Witam
Dzięki Wszystkim za opinie i swoje sugestie. Zdaję sobie sprawę, ze nie Wszyscy czytają dokładnie (ja zresztą też nie należę do wyjątków

), ale staram się dokładnie napisać o co mi chodzi:
2 - 4 espresso dziennie a w soboty i niedziele
2 – 4 cappuccino, no to nie przesadzajmy, że prowadzę działalność. Napisałem o PID, bo w dotychczasowym ekspresie, który też ma PID ( i co z tego ?) jak temperatura spada z 92 na 82* w czasie 25—30 sek. Obecnie się temu już nie dziwię, ale wcześniej było tak pięknie.

Nie narzekam na dotychczasowy ekspres bo wypracował ponad 7 lat i nigdy się nie psuł i nadal jest sprawny – ale ….
Obecnie chcę " z wyższej półki " i dużo bym tu napisał, a dlaczego ? a to chyba Wszyscy wiemy. Kiedyś miałem „malucha” i był b.dobry a po 10 latach zmieniłem go na „Poloneza” i nikt się nie dziwił dlaczego zmieniłem samochód jeżeli był ok.
„
Skansen „ w zasadzie wyręczył mnie i rozwiał wątpliwościach o co mi chodzi ( dzięki bardzo).
Za „ Fracino Piccino PID” – dzięki bardzo, ale to już było.
Wracając do tematu:
Zdecydowałem się jednak na
dual bolier. Lista się zawężyła i nawet nie jestem pewien czy słusznie ( na pewno wielu mogą się nie zgadzać ze mną ale też nic mi nie oferowali ). Ale to nie znaczy, że już kupiłem
1. Rocket R58 V3 2019
2. ECM Synchronika
3. Lelit Bianca PL 162T
I jeszcze jedno: moje preferencje – oczywiście, że chcę kontrolować proces parzenia espresso i zmieniać parametry, jeżeli będę miał takie możliwości. Również interesuje mnie Latte Art.
Trochę z tą kawą poćwiczyłem łącznie z wypalaniem (jeżeli można to nazwać ćwiczeniem

), mam porządny młynek, robię w miarę dobre espresso, wzorki też niczego sobie.
Pora wybrać ekspres i przejść na wyższy Level

pozdrawiam