Autor Wątek: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo  (Przeczytany 41807 razy)

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Marzec 2020, 14:17:13 »
@makma zastanawiam się skąd u Ciebie ten gruz i to w środkowym zakresie... Porównując jeszcze do Severina to kawa z tego młynka jest dużo przyjemniejsza, słodsza, z lepszym ciałem, bogatsza w smaku. No i nie mogę się napatrzeć na blooming... Coś jak rosnąca w piekarniku muffinka w przyspieszonym tempie. A przy polewaniu mega piana. W tej cenie rewelacja do alternatyw.

Offline makma

• Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Marzec 2020, 14:49:57 »
@ jancewicz Też się zastanawiam skąd w tym zakresie jakieś grubsze frakcje. Niewiele, ale jednak. Przecież przy tak skręconych żarnach nie powinny przejść. Podejrzewam, że to resztki z poprzednich grubych przemiałów, które gdzieś zostały w środku, za żarnem. Zauważyłem "wysoką elektrostatyczność" tego młynka. Może po prostu resztki kawy przyczepiły do plastiku. Chyba trzeba będzie sprzątać młynek po grubszych przemiałach.
Co do bloomingu, to wcześniej nie zwracałem uwagi, lecz teraz potwierdzam: wszystkie kawy ładnie rosną po pierwszym zmoczeniu, a przy pierwszej porcji wody bardzo burzliwie się pienią. Dopiero przy drugiej porcji wody (stosuję przepis Antonia) kawa się uspokaja.
W tej cenie to nawet w katalogu, w zestawieniu z Severinem czy Wilfą, ten młynek jest świetny, bo ma lepsze parametry np. w obsłudze. Sama myśl o mieleniu kawy na czas, a nie na wagę, wydaje mi się groteskowa. A cena przyjazna, zwłaszcza dla początkującego. Do nauki parzenia kawy, ten młynek to bardzo dobry wybór. Pewnie jak każdy, ma swoje słabe i mocne strony. Ważne, aby odnaleźć te drugie i z nich korzystać, bez pretensji o to, że ma jakieś ograniczenia. Wszystkie urządzenia mają.

Co do V60 i kawiarek, to chyba mam już swoje ustawienia. Teraz czas na AP.

@Koziołek Dziękuję za pokrzepiające zapewnienie, że mój stan jest prawidłowy. No, w miarę. Rodzina patrzy podejrzliwie, ale kawę piją. Mam jakąś przyszłość...

Offline makma

« Odpowiedź #62 dnia: 24 Marzec 2020, 12:50:16 »
Kończę moje eksperymenty kilkoma filiżankami espresso z Aeropressa.  Poszukiwania właściwego ustawienia grubości mielenia zacząłem w zakresie wskazanym przez producenta na kolbę, od poz. 4, potem troszkę grubiej na 7. a na koniec postanowiłem sprawdzić poz. 1, od której zresztą powinienem zacząć. Zaparzałem wg przepisu wynalazcy, znalezionym na YT. Najpierw 10 s preinfuzji, a potem powolne przepychanie tłokiem. Do prób wziąłem znaną tutaj Ariadnę; kawę, która podobno wiele wybacza początkującym amatorom. Sfotografowałem ciasteczka kawowe i przedstawiam je poniżej:

AP ariadna przemial poz 1.jpg
Zaparzanie: woda 90oC, czas łącznie z tłoczeniem 54 sekundy

AP ariadna przemial poz 4.jpg
Zaparzanie: woda 90oC, czas łącznie z tłoczeniem 65 sekundy

AP ariadna przemial poz 7.jpg
Zaparzanie: woda 90oC, czas łącznie z tłoczeniem 41 sekundy

Myślę, że zróżnicowanie czasu wynika bardziej z mojej nieporadności i straty czasu pomiędzy polaniem wody do pierwszego kółka a rozpoczęciem powolnego tłoczenia.

Z trzema filiżankami kawy zrobiłem sobie niby-cupping. Muszę potwierdzić doznania Valeriego, przemiał na poz. 1 dał najmniej wyrazistą kawę, lecz rozluźnienie żaren do poz. 4 dało fajną kawę o smaku czekoladowym. Jeśli czekolada gorzka WAWEL 90% kakao jest dobrym materiałem referencyjnym, oczywiście. Dalsze rozluźnianie żaren do poz. 7 dało kawę łagodniejszą, z pewną zawartością delikatnych owocowych kwasków. Z opisów wrażeń smakowych, które znalazłem tu na forum wynika, że moje odczucia co do smaku Ariadny są prawidłowe. Zaskakuje mnie jedynie fakt, że z jednej kawy można uzyskać dwa rożne napary: lekko gorzki czekoladowy i mniej gorzki, lecz bardziej kwaskowy, i oba były dobre!!! To miła niespodzianka, bo jak będę w nastroju czekoladowym, to po prostu skręcę żarna mocniej o dwie podziałki.

No i to by było na tyle.  Czeka mnie kilka tygodni samoizolacji i z dziesięcioma paczkami kawy z rożnych stron świata i trzema metodami parzenia. Czeka mnie odkrywanie nieznanego mi świata aromatów i smaków. Na razie nie planuję wzbogacania kolekcji o phina, kalitę czy chemexa. Choć, jak znam moje impulsywne zakupy, to kiedyś do tego dojdzie. Tymczasem zadowolę się obecną kolekcją trzech kawiarek, AP i Hario V60 02.

Osobiście uważam, że jest to dobry młynek w tym zakresie cenowym. Ma trochę silniejszy silniczek niż inne młynki w tym zakresie, duży zakres zmiany grubości mielenia i bogatsze oprzyrządowanie z wagą i mieleniem w rożnych objętościach.

Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli. Mam nadzieję, że ci, którzy trafią na ten młynek i będą się zastanawiali czy warto go kupić, skorzystają z tego wątku.
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2020, 13:23:54 wysłana przez makma »

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #63 dnia: 24 Marzec 2020, 13:18:42 »
Czeka mnie kilka tygodni samoizolacji i z dziesięcioma paczkami kawy z rożnych stron świata i trzema metodami parzenia czeka mnie odkrywanie nieznanego mi świata aromatów i smaków.
Pięknie. Nic tylko pozazdrościć.
Fajny test - jeśli młynek do mnie dotrze w najbliższym czasie, poeksperymentuję z tygielkiem i kawiarką, bo z przelewem pewnie nie będzie problemów. Ciekawe jak z trwałością całości konstrukcji i czy przez dłuższy czas użytkowania będzie trzymał parametry, ale to czas pokaże. Wygląda na udaną, budżetową konstrukcję.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #64 dnia: 28 Marzec 2020, 15:17:49 »
Poniżej widok żaren po kilku mieleniach (przepraszam za lekki brudek i zdjęcia z prehistorycznego tel. komórkowego).

Nie znam się na młynkach, ale na tyle ile miałem styczność z odlewami i obróbką skrawaniem, to żarno wewnętrzne jest ostre i raczej toczone dobrym frezem, jeśli chodzi o zewnętrzne jest to odlew średniej jakości. Zęby nie są ostre a do tego fazowane na krawędziach, całościowo wyraźnie gorszej jakości, porowate i liche.

Moim zdaniem żarno zewnętrzne nie dotrwa do końca gwarancji, jeden z zębów już nosi znamiona pękania. Zassenhaus którego przed chwilą sprzedałem miał żarna jak żyletki. Zobaczę za kilka kg kawy a wkrótce zdjęcia przemiału.

obrazek JPEG 5.jpeg

obrazek JPEG 4.jpeg

obrazek JPEG 3.jpeg

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Marzec 2020, 15:22:14 »
@Mr. Sour Tak właśnie wyglądało jakby to zewnętrzne było z odlewu. Natomiast co ciekawe jego dolna część wygląda jakby była skrawana. Może zewnętrzne żarno jest sklejone z dwóch części?

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #66 dnia: 28 Marzec 2020, 15:41:30 »
Koronka z zębami w żarnie zewnętrznym jest z tego samego materiału co żarno wewnętrzne więc to o czym piszesz brzmi prawdopodobnie. Przyjrzę się dokładniej jak przemielę choć z 1 kg kawy i będę szukał ew. uszkodzeń.

Offline makma

« Odpowiedź #67 dnia: 28 Marzec 2020, 20:18:42 »
Podejrzewam, że WSZYSTKIE żarna zewnętrzne w żarnach stożkowych są wykonane z odlewów szlifowanych na obrabiarkach. Po prostu ilość materiału jaka jest do zeskrawania w żarnie zewnętrznym, zwłaszcza po jego powierzchni wewnętrznej, czyni skrawanie takiego żarna zupełnie nieopłacalnym dla młynków dla rynku konsumenckiego. Przy drogich profesjonalnych młynkach to może się opłacać. Na rynku tańszych młynków konsumenckich na pewno nie, nie mówiąc już o młynkach w tym zakresie cenowym. Sądzę że są one produkowane masowo przez tego samego dostawcę.
Nie martwią mnie sfazowane górne zęby żarna, gdyż myślę, że zrobiono to celowo. Ten pierścień zębów służy do wstępnego kruszenia ziarenek i te zęby nie muszą być ostre, a może nawet nie powinny. Dopiero dolny pierścień zębów żarna mieli kawę, i te zęby są akurat wyraźnie obrobione na szlifierce.
Martwi mnie raczej pękanie zębów, jeśli rzeczywiście ma miejsce, gdyż byłoby ono wskazówką, że żarno jest zrobione z kiepskiego stopu i długo nie wytrzyma. Rysy, które pozostały po obróbce nie muszą być świadectwem pęknięcia. Trzeba chyba zmielić więcej kawy, aby to sprawdzić. Jakby co, to przecież ziarna kawy to nie kamienie. Jeśli noże w tanich młynkach nożowych nie pękają i nie łamią się, to dlaczego zęby żarna mają odpadać?

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #68 dnia: 28 Marzec 2020, 21:32:43 »
Martwi mnie raczej pękanie zębów, jeśli rzeczywiście ma miejsce, gdyż byłoby ono wskazówką, że żarno jest zrobione z kiepskiego stopu i długo nie wytrzyma. Rysy, które pozostały po obróbce nie muszą być świadectwem pęknięcia.
Odróżniam rysy i otarcia po obróbce mechanicznej od „podejrzanie” wyglądającego zęba w żarne zewnętrznym. Może to jedyne niedoskonałość wykonania, czas pokaże.

Cytuj (zaznaczone)
Trzeba chyba zmielić więcej kawy, aby to sprawdzić.
Wiadomo, jeździć, słuchać, obserwować ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Marzec 2020, 22:38:27 »
Podejrzewam, że WSZYSTKIE żarna zewnętrzne w żarnach stożkowych są wykonane z odlewów
Na jakiej podstawie tak przypuszczasz?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Marzec 2020, 11:44:35 »
Podejrzewam, że WSZYSTKIE żarna zewnętrzne w żarnach stożkowych są wykonane z odlewów szlifowanych na obrabiarkach.
Chyba nie. Żarna w moim Niche zdecydowanie nie robią takiego wrażenia.

PS. Na powyższym zdjęciu ukośne ślady obróbki to artefakt wynikły z przeskalowania. Prawidłowe ślady obróbki (centryczne) widać na sąsiednim zębie.
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2020, 12:01:39 wysłana przez Krakus »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Marzec 2020, 12:51:12 »
I dlatego Twoje żarno Krakus kosztuje 2 razy więcej niż cały młynek Tchibo :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Marzec 2020, 12:57:17 »
2 razy więcej
A ile rzeczony młynek kosztuje, bo jakoś nie dojrzałem tego?

PS. Wiem, że fauluję, ale w zdaniu przedpiścy był kwantyfikator ogólny, więc nie mogłem się oprzeć.  :)
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2020, 12:59:21 wysłana przez Krakus »

Offline makma

« Odpowiedź #73 dnia: 29 Marzec 2020, 13:25:13 »
Aż obejrzałem moje żarno przez lupę i nie zobaczyłem żadnych rys ani spękań. Wydaje mi się, że górny pierścień zębów nie jest w ogóle obrabiany/fazowany, lecz po prostu taka jest precyzja odlewu. Dolny pierścień zębów jest z pewnością szlifowany, prawdopodobnie z tego samego kawałka metalu (nie widzę żadnych śladów klejenia). Ciekawe, że dolne zęby mają zróżnicowaną ostrość: są ostre w środkowej części, a przy krawędziach stępione i mają ślady szlifierki. Myślę, że technika mielenia kawy jest bardziej skomplikowana niż mi się wydawało i są jakieś powody potwierdzone wynikami eksperymentów laboratoryjnych, że ostrza są profilowane w taki a nie inny sposób.
@Krakus Meliita Calibra wersji dla TCHIBO kosztowała mnie 299 zł, lecz są promocje i można ją kupić taniej. W cenie zbliżonej do tak tutaj polecanej Nivony, czyli 10 razy tańsza niż Niche.
@krystians Myślę, że skrawanie żarna zewnętrznego z jednego kawałka metalu do tanich młynków poniżej 1000 zł nie byłoby opłacalne. Zarówno pod względem czasu (koszt pracy), jaki zostałby na to zużyty, jak również ze względu na to, że zużyłoby to dwa razy więcej metalu niż w odlewie. W produkcji sprzętu na rynek konsumencki liczy się każdy zaoszczędzony cent i grosz, bo marże nie są chyba zbyt wysokie. Ale chętnie zobaczę zdjęcia żaren zewnętrznych Melitty Molino, Eureki Mignon, Severina, Nivony, Lelity Fred czy Wilfy Svart, aby przekonać się, czy ich żarna są odlewane jak w tej Melitcie, czy nie. Jeśli ktoś ma takie młynki, to proszę o zdjęcia żaren w tym wątku. Tak z ciekawości, dla porównania.

Po raz kolejny robiłem sobie Ariadnę z kawiarki. Wczoraj mieliłem ją na 12. i była dobra, choć czegoś mi brakowało. Dzisiaj zmieliłem na 10. i kawa była bardzo gorzka. Tylko dwa kliki różnicy, a zmiana smaku bardzo duża. Interpretuję to jako dużą wrażliwość systemu ustawiania grubości mielenia, co chyba dobrze świadczy o tym mechanizmie. Są też wady: pod żarnem zbiera się ok. 2 g zmielonej kawy i na koniec dnia wyjmuję żarno i wysypuję resztki, aby zaoszczędzić sobie parzenia zwietrzałej kawy następnego dnia. Czyli są małe straty.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #74 dnia: 29 Marzec 2020, 13:28:18 »
No tak... Niche... zawsze ktoś się z nim wciśnie i jest po rozmowie ;)
Nie będę zgadywał co miał na myśli autor wątku, ale wszystkie to faktycznie wszystkie. Proponuję jednak się skupić na sprzętach podobnych cenowo i klasowo do Tchibo - szukając w internecie części serwisowych wyszło mi, że najtańszy młynek z zestawem żaren toczonych (można je tak zakfalifikować?) to wydatek rzędu 900 zł a więc nadal 3x tyle co Tchibo i jakieś 1.5 jeśli mówimy o wykonaniu Melitty. Więc skupmy się na zakupach budżetowych a nie tym co niektórym śni się po nocach 8)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi