Autor Wątek: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo  (Przeczytany 41837 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Marzec 2020, 13:28:38 »
Meliita Calibra wersji dla TCHIBO kosztowała mnie 299 zł, lecz są promocje i można ja kupić taniej. W cenie zbliżonej do tak tutaj polecanej Nivony, czyli 10 razy tańsza niż Niche.
@makma -  myślę, że to kończy rozmowę o żarnach. Po prostu tanie młynki są robione tanio, drogie - drogo.

No tak... Niche... zawsze ktoś się z nim wciśnie i jest po rozmowie
@Mr. Sour - no tak, masz rację niestety :). Wtrąciłem swoje 3 grosze nie dlatego, że mam Niche, tylko dlatego, że nie znałem ceny Tchibo :)
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2020, 13:30:39 wysłana przez Krakus »

Offline makma

• Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Marzec 2020, 13:54:38 »
Patrzę na to żarno Niche i patrzę... I powierzchnie matowe między zębami wyglądają jak powierzchnie odlewów... Coś mi się wydaje, że po prostu są to wysokiej jakości odlewy z lepszego stopu, a zęby szlifowane są na inne profile. :wow2:
Wiem, jestem teraz heretykiem! :nienie:

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #77 dnia: 29 Marzec 2020, 14:09:35 »
Grunt żeby nie wyglądały jak zrobione ze znalu i miały odpowiednią trwałość a Tchibo póki co nie wzbudza we mnie zaufania. Oczami bujnej wyobraźni, widzę jak twardszy gatunek kawy robi z nich mielonkę, ale ja mam tendencje do czarnowidztwa jeśli coś nie jest ewidentnie pancerne. Naoglądałem się w życiu części motoryzacyjnych, broni, noży, narzędzi oraz innego żelastwa i czasami biorę coś do ręki i myślę „To się nie uda, musi się ekhem ‚zepsuć’”. Jednak tak jak pisałem wcześniej to tylko gdybanie. Trzeba go docierać na ostro, że użyję żargonu motryzacyjnego, i czekać aż coś ew. wybuchnie.
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2020, 14:43:19 wysłana przez Mr. Sour »

Offline makma

« Odpowiedź #78 dnia: 29 Marzec 2020, 14:17:54 »
OK. Które ziarna są najtwardsze? Tak na "crash test" tego młynka. Ale bez eksplozji, proszę.

Nie pocieszyłeś Krakusa...  ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Marzec 2020, 14:31:26 »
Poprzedni mlynek Tchibo czyli severin  3873 ma żarna stalowe w całości skrawane i kosztuje ok. 300 zł. Tak samo Nivona CG 130 czy Bodum bistro, Wilfa, Baratza Encore i inne podobne domowe konstrukcje.

W tym nowym Tchibo wygląda na to, że szukali oszczędności żeby wepchnąć dodatkowe funkcje, nie przekraczając założonej maksymalnej kwoty.
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2020, 14:35:44 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Marzec 2020, 15:03:19 »
brakowało. Dzisiaj zmieliłem na 10. i kawa była bardzo gorzka. Tylko dwa kliki różnicy, a zmiana smaku bardzo duża. Interpretuję to jako dużą wrażliwość systemu ustawiania grubości mielenia, co chyba dobrze świadczy o tym mechanizmie.

To bardzo źle, a nie dobrze. Jeśli takie roznice są miedzy dwoma ustawieniami to są bardzo małe szanse na poprawne wstrzelenie się z przemiałem.
Bronisz tego młynka i porównujesz do Niche😂
Musisz uwierzyć ze młynek ktory kosztuje tyle do kilka paczek kawy będzie co najwyżej przeciętny
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline makma

« Odpowiedź #81 dnia: 29 Marzec 2020, 15:55:17 »
@Szczympek Błagam! Nie bronię tego młynka i nie mam żadnych złudzeń co do jego średniej wartości. Po prostu nie podzielam przekonania Krystiansa i innych o tym, że wszystkie żarna, oprócz tych z tego młynka, są w całości skrawane na obrabiarkach. Byłoby to bardzo nieekonomiczne i moim zdaniem bezcelowe. Różnice w cenie w tej klasie młynków nie są aż tak wysokie, abym uwierzył, że w pozostałych młynkach do 1000 zł żarna robione są wyłącznie obróbką skrawaniem. Zresztą, nie widzę niczego złego w stosowaniu metody odlewu żarn przed skrawaniem. To popularna i szeroko stosowana technologia. Jakość żarna zależy od jakości stopu i precyzji obróbki na szlifierce. Oczywiście, tajemnicą firmy jest powód, dla którego stosuje taki a nie inny profil ostrzy, który też ma wpływ na jakość mielenia. Nie rozumiem więc, skąd na tym forum praktyka przekreślania żaren odlewanych.
Nie porównuję Melitty do Niche! Podejrzewam jedynie, że technologia odlewu jest częściej stosowana niż się na tym forum uważa. Może nawet w tych najdroższych młynkach. Ale uznajmy, że to moje zdanie odrębne. Myślę, że Niche cieszy się zasłużoną sławą nie tylko z powodu żaren.
Tak, mój młynek jest przeciętny. Nie mam co do tego wątpliwości i nigdy nie twierdziłem, że jest arcydziełem myśli technicznej w tej dziedzinie. Jednak nie ma w nim problemów z grubym mieleniem. Nie trzeba wyjmować żarem i przestawiać mechanizm mielenia ani wstawiać podkładek, aby zmienić zakres mielenia. Nie ma problemów z pokrętłem czasomierza, ani małym zakresem mielenia. O takich problemach z innymi młynkami w tym zakresie cenowym czytałem tu na forum. Czyli...?
Martwi mnie uwaga na temat problemów z wstrzeleniem się w dobry przemiał. Będę próbował dalej. Zaczynam moją naukę robienia dobrej kawy z takim młynkiem i nie wykluczam wymiany na inny. Niestety, nawet tutaj nie znalazłem opisu użytkowników tego młynka, a j. niemieckiego nie znam. Mam nadzieję, że ten wątek pomoże innym, którzy trafią na ten lub podobny młynek.

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Marzec 2020, 18:10:42 »
Nie odlany, ale wycięty z pręta.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #83 dnia: 29 Marzec 2020, 18:40:34 »
Z pręta i to pewnie ciągnionego.
Panowie, to wątek o młynku budżetowym a nie młynkowych odpowiednikach Maybacha. Testujemy urządzenie które siłą ceny musi iść na duże kompromisy i ideału nikt się nie spodziewa. Niepotrzebnie zabrałem głos o jakości żaren, bo temat idzie w złym kierunku.

Co do wrażen użytkowych - właśnie wypiłem świetną kawę z przelewu, mieląc wg sugestii na podziałce młynka. Na razie mielę co kilka oczek w jedną bądź drugą stronę i obserwuję różnice w smaku. Są niewątpliwie zauważalne i cieszy mnie łatwość zmiany nastaw. Waga działa bez zarzutu, jedynie plastikowy pojemnik na kawę jest kłopotliwy w użytkowaniu. Irytuje mnie konieczność zakładanie pokrywki przy mieleniu i odkręcanie jej przy przesypywaniu do ekspresu - póki co szukam innego rozwiązania, być może będzie pasował wysoki i wąski, szklany słoik kosmetyczny ze szkła oranżowego.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Marzec 2020, 18:59:30 »
I powierzchnie matowe między zębami wyglądają jak powierzchnie odlewów...
Jak Cię to bardzo nurtuje, to zrobię zdjęcia aparatem, nie komórką, ale myślę, że nie. Stawiał bym na jakoś obrabianą stal później skrawaną.

Offline makma

« Odpowiedź #85 dnia: 29 Marzec 2020, 20:48:04 »
@Krakus Dziękuję, ale nie chcę sprawiać dodatkowej fatygi. Stal może być odkuwana i odlewana jak każdy inny stop metalu. Wierzę, że Niche jest wart swojej sławy i gratuluję zakupu. Porównywanie go z tym młynkiem naprawdę nie ma sensu.

@ Mr. Sour Myślę, że warto rozmawiać o szczegółach technicznych skoro zastanawiamy się, na który młynek warto wydać pieniądze. Z drugiej strony, widzę, że kwestia żaren niepotrzebnie się przeciąga i warto ją zakończyć. Zwłaszcza, gdy już porównuje się je z żarnami młynków innej kategorii cenowej.
Moja popołudniowa Ariadna była znowu czekoladowa, a przesunąłem grubość mielenia tylko o jeden stopień na 11. Zgodnie z opisywaną na forum zasadą, żeby skręcać żarna jak najmocniej dopóki kawa nie stanie się gorzka, a potem wrócić do luźniejszego nastawienia żaren. Rzeczywiście, subtelnych korekt to w tym młynku nie będzie. Trzeba doskonalić metody zaparzania.
Mnie ten pojemnik na zmieloną kawę pasuje. Ten plastik ma wysoką elektrostatyczność i to mnie irytuje. Z innymi pojemnikami może być problem, bo waga taruje się automatycznie pod wagę pojemnika młynka.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #86 dnia: 29 Marzec 2020, 20:54:10 »
Tarowanie można uruchomić ręcznie, więc pole manewru jest.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Marzec 2020, 20:55:40 »
Porównywanie go z tym młynkiem naprawdę nie ma sensu.
To jużeśmy ustalili :) Po prostu oceniałem na oko, że młynek kosztuje około 1000 złotych.

Offline robert-o Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Marzec 2020, 21:32:48 »
To ja jeszcze tylko wrzucę zdjęcia żarna z mojej Wilfy, tak dla porównania w bardziej zbliżonym przedziale :) Wykończenie trochę lepsze. Ale tak jak wspominał już krystians, Tchibo musiało gdzieś poczynić kompromis żeby osiągnąć taką a nie inną cenę. Pozostaje jedynie zastanawiać się, czy żarna z Wilfy (lub inne podobne) poprawiłyby przemiał w tym młynku. No chyba że można je wyciągnąć z tego koszyka bez uszkodzenia plastiku(w Wilfie będzie ciężko), wtedy, jeśli nie żal gotówki, można kombinować i poprawiać fabrykę:) 

1.jpg
2.jpg

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #89 dnia: 29 Marzec 2020, 21:52:33 »
To żarno wygląda dużo porządniej, dzięki za zdjęcia. Poprawianie fabryki, jeśli nawet możliwe, wydaje się w tej klasie urządzenia bez sensu i wg mnie szkoda zachodu. Póki co nie żałuję zakupu, młynek jest przyjemny w użytkowaniu, kawa wychodzi poprawna i w tej chwili nie potrzebuję nic lepszego, choć gdybym miał więcej floty zaczął bym od wyższego przedziału cenowego.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi