Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 365175 razy)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #420 dnia: 03 Marzec 2016, 16:45:59 »
Ja robiłem podobni jak Kekacz, ale 5-6 miesięcy po zakupie. I używałem kwasku cytrynowego (wg proporcji tu podawanych na forum: zdaje sie ze 60g / litr). Zalałem baniak, zassałem do bojlera, i co jakiś czas spuszcząłem po małej porcji, zeby pompy nie zarżnąć na jeden raz no i żeby dać czas na rozpuszczenie kamienia. Nie przypominam sobie zeby cos konkretnego wylatywało, moze tak miało być bo się po prostu rozpuściło...?

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #421 dnia: 03 Marzec 2016, 16:52:05 »
Rozumiem, że w przypadku specyfiku z Lidla stężenie takie jak podano na opakowaniu ?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #422 dnia: 03 Marzec 2016, 17:29:59 »
Ja tak przynajmniej robię. Opakowanie podaje 1-2 tabletki na 0,5 litra wody. Wrzucam jedną a i tak jest zajzajer, który później jeszcze wlewam do czajnika i nadal żre kamienie :)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #423 dnia: 13 Marzec 2016, 23:46:04 »
No to przełożyłem REX'a na lewa stronę, mocując tak, żeby nie wiercić, dziurawić - słowem w razie gewarancji, żeby nie mieć problemów. Jedynie pokrywkę od pojemnika wody musiałem delikatnie podpiłować, żeby przewody przeszły. Poprzednio miałem pomiędzy grupa a spieniaczem - w dość tradycyjnym miejscu. Ale jakoś pryskająca woda i para budziły moje wątpliwości czy nie odbije się to na trwałości sterownika. Poza tym miałem chyba jakąś słabą taśmę dwustronną, bo po tygodniu zaczęło mi sie odklejać i mnie zaczęło trafiać... >:(
No więc jest po lewej na górze, zawieszony na krawędzi ekspresu. Docelowo, po upływie gwarancji znajdzie miejsce po prawej stroie z boku na dole pod pompą - trzeba bedize wyciąć tylnia obudowę. Idealnie tam pasuje i nic nie sterczy na zewnątrz. No chyba, ze do tego czasu dorobię się innego ekspresu wtedy decyzję bedize podejmował nowy właściciel :D

Offline Luki85

« Odpowiedź #424 dnia: 09 Kwiecień 2016, 15:42:38 »
Witam. Wybór padł na Rancilio Silvie. Potrzebuje rady odnośnie doboru młynka, może być używany. Pije tylko espresso. 2-4 dziennie.

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #425 dnia: 09 Kwiecień 2016, 18:01:26 »
popatrz na powyższe zdjęcie gdzie znajdziesz odpowiedź  :D

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #426 dnia: 09 Kwiecień 2016, 19:16:10 »
Tez chciałem napisać ze jakis chodzony Mazer nie był by zły.

Offline Luki85

« Odpowiedź #427 dnia: 09 Kwiecień 2016, 20:46:54 »
Poszukam czegoś ciekawego w sieci, ale chyba przy mojej ilości kaw, to chyba lepiej bez dozownika?

Offline Luki85

« Odpowiedź #428 dnia: 09 Kwiecień 2016, 20:57:30 »
http ://olx.pl/oferta/mlynek-do-kawy-mazzer-lux-CID619-IDekTnw.html#072382545f

Offline Prozor Mężczyzna

• Ekspres: RANCILIO Silvia
  • Młynek: Mazzer Mini (manual)
« Odpowiedź #429 dnia: 13 Czerwiec 2016, 09:00:53 »
Dwie sprawy - po pierwsze: czy za pomocą pojedynczego sitka Silvi da się jakoś porządnie pojedyncze espresso zrobić, czy jednak muszę wymieniać sitko, albo przestawiać się na doppio? Wiem, że trochę już na ten temat było (drobniejsze mielenie, mocniejsze ubicie...), ale może ktoś od ostatniego razu wpadł na jakiś genialny pomysł?

Po drugie:
Kwestia wygrzewania Silvi przed rozpoczęciem parzenia. Powszechnie (prawie) wiadomo, że maszyna musi się rozgrzać przed parzeniem, a trwa to dość długo, bo bierne wygrzewanie to minimum 20 - 30 minut, choć niektórzy włączają na godzinę przed parzeniem. Co prawda są sposoby na "oszukiwanie" Sylvii poprzez wygrzewanie grupy poprzez kilkukrotne przepuszczanie gorącej wody, a ja się zastanawiam czy nie wykorzystać zasad fizyki ;).

Mianowicie co należy zrobić, żeby szybciej wygrzać maszynę? Podnieść temperaturę poprzez włączenie wytwornicy pary bez puszczania pary. Temperatura bojlera podniesie się dość znacznie skutkując wygrzaniem maszyny w czasie o mniej więcej połowę krótszym niż gdyby bojler grzał tylko wodę na kawę. Przy okazji robiąc poranne cappuccino jest już para w kotle, co prawda do espresso i tak trzeba spuścić parę i ochłodzić nieco bojler, no ale to już standardowa czynność.

No i teraz czy widzicie minusy w/w sposobu przyspieszonego wygrzewania? Niezbędnym wydaje się kontrola temperatury grupy, żeby nie przekroczyć optymalnej temperatury parzenia (później wystarczy zapamiętać czas wygrzewania), zwiększone ciśnienie/temp w bojlerze raczej zaszkodzić nie powinno, bo w końcu budowa maszyny jest do wytrzymywania tego dostosowana...

Jakieś za i przeciw?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #430 dnia: 13 Czerwiec 2016, 10:07:38 »
Jak chciałem szybciej basica zagrzać to tak robiłem. Trochę wyczucia żeby nie przesadzić (studzenie też czas zabiera i może wyjść na zero) i będzie dobrze.

Offline Bacek

« Odpowiedź #431 dnia: 13 Czerwiec 2016, 12:01:32 »
Można też spuścić taką parę przez grupę tylko nie prosto do tacki a do jakiegoś naczynia które częściowo najdzie na obudowę grupy. Ale ostrożnie żeby się nie poparzyć.

Są tacy którzy najpierw spieniają mleko a potem robią espresso. Z temperaturą grupy nie ma najmniejszego problemu bo i tak trzeba ją schłodzić cooling flushem przed ekstrakcją, a jak przy takim flushu nie leci para to jest ona idealna lub prawie.

Offline Prozor Mężczyzna

• Ekspres: RANCILIO Silvia
  • Młynek: Mazzer Mini (manual)
« Odpowiedź #432 dnia: 13 Czerwiec 2016, 12:03:33 »
Dokładnie tak robię. Raczej interesowałoby mnie, czy trzymanie pod parą przez np. 10 minut nie zaszkodzi maszynie ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #433 dnia: 13 Czerwiec 2016, 12:15:30 »
Trzeba wziąć pod uwagę, że Silvia nie ma automatycznego dopełniania bojlera i trzeba to robić ręcznie.

Offline Bacek

« Odpowiedź #434 dnia: 13 Czerwiec 2016, 12:18:00 »
Ok ale nawet po 15 min grzania ta woda nie ucieknie a potem przy robieniu espresso wszystko się dopełni.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi