Autor Wątek: Waga dobrego espresso  (Przeczytany 76017 razy)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Grudzień 2014, 22:51:53 »
No i chwała bohaterom a ja poszedłem krok dalej i

Jednak szkoda, że to zrobiłeś. Jedną nogą byłeś nad grobem, a drugą na skórce od banana :).

:-D :-D

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Grudzień 2014, 22:56:40 »
Jednak szkoda, że to zrobiłeś. Jedną nogą byłeś nad grobem, a drugą na skórce od banana .
:-\ no tak było wpadłem raz do grobu jak byłem mały oj bardzo mały.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #122 dnia: 03 Grudzień 2014, 23:01:41 »
Z życia można powiedzieć. Jakąś skandynawską kawę i niektóre dripowe parzyłem przez ponad 30 sekund, ale to były rzadsze przypadki. Mój standard jest w okolicach 25 sekund, zwykle trochę dłużej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #123 dnia: 04 Grudzień 2014, 12:01:06 »
A niektóre palarnie dają wskazówki żeby np mieć 17g ziarna, 34 g espresso w czasie 27sek, ale jak chcesz żeby więcej było takich to a takich smaków to zostaw pierwsze 2 parametry a czas zmień na 34 sekundy.
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #124 dnia: 04 Grudzień 2014, 13:22:26 »
A niektóre palarnie dają wskazówki żeby np mieć 17g ziarna, 34 g espresso w czasie 27sek, ale jak chcesz żeby więcej było takich to a takich smaków to zostaw pierwsze 2 parametry a czas zmień na 34 sekundy.
Mam wrażenie, że z brytyjskich ziaren znalazłeś takie info? :P

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #125 dnia: 04 Grudzień 2014, 14:22:53 »
Off-Topic:
:diabelek: bo brytyjskie ziarna się dobrze przygotowuje ;)

do młynka niedługo trafi coś co google translator przedstawia jako
"Ciasto owocowe aromaty doprowadzić do daty i suszonych wiśni słodyczy.Syropowaty odczucie w ustach poprzedza nugat migdałowy do końca."
LMWDP #469

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #126 dnia: 04 Grudzień 2014, 15:55:11 »
Ogólnikowo, bez szczegółów - możesz sobie o kant dupy potłuc dobrą dozę i czas jeśli przy tym nie otrzymujesz prawidłowej wagi.

Poe, czy mówisz o tym 60-40 ?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Grudzień 2014, 15:10:10 »
Nie podobają mi się próby zastąpienia klasycznego espresso - 7 g/25 s/25 ml, wagowym odpowiednikiem - X g/2 x X ml/ 25 s (X = g).
Do samego ważenia espresso oczywiście nic nie mam. To najbardziej wiarygodny sposób na sprawdzenie poprawności i powtarzalności procesu jego przyrządzania. Chodzi mi o próbę zmiany definicji espresso, która jest znana od lat, ustalona kulturą i tradycją. Dla nowszej, wagowo ocenianej formy kawowego naparu, można przecież znaleźć inne określenie, zamiast podkradać/korzystać ze znanej już i zdefiniowanej nazwy. Także sugerować, że się odchodzi od objętościowego oceniania espresso. Nie ma od czego odchodzić, bo definicja espresso jest jaka jest - 7 g/25 s/25 ml i się nie zmieni. Pewnie korzystanie z powszechnie znanej nazwy jest łatwiejsze od popularyzowania nowej. Ale, obrazowo można to przedstawić, do wchodzenie w czyjeś ubranie. A w cudzych gaciach, nie każdy chce paradować, może czuć do nich obrzydzenie.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Grudzień 2014, 15:16:00 »
Podejrzewam, że to trzecia fala wymusiła traktowanie espresso gramami...
W młynie: ziarna

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #129 dnia: 06 Grudzień 2014, 15:38:00 »
Ja tam nic nie ważę:-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Grudzień 2014, 16:02:06 »
Nie podobają mi się próby zastąpienia klasycznego espresso - 7 g/25 s/25 ml, wagowym odpowiednikiem - X g/2 x X ml/ 25 s (X = g).
Do samego ważenia espresso oczywiście nic nie mam. To najbardziej wiarygodny sposób na sprawdzenie poprawności i powtarzalności procesu jego przyrządzania. Chodzi mi o próbę zmiany definicji espresso, która jest znana od lat, ustalona kulturą i tradycją. Dla nowszej, wagowo ocenianej formy kawowego naparu, można przecież znaleźć inne określenie, zamiast podkradać/korzystać ze znanej już i zdefiniowanej nazwy. Także sugerować, że się odchodzi od objętościowego oceniania espresso. Nie ma od czego odchodzić, bo definicja espresso jest jaka jest - 7 g/25 s/25 ml i się nie zmieni. Pewnie korzystanie z powszechnie znanej nazwy jest łatwiejsze od popularyzowania nowej. Ale, obrazowo można to przedstawić, do wchodzenie w czyjeś ubranie. A w cudzych gaciach, nie każdy chce paradować, może czuć do nich obrzydzenie.

Ja nie potrafię zrobić espresso z 7g /25s. Wynika z tego, że nie mam odpowiedniego sitka, ekspresu i umiejętności ?! Mnie ratuje, ważenie naparu.
Życie idzie do przodu. Czas zmienić definicję ;) A zdaje się, że mówimy o tym jak zrobić dobre espresso. U mnie działa ta ocena: strumienia, czasu i wagi.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #131 dnia: 06 Grudzień 2014, 16:04:58 »
strumienia, czasu i wagi.

Na zabój będę tego bronił.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #132 dnia: 06 Grudzień 2014, 16:09:30 »
A ja tak i po jakimśtam doświadczeniu z jedną i drugą szkołą uważam, że ta włoska jest nieprecyzyjna i gorsza - zarówno w kwestii smakowej jak i powtarzalnościowej. A o dobrym kwaśnym espro przy włoskiej szkole można zapomnieć. Ta szkoła sprawdza się jedynie (dla mnie) dla typowego ciemnopalonego espresso.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #133 dnia: 06 Grudzień 2014, 18:38:32 »
Czas zmienić definicję

Ale definicję może zmienić jej twórca.

Offline mr_j

« Odpowiedź #134 dnia: 06 Grudzień 2014, 18:43:59 »
Wątek jest o tym jaką wagę uzyskujemy przy dobrym espresso ?! Bo dyskusja idzie poza temat.
A zatem, idę do ekspresu ciśnieniowego degustować napar o wadze 38g. Z definicji nie espresso ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi