchronika ma też możliwość profilowania ciśnienia, preinfuzji itd. ? Także więcej "zabawy" z pozostałymi dwoma :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Kwiecień 2020, 20:59:02 »
Bianca ma seryjne wiosło do kontroli ciśnienia. Do ECM Synchronika można dokupić akcesoryjny zestaw (produkcji ECM). Można sprawdzić czy ten zestaw pasuje do Rocketa.

Rocket ma sterowanie PIDem z "pilota". Nie każdemu takie rozwiązanie odpowiada, ale ma szereg zalet. Sterownik jako jedyny wyświetla komunikaty tekstowe (w Biance jest wyświetlacz graficzny z ikonkami, w Synchronice wyświetlacz siedmiosegmentowy).

ECM Synchronika ma też możliwość profilowania ciśnienia
Można dokupić firmowy zestaw.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2020, 21:11:22 wysłana przez skansen »

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Kwiecień 2020, 21:00:15 »
Tak. Ecm ma flow control. Nie wiem czy jest dostępny w Polsce z nim, ale osobno 800 zł kosztuje. Preinfuzja albo przez dźwignie do połowy, gdy jest podłączony do stałej wody. Albo przez ustawienie ciśnienia przy użyciu flow control.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi