Autor Wątek: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo  (Przeczytany 41982 razy)

Offline Mr. Sour

Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Maj 2020, 08:44:19 »
Dobre spostrzeżenia, chyba nikt z forum nie postawił tych młynków obok siebie i nie porównał. Dla mnie to młynek Tchibo a czy ma coś wspólnego z Melittą poza wyglądem nie wiem i jest mi to obojętne. Myślę, że niepokojące są jedynie informacje niektórych użytkowników o niedomaganiach tego modelu. Melitta by nie wypuściła takiego bubla? Produkt może być średniej a może i nawet niższej klasy, ale niech działa bezawaryjnie, jeśli tak nie będzie to z tego co czytam Severin wypada lepiej. Nie chodzi o to aby kupić coś tanio i później robić sobie kłopot z reklamacjami itp.

Młynka Tchibo używam w połączeniu z Moccamasterem i jest jaki piszesz - przemiał trafiony (mnie wychodzi, że są to względnie małe zakresy w regulacji grubości) to kawa wychodzi smaczna. Czy kawa z innego młynka w tym wypadku będzie lepsza nie wiem. To już zostało wielokrotnie powiedziane - nie oczekuj cudów od „wynalazków” (a jak się zdarzą to się ciesz ;)).

Offline Adaśko Mężczyzna

• Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Maj 2020, 09:10:12 »
Generalnie nigdy nie miałem w ręku nawet filtrów od Melitty, więc nie mam pojęcia czy wypuściliby coś kiepskiej jakości. Chodzi mi tylko o uczciwość w opiniach. Na ten moment, gdyby padła mi Wilfa, to nie kupiłbym Calibry z uwagi na niepokojące opinie, które dotyczą tak naprawdę młynka Tchibo.

Offline De3ny

« Odpowiedź #122 dnia: 14 Maj 2020, 11:44:18 »
Wystarczy przyłożyć spod młynka do ucha, by ten szum usłyszeć. Ja go słyszę, gdy odejdę na 3 metry od młynka. Gdybym się skupił, słyszałbym go w drugim pokoju, co szczególnie jak dla mnie w porach wieczornych nie dawałoby spokoju. Też już planowałem kupno Melitty ale może ten typ tak ma, skoro serwis po dokładnym sprawdzeniu wysyła egzemplarz z taką samą wadą.

W takim wypadku lepiej darować sobie ten młynek i tylko do przelewów wziąć młynek Severin?

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #123 dnia: 14 Maj 2020, 12:10:06 »
@De3ny
Wiem, to głupie pytanie skoro kupiłeś młynek Tchibo, ale czy koniecznie musisz mieć elektryczny? Ja gdybym nie musiał to na bank za tę samą kwotę bym kupił jakiś ręczny polecany do przelewów.

Offline De3ny

« Odpowiedź #124 dnia: 14 Maj 2020, 12:15:13 »
Zamówiłem ten młynek dla wygody i dla przygotowywana naparu dla większej ilości osób, gdy parzę w ekspresie przelewowym. Pod ten młynek mogę również włożyć aeropress/dripper/kubek i namielić bezpośrednio tyle, ile potrzebuję.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #125 dnia: 14 Maj 2020, 12:23:09 »
Skoro tak i z instalacją elektryczną do której podłączasz młynek wszystko jest w porządku (nie jestem elektrykiem, ale próbowałeś z innymi gniazdkami w domu, jakąś listwą zasilającą?) to najwyraźniej musisz spróbować z innym producentem. Oby pomogło.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Maj 2020, 14:30:47 »
@De3ny wrzuć gdzieś dźwięk młynka. To co opisujesz, to wygląda na pisk np. transformatora w przetwornicy. Tylko czy ten młynek ma przetwornicę?

Offline Biff

« Odpowiedź #127 dnia: 14 Maj 2020, 20:45:17 »
Jeżeli ma jakąś elektronikę, to na pewno ma przetwornicę. Transformatory sieciowe w takich sprzętach to rzadkość.

Offline przemekm Mężczyzna

« Odpowiedź #128 dnia: 26 Maj 2020, 07:07:20 »
Przedmiotowy młynek ma bardzo użyteczną funkcjonalność (szczególnie w tej cenie), więc zacząłem troszkę szperać w internecie. Okazało się, że nie tylko Tchibo i Melitta wykorzystuje tą konstrukcję. Są jeszcze modele np.:
- h ttps://www.amazon.com/KRUPS-GX420851-settings-intuitive-interface/dp/B07L6VRLDF - który wygląda w zasadzie identycznie jak Tchibo
- h ttps://www.amazon.com/OXO-Conical-Coffee-Grinder-Integrated/dp/B00YEYKNUK - który myślę, że jest tą samą konstrukcją tylko z innym sterowaniem (swoją drogą bardziej upierdliwym).
Można o nich pogooglać w internecie nie tylko na stronie amazona, a o OXO jest nawet kilka całkiem szczegółowych filmików.

Kilka ogólnych wniosków:
- nie nadaje się pod espresso (ale też chyba nikt tego nie oczekiwał?)
- niejednolity przemiał na "grubszym" ustawieniu
- waga w miarę okej, +/- 1,5g
- zadowalające rezultaty w średnim przedziale grubości

Np. dla moich zastosowań tj. drip i aeropress, gdzie często zmieniam dozę oraz biorąc pod uwagę fakt, że z reguły kupuję jedną kawę i piję ją do końca zanim otworzę nową, stosunek funkcjonalność/cena tego młynka jest tak dobra, że mógłbym nawet przymknąć oko na pewne mankamenty.

Ale... ;-) Czy możecie polecić coś tego typu tj. grind by weight, ale półkę wyżej ? Wyszukałem kilka modeli w internecie ale od około 2200zł wzwyż, a póki co nie chcę tyle wydawać. Zastanawiam się czy jest coś pomiędzy przedmiotowym młynkiem a tymi za ponad 2k ?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #129 dnia: 26 Maj 2020, 10:18:33 »
- niejednolity przemiał na "grubszym" ustawieniu
To akurat cecha wszystkich młynków z luźno osadzonymi żarnami.
Dotyczy to wszystkich grubości przemiału tylko na mniejszym mniej rzuca się w oczy.
Bez testów, tylko patrząc na sposób ich mocowania można to stwierdzić.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Maj 2020, 10:58:54 »
@przemekm  Po co Ci ta waga w młynku? Aż tak Ci się śpieszy jak robisz kawę?

« Odpowiedź #131 dnia: 26 Maj 2020, 12:29:46 »
@krystians teoretycznie nie, jednak mam ostatnio małe zboczenie w kierunku minimalizmu, czystego (bez wielu sprzętów) blatu itp. (wiem, że to niekoniecznie idzie w parze z kawowym hobby). Dodatkowo mielenie bezpośrednio do filtra odpowiedniej porcji, zamiast ważenia kawy, przesypywania do młynka, przesypywania z młynka do filtra, chowania wszystkiego itd. jest dla mnie kuszące. Przynajmniej do kilku kaw, które codziennie piję.
Choć lekkie zwolnienie w ciągu dnia też potrzebne :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #132 dnia: 26 Maj 2020, 13:37:54 »
+/- 1,5 g to wahanie mogące sięgać ok. 3 g  między mieleniami. Moim zdaniem to sporo. Chyba, że robisz litrowy przelew.

Ja rozumiem minimalizm. Jednak dobra waga i tak jest potrzebna w kuchni. Mojej używamy do wszystkiego. Rozumiem, że chcesz mieć zasypany hopper i po prostu wcisnąć przycisk zaprogramowany np na 18 g? No to chyba w tej chwili musiałbyś wziąć Baratzę 270Wi i jeszcze żarno BG dokupić. Zdaje się, że powstaje więcej takich konstrukcji, ale albo są niedokładne jak te tanie albo kosztują sporo.  Ewentualnie masz rozwiązania jak w Virtuoso+ z mieleniem na czas. Jeśli nie musi być zasypany hopper to masz Wilfę Uniform z wagą za 1500 zł. Ale ważysz przed wsypaniem, bo z założenia ma wyjść praktycznie tyle samo ;)

« Odpowiedź #133 dnia: 26 Maj 2020, 14:44:44 »
Dokładnie tak bym chciał, jeden przycisk który odmierza odpowiednią dozę. Gdyby było to zawsze 18g do filtra to i czasowe dozowanie by się sprawdziło, jednak 18g do V60 będzie mieć inny czas mielenia niż do aero (tutaj lubię drobne mielenie). Dodatkowo raz potrzebuję 18g a raz 30g i dlatego tak sobie kombinuję, jak przysłowiowy koń pod górę.

W kwestii wagi w kuchni jak najbardziej się zgadzam, jestem przyzwyczajony do jej używania, aż za bardzo :). Miałem dłuższą przygodę z siłownią, liczeniem kalorii itp. hehe, że aż próbuję się trochę od niej odzwyczaić :)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #134 dnia: 27 Maj 2020, 10:57:31 »
+/- 1,5 g to wahanie mogące sięgać ok.
Tyle to da timer, ale oczywiście w solidnym młynku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi