Autor Wątek: Pomoc w zakupie ekspresu  (Przeczytany 21662 razy)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Kwiecień 2020, 10:08:40 »
A co powiecie o Profitec PRO 600 Dual Boiler? Sam się nad nim zastanawiam...

I warto. Zacny model. A poza tym ma płotki na dachu :-)
Fakt, że wibro a nie rota, jak wskazuje skansen, nieco osłabia efekt półki cenowej.

Offline 500

« Odpowiedź #31 dnia: 16 Kwiecień 2020, 10:15:16 »

Aha i zrób pomiary w HX z 2-4 l bojlerem, lub czymkolwiek do domowego użytku... Nie pierdziej też głupot, że przepływ nie ma znaczenia bo to tylko pokazuje jakim bezgranicznym ignorantem jesteś. 

Dodam, ilość wsadu w sitko też ma znaczenie. Odnieś się do tego. Oj wypowiadasz się tak jakbyś był z fizyką na bakier.

PS. Co do mojego testu, poszukaj sobie na forum. Fotki poznikały, mogę wstawić, gdzieś na kompie powinny być jeszcze.
Ale zanim to miało by nastąpić, zrób najpierw swój test.   :mhh: Humor się nam poprawi. 

@siewcu, ciesz się, że ktoś jeszcze na tym forum pisze.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Kwiecień 2020, 10:55:38 »
ciesz się, że ktoś jeszcze na tym forum pisze.

Szkoda że ciągle złe oceniasz Forum a jednak wracasz tu.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Kwiecień 2020, 15:08:08 »
esz jakby w 2020 mało było, to jeszcze tedi wrócił :[

to to jest ten 4 level jumanji, teraz jeszcze bardziej się boje maja ;)

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Kwiecień 2020, 15:21:00 »
Mam Matrixa i jedynie co mogę zarzucić maszynie, to mały boiler jak się chcę korzystać z wylewki do innych napojów. Kubek ok 500 ml i koniec, choć jak jest nagrzany to moment i zaraz jest kolejna porcja ale mógłby być większy.

Offline mikolajcz Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL UNO PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo, Ascaso i-1 steel
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Kwiecień 2020, 11:33:57 »
Witam ponownie
Przeczytałem sporo wątków m.in. temperaturze, preinfuzji itp. O wyższości HX nad DB itp.
Jest tego bardzo dużo. Nie wiem jak się zmieniła teraz opcja rozwiązania problemu z preinfuzją w chwili obecnej. Ale przejdźmy do tematu. Obecnie posiadam ekspres ponad 7 lat – trochę się nauczyłem parzenia kawy i dlatego pora zmienić ekspres na jakiś „docelowy”. Głównie robie espresso. Nie chcę zasilania z wodociągu (chociaż jakbym się uparł to instalację taką można zrobić), ponieważ twardość wody w kranie mam ok. 30* czyli b.dużą, musiałbym zastosować filtry. A o filtrach trochę wiem, ponieważ miałem hodowlę ryb akwariowych (robiłem wodę o TWO ok. 4*) i stosowałem tam dwie osmozy 75GPD, które pracowały non-stop, tak że tego tematu nie chciałbym poruszać w tym wątku. 
Wybrałem wstępnie kilka ekspresów i prosiłbym o opinię. Nie chcę niczego narzucać, że musi być PID, ze musi być stała temperatura, że musi być ….  ale chciałbym abyście mnie zrozumieli, że wg. mnie dobry ekspres to po prostu  „DOBRY” – czy mi się podoba czy nie.
1.   Beeeera MITICA TOP PID 
2.   Lelit Bianca PL 162T – dual bolier
3.   Rocket R58 V3  2019
4.   Izzo Alex Duetto IV Plus

Pozdrawiam i proszę o obiektywną ocene.   kawka

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Kwiecień 2020, 16:29:15 »
1.   Beeeera MITICA TOP PID 
Ja bym wziął Bezzerę. Ja mam Magica S PID, a mają tę samą instrukcję co Mitica. Pompa rota, sprawdzony ekspres. Bez zbędnej elektroniki obecnej w nowych modelach. Po prostu wół roboczy. Obecna cena to 7950 zł, a można chyba też jeszcze potargować. Używam Magici już ładnych kilka lat i nie ma się czego czepiać. W zasadzie nie szukam już ekspresu, bo ten jest docelowy. Oczywiście, że nie wchodzę w polemikę, że może być tańszy, szybciej nagrzewana grupa, inny bojler lub co innego. Wierzę, że jak piszesz szukasz czegoś porządnego, dobrego. To Bezzera wg mnie zagwarantuje tę niezawodność i jakość. A przekonuje mnie jeszcze to, że Bezzera po prostu nie robi taniego szajsu. Ekspres to grupa E61 lub ich autorska. Jakoś tak patrzę na te Lelity i nie przekonują mnie te ich tanie modele. Na końcu mam wrażenie, że ta Bianca jakoś tak "ukrywa" tę taniochę i jest czymś z ich najwyższej półki, a to nie wzbudza we mnie zaufania. Bo tam gdzie oni mają najwyższa półkę to inni producenci mają półkę średnią lub większe doświadczenie i więcej modeli. Jedna "Bianca" jaskółki nie czyni. To są oczywiście odczucia czysto SUBIEKTYWNE. Dla mnie ewentualnie wchodziłby w grę Rocket.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2020, 16:35:59 wysłana przez hlary »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Kwiecień 2020, 18:20:31 »
Wybrałem wstępnie kilka ekspresów i prosiłbym o opinię. Nie chcę niczego narzucać, że musi być PID, ze musi być stała temperatura, że musi być ….  ale chciałbym abyście mnie zrozumieli, że wg. mnie dobry ekspres to po prostu  „DOBRY” – czy mi się podoba czy nie. (...)
2.   Lelit Bianca PL 162T – dual bolier
Pytanie na ile ważna jest dla Ciebie możliwość profilowania ciśnienia, które oferuje Bianca. Nie każdemu odpowiada wygląd Bianki, a to przy takiej cenie sprzętu nie jest bez znaczenia.

A przekonuje mnie jeszcze to, że Bezzera po prostu nie robi taniego szajsu. Ekspres to grupa E61 lub ich autorska. Jakoś tak patrzę na te Lelity i nie przekonują mnie te ich tanie modele. Na końcu mam wrażenie, że ta Bianca jakoś tak "ukrywa" tę taniochę i jest czymś z ich najwyższej półki, a to nie wzbudza we mnie zaufania. Bo tam gdzie oni mają najwyższa półkę to inni producenci mają półkę średnią lub większe doświadczenie i więcej modeli. Jedna "Bianca" jaskółki nie czyni.
Wystarczyło napisać, że kupując Bezzerę każdy będzie wiedzieć, że to maszyna z wyższej półki od doświadczonego producenta i jeśli ją kupisz to nikt nie powie, że ma taki sam ekspres w domu, mając Lelit Anna :) Jestem w stanie zrozumieć, że początek oferty Lelita jest dla Ciebie "za nisko". Ale te te tanie modele to nie jest żaden szajs. Oferuje je La Pavoni pod swoją marką i się gromy nań nie sypią. Nie jest też tak, że Lelit oferuje tylko tanie modele i Biankę. Są modele pośrednie za ok 5000zł jak (Mara z E61, Elizabeth z DB). Żeby nie było wątpliwości - doświadczenie producenta to ważny argument za Bezzerą. Tylko hejt niepotrzebny.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2020, 18:35:35 wysłana przez skansen »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Kwiecień 2020, 18:33:09 »
2.   Lelit Bianca PL 162T – dual bolier
3.   Rocket R58 V3  2019
4.   Izzo Alex Duetto IV Plus

Z tej czwórki wybrałbym Izzo. Do tego producenta mam największe zaufanie, jeśli chodzi o jakość. Oferta produkowanych ekspresów jest może niewielka, ale są w niej same topowe modele, poniżej pewnego poziomu nie schodzą.

Offline stary

• Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Kwiecień 2020, 19:05:14 »
Stoję przed takim samym dylematem co autor wątku, również rozważałem Alexa który wg specyfikacji posiada system profili ciśnienia jednak nigdzie nie mogłem znaleźć jak to działa i jak się ustawia w akurat tym ekspresie.
Podobne możliwości mają dopiero droższe modele Rocketa.

« Odpowiedź #40 dnia: 19 Kwiecień 2020, 13:40:15 »
Witam
Intuicja podpowiada mi aby wyeliminować jeden ekspres. Będzie może łatwiej do wyboru. Czy wybrałem słusznie i akurat te ?,  to tak na 100% nie jestem pewien. Wiem, że są też inne marki równie dobre jak n/w. Widzę, że wątek przeczytało ponad 1200 osób, które interesują się ekspresami w tej cenie,  to chyba warto poświęcić tu więcej uwagi.
1.   Bezzera MITICA TOP PID
2.   Rocket R58 V3  2019
3.   Izzo Alex Duetto IV Plus

Mam jednak pytanie  odnośnie Grupy E61 i byłbym bardzo wdzięczny za szczegółowe wyjaśnienie zasady pracy Grupy E61 ogólnie i w przypadku poboru wody ze zbiornika wewnętrznego.  Nie chciałbym tu opisywać zachowanie się grupy w przypadku podłączenia do wodociągu i położenia przełącznika w położenie środkowe przez kilka sek. celem uzyskania wstępnej preinfuzji , ponieważ mógłbym coś źle opisać i wprowadzić kogoś z zainteresowanych w błąd. A więc pytanie brzmi i dotyczy ekspresów z zasilaniem wody z podajnika:
1.   Czy jest możliwość regulacji preinfuzji, i w jaki sposób to regulujemy?
2.   W jakich ekspresach jest taka możliwość  ?

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Kwiecień 2020, 17:48:51 »
2.   Lelit Bianca PL 162T – dual bolier
3.   Rocket R58 V3  2019
4.   Izzo Alex Duetto IV Plus

Bierz 3 albo 4 - mają płotki. Nie wygłupiam się - dobra balustrada na filiżanki, a przecież i tak dokonujesz wyboru między takimi maszynami, które dadzą Ci, co potrzeba. Dlatego dla mnie zostaje kryterium "płotków" :-)
No powiedzmy, że Bezzera ma murek (taki raczej ogniomur), ale w sumie też by trzymała w ryzach filiżanki.
Warto tez popatrzeć na specyfikacje (wymiary), bo przecież gdzieś to postawisz. A te różnice techniczne? Ot jak z autami, powiedzmy: audi ma mniej miejsca z tylu, ale większy bagażnik niż bmw, gdzieś ok. 8% w każdej kategorii (przykład zmyślony). Nie jest istotne. Ale już wymiary garażowe istotne mogą być.

« Odpowiedź #42 dnia: 20 Kwiecień 2020, 19:03:21 »
Witam
Z tego co widzę i ciszy jaka panuje wśród „szamanów” kawowych wewnętrzny zasobnik nie ma większego zastosowania ( ale dlaczego nikt nic nie pisze  ::)) – tak sobie myślę. Jeszcze ze dwa razy sobie odpowiem i zacznę wysyłać do siebie maile  [emoji38].
Po namyśle przeanalizowałem zastosowanie filtrów BTW, które by mi ewentualnie pozwoliły na podpięcie się do wodociągu. Ale w międzyczasie doszedł jeden ekspres, który wg mnie warto wziąć pod uwagę. 
1.   Bezzera MITICA TOP PID
2.   Rocket R58 V3  2019
3.   Izzo Alex Duetto IV Plus
4.   ECM Synchronika
W związku z powyższym jaka jest Wasza opinia co do w/w ekspresów ?
Dobrze byłoby też uzasadnić proponowany egzemplarz.
Moi drodzy pośpieszcie się bo jak już  " #zostań w domu " minie to ciężko mi będzie samemu wybrać  [emoji38]
pozdrawiam

skansen

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Kwiecień 2020, 19:16:42 »
Z tego co widzę i ciszy jaka panuje wśród „szamanów” kawowych wewnętrzny zasobnik nie ma większego zastosowania ( ale dlaczego nikt nic nie pisze  ::))

Podpięcie na stałe do wodociągu i kanalizacji to większa wygoda - nie trzeba dolewać wody ani opróżniać tacki odciekowej. Tą ostatnią trzeba czasami przeczyszczić. Woda nie stoi w zbiorniku, nie nagrzewa się. Co prawda woda stoi również w bojlerach, ale jest "sterylna" dzięki wysokiej temperaturze w nich panującej.

W związku z powyższym jaka jest Wasza opinia co do w/w ekspresów ?
W gruncie rzeczy te ekspresy prezentują podobny poziom. Używają podobnych komponentów (elektronika Gicar, pompy z silnikami RPM SpA). Są produkowane z włoskich części, we Włoszech. Z tego co mi wiadomo to również Synchronika jest "składana" w słonecznej Italii a jedynie marka jest niemiecka.  Różnią się oczywiście szczegółami technicznymi i detalami. Z każdego modelu będziesz zadowolony.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Kwiecień 2020, 19:31:27 »
@mikolajcz te ekspresy sa tej samej klasy i roznia sie detalami. To juz bardzo indywidualne komu na czym zalezy.
Proponuje zaznajomic sie z instrukcjami obslugi, obejrzec jakies prezentacje na youtube i wybrac ten ktory Tobie najbardziej odpowiada.
A jesli nadal nie mozesz sie zdecydowac, to najlepiej zadac konkretne pytania, o konkretne aspekty co do ktorych masz watpliwosci.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi