Przedmiotowy młynek ma bardzo użyteczną funkcjonalność (szczególnie w tej cenie), więc zacząłem troszkę szperać w internecie. Okazało się, że nie tylko Tchibo i Melitta wykorzystuje tą konstrukcję. Są jeszcze modele np.:
- h ttps://www.amazon.com/KRUPS-GX420851-settings-intuitive-interface/dp/B07L6VRLDF - który wygląda w zasadzie identycznie jak Tchibo
- h ttps://www.amazon.com/OXO-Conical-Coffee-Grinder-Integrated/dp/B00YEYKNUK - który myślę, że jest tą samą konstrukcją tylko z innym sterowaniem (swoją drogą bardziej upierdliwym).
Można o nich pogooglać w internecie nie tylko na stronie amazona, a o OXO jest nawet kilka całkiem szczegółowych filmików.
Kilka ogólnych wniosków:
- nie nadaje się pod espresso (ale też chyba nikt tego nie oczekiwał?)
- niejednolity przemiał na "grubszym" ustawieniu
- waga w miarę okej, +/- 1,5g
- zadowalające rezultaty w średnim przedziale grubości
Np. dla moich zastosowań tj. drip i aeropress, gdzie często zmieniam dozę oraz biorąc pod uwagę fakt, że z reguły kupuję jedną kawę i piję ją do końca zanim otworzę nową, stosunek funkcjonalność/cena tego młynka jest tak dobra, że mógłbym nawet przymknąć oko na pewne mankamenty.
Ale...

Czy możecie polecić coś tego typu tj. grind by weight, ale półkę wyżej ? Wyszukałem kilka modeli w internecie ale od około 2200zł wzwyż, a póki co nie chcę tyle wydawać. Zastanawiam się czy jest coś pomiędzy przedmiotowym młynkiem a tymi za ponad 2k ?