Z podanych ilości wnioskuję, że chodzi o ekspres do użytku domowego?
Dla mnie osobiście pracując z ekspresami komercyjnymi zakup, ekspresu kolbowego do użytku domowego był trudną decyzją.
Głównie chodziło o czas nagrzewania w stosunku do ilości parzonych kaw.
Kiedy w ofercie pojawiła się wersja ekspresu domowego Fracino Piccino z systemem PID podjąłem wyzwanie. Zestawiłem ten ekspres z młynkiem z poza naszej ofert (na tamten czas) Eureka Mignon GOD.
Piccino PID:
Dwa bojlery po 300 ml (espresso i para) pozwalają na gotowość urządzenia w 5 minut, co rozwiązało mój problem. PID pozwala na zabawę z różnymi mieszankami kawy. Po kilku kawach opanowałem pracę na dzbanku 0,35l, na którym w gastro nigdy nie pracuję bo jest zwyczajnie za mały. Próbka efektów w załączeniu.
Jest to urządzenie do użytku domowego, ale z pełnowymiarową mosiężną grupą i mosiężną kolbą 58mm, dokładnie taką samą jak w komercyjnych modelach.
Można powiedzieć, że jest to półprofesjonalne urządzenie w wersji mini.
Mini znaczy mniejszą wydajność w cyklu dobowym (liczona w kawach na dobę, a nie na godzinę), zbiornik na wodę 3 litry, bardzo dobre parametry pracy, przy zachowaniu pozostałych parametrów w normie; tj., wygrzana grupa, odpowiednie mielenie, odpowiednia ilość kawy w sitku i cała reszta kawowego ABC.
Jeśli, ktoś lubi zabawy z kawą PID daje ku temu możliwości.
Obudowa w całości ze stali nierdzewnej. Standardowo boki w kolorze czarnym. Opcjonalnie malowanie na dowolny kolor z palety RAL lub polerowana stal nierdzewna.
Opcjonalnie uchwyty drewniane.
Służę pomocą w przypadku pytań.