Autor Wątek: Pomoc w zakupie ekspresu  (Przeczytany 21642 razy)

Offline baks Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, moka, V60-02, AP
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Kwiecień 2020, 15:05:05 »
Takie testy to już niczym z audiofilskiego świata...  ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Kwiecień 2020, 15:09:06 »
Niektórzy czują różnicę w smaku regulując 1C na PID, lub odróżniają espresso wykonane na pompie wibracyjnej versus rotacyjnej. Podobno :). Więc, kto wie.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Kwiecień 2020, 15:42:01 »
Śmichy chichy, a wiadomo, że jak więcej voltów to lepiej kopie  ;)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Kwiecień 2020, 16:20:35 »
Niektórzy czują różnicę w smaku regulując 1C na PID, lub odróżniają espresso wykonane na pompie wibracyjnej versus rotacyjnej. Podobno :). Więc, kto wie.

Bardziej bym podejrzewał że te różnice wynikają z lekko innej dystrybucji przemiału w sitku. Chyba poza automatem nie da się tego robić za każdym razem tak samo ;)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Kwiecień 2020, 17:19:23 »

Tak... A Gesslerowa wie jedząc usmażonego schabowego czy mięso było krojone na desce drewnianej czy plastikowej :-)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Kwiecień 2020, 22:07:09 »
Off-Topic:
Polecam, warto też przetestować smak kawy przy 220V vs 240V ;)

pffff... przecież to wiadomo, że najlepiej smakuje przy 237V na ekspresie, mielenie na 231V. Należy też pamiętać, że im bardziej stabilna sinusoida tym smaczniejsza kawa :)
Przepraszam za offtopic :)

Offline mikolajcz Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL UNO PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo, Ascaso i-1 steel
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Kwiecień 2020, 11:34:15 »
Witam ponownie
Temat coś tak jakby się rozpływa.  :( Przechodzimy już do tematu również ciekawych np. z Gastronomii i spadków napięcia w sieci krajowej.
A tu jeszcze nic nie wiadomo, czyżby tuż przed metą rozdano nagrody?  :brawa:
Mamy  ( mam ) przecież listę i coś trzeba wybrać.
1.   Bezzera MITICA TOP PID
2.   Rocket R58 V3  2019
3.   Izzo Alex Duetto IV Plus
4.   ECM Synchronika
5.   Lelit Bianca PL 162T

Lista się ciut rozszerzyła, ale można też coś dodać jeżeli warto poświecić uwagi jakiejś pozycji.
Mam pytania do mających już ekspresy i może w tym momencie niechby się określili:
Jaki typ ekspresu preferują duo-bolier czy HX ?
Czy zauważyli jakieś  istotne różnice – chodzi mi tu o stabilność pracy, smak, itd. Wiadomo, że dla potrzeb domowych jednorazowo robi się np. w moim przypadku 2 – 4 kawy , a jak potrzeba więcej to po prostu czekam i nie ma problemu.  kawka
Czy Ktoś „przesiadł się „ z Duo-bolier na HX lub odwrotnie ?
Na ponad 2500 osób, które przeczytało watek sądzę, że 1% chce kupić , to może niech napisze do mnie maila (podany w profilu ) – może w zainteresowanym gronie coś wybierzemy i póki co nie będziemy poruszać innych tematów - wybierzmy najpierw typ.
pozdrawiam

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Kwiecień 2020, 12:11:06 »
Jak dalej nie możesz zdecydować sam to stworzyłem dla Ciebie ankietę - https://fast-poll.com/poll/b6f3f650
Może tak zachęcisz użytkowników do wybrania.
Ja bym skontaktował się z sklepami, popytam, zobaczył gdzie dostaniesz najlepszą ofertę, gdzie masz najlepszy serwis i zdecydował.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Kwiecień 2020, 12:14:43 »
Na ponad 2500 osób, które przeczytało watek sądzę, że 1% chce kupić

Tematu nie przeczytało raczej 2500 osób, to łączna ilość wyświetleń, jedna osoba czytając kolejne posty nabiła licznik wielokrotnie.

Jaki typ ekspresu preferują duo-bolier czy HX ?
Na tej półce cenowej szedłbym w kierunku DB. Argumentem za wyborem tej technologii jest możliwość niezależnej kontroli parametrów bojlera parowego i kawowego (HX nie daje takiej elastyczności) i prostsza obsługa. W przypadku mniejszych maszyn argumentem za HX może być większa moc pary, ale wymienione przez Ciebie DB to na tyle wysoka półka, że bojlery parowe również są więcej niż wystarczające.

Jeśli napisałbyś coś jeszcze o swoich preferencjach, wówczas łatwiej będzie nam Ci pomóc. Czy chcesz kontrolować proces parzenia espresso, zmieniać parametry? Czy chcesz po prostu kupić dobry ekspres na lata? Czy interesuje Cię Latte Art (a co za tym idzie modyfikacja parametrów pary)?.

Ostatnio na potrzeby testów @untoldex przesiadł się z HXa (Pro500) na DB (Bianca) więc może on napisze coś jeszcze. 

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Kwiecień 2020, 17:27:57 »
Autor wątku napisał: "Średnio wypijam  od 2 do 4  kaw dziennie. Głównie espresso a czasami  20%  cappuccino."

Wydaje się, że lepiej, żeby miał DB. Jeżeli mogą być dni bez cappuccino, to po co grzać dla kilku kaw wielki bojler w HX?

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Kwiecień 2020, 14:58:02 »
Z podanych ilości wnioskuję, że chodzi o ekspres do użytku domowego?

Dla mnie osobiście pracując z ekspresami komercyjnymi zakup, ekspresu kolbowego do użytku domowego był trudną decyzją.
Głównie chodziło o czas nagrzewania w stosunku do ilości parzonych kaw.

Kiedy w ofercie pojawiła się wersja ekspresu domowego Fracino Piccino z systemem PID podjąłem wyzwanie. Zestawiłem ten ekspres z młynkiem z poza naszej ofert (na tamten czas) Eureka Mignon GOD.
Piccino PID:
Dwa bojlery po 300 ml (espresso i para) pozwalają na gotowość urządzenia w 5 minut, co rozwiązało mój problem. PID pozwala na zabawę z różnymi mieszankami kawy. Po kilku kawach opanowałem pracę na dzbanku 0,35l, na którym w gastro nigdy nie pracuję bo jest zwyczajnie za mały. Próbka efektów w załączeniu.

Jest to urządzenie do użytku domowego, ale z pełnowymiarową mosiężną grupą i mosiężną kolbą 58mm, dokładnie taką samą jak w komercyjnych modelach.
Można powiedzieć, że jest to półprofesjonalne urządzenie w wersji mini.

Mini znaczy mniejszą wydajność w cyklu dobowym (liczona w kawach na dobę, a nie na godzinę), zbiornik na wodę 3 litry, bardzo dobre parametry pracy, przy zachowaniu pozostałych parametrów w normie; tj., wygrzana grupa, odpowiednie mielenie, odpowiednia ilość kawy w sitku i cała reszta kawowego ABC.

Jeśli, ktoś lubi zabawy z kawą PID daje ku temu możliwości.

Obudowa w całości ze stali nierdzewnej. Standardowo boki w kolorze czarnym. Opcjonalnie malowanie na dowolny kolor z palety RAL lub polerowana stal nierdzewna.
Opcjonalnie uchwyty drewniane.

Służę pomocą w przypadku pytań.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Kwiecień 2020, 15:18:59 »
Kiedy w ofercie pojawiła się wersja ekspresu domowego Fracino Piccino z systemem PID podjąłem wyzwanie. Zestawiłem ten ekspres z młynkiem z poza naszej ofert (na tamten czas) Eureka Mignon GOD.
Piccino PID:

Piccino PID to chyba jednak nie ta półka co rozważane przez Autora wątku Rocket R58 V3  / Izzo Alex Duetto IV Plus / ECM Synchronika / Lelit Bianca PL 162T   :picardpalm:

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Kwiecień 2020, 16:31:58 »
Co rozumiesz pod pojęciem nie ta półka? Autor wpisu zapytał o ekspres PID.
Patrząc po cenach to na pewno Fracino Piccino PID plasuje się niżej niż wymienione. Być może dlatego, że Fracino jest marką własną, z rodzimej fabryki.
Izzo oparte również na PID od Gicara, więc poza designem i gadżetami charakterystyka pracy podobna.

Na pewno są to nieco inne urządzenia, co widać choćby po pojemnościach kotłów - nastawienie na inną wydajność pracy.
Piccino jest przeznaczone stricte dla użytkownika domowego i przy zadeklarowanej ilości 2-4 kaw dziennie koszty eksploatacji na pewno będą niższe.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:03:14 »
Autor doprecyzował swój budżet w dalszych postach. Naprawdę sądzisz, że Izzo Alex Duetto IV Plus (lub inna z wymienionych maszyn, wszystkie z dużymi bojlerami) będą miały charakterystykę pracy taką jak Piccino PID?

Co masz na myśli pisząc, że Fracino jest z rodzimej fabryki?

Ja zaryzykuje stwierdzenie, że zmiana Ascaso Steel na Piccino PID pozwoliłaby tylko na jednoczesne parzenie kawy i spienianie mleka, bez żadnej poprawy w zakresie samego espresso.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2020, 22:58:45 wysłana przez skansen »

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:08:34 »
Dla przypomnienia espresso mieści się w pojemności 25-30ml.
Ekspres Fracino Romano PID posiada 3 bojlery. 14 litrowy kocioł główny i 2 bojlery na grupach po 300ml.

Rozwiązanie PID z tego komercyjnego modelu zostało wykorzystane w modelu Piccino dla użytkowników domowych (oczywiście z odpowiednim dostosowaniem).
Porównanie rozwiązania Fracino do Ascasco świadczy o tym, że prawdopodobnie nie pracowałeś nigdy na Fracino Piccino PID i nie za dużo o nim wiesz...

Określony budżet, nie oznacza, że trzeba klienta skroić na maksa, można po prostu dać wybór. Każdy klient ma wolny wybór, najlepiej oparty na rzetelnej wiedzy, bo budżet nie skłania do ryzyka.

Z rodzimej fabryki, znaczy tyle, że Fracino jest producentem ekspresów i produkuje pod własną marką, gdzie ponad 80% komponentów to ich własna produkcja. Fracino produkuje też ekspresy, które pracują pod innymi markami i można by się zdziwić ile marek z "wyższej półki" powstaje w fabryce Fracino.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi