Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 363905 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1305 dnia: 02 Wrzesień 2024, 19:23:22 »
Tak, bardzo dawno temu z V4. Też wychodziło 9.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline dzoker

• Ekspres: Ascaso Dream, RSv5
  • Młynek: Eureka M
« Odpowiedź #1306 dnia: 25 Marzec 2025, 15:10:40 »
Pora odswiezyc troche watek :)
Czy ktos z Was podejmowal probe przerabiania wylacznika czasowego w RS V5 ? Chetnie bym sie przestawil na gniazdko sterowane czasowo zamiast tego 30min eco-timera

Offline Gattsby

• Ekspres: Jura Ena 8
« Odpowiedź #1307 dnia: 15 Sierpień 2025, 20:56:45 »
hej zastanawiam się nad kupnem Rancilio Silvia V6. Czy sprawdzi się on w codziennym użytkowaniu, również do robienia kaw mlecznych? Zdaje sobie sprawę z pojedynczego boilera i wahań temperatur, ale zakładam również ze w przypadku pierwszego ekspresu kolbowego, po przesiadce z automatu różnica w smaku i tak będzie diametralna.
Wydaje mi się, że idealne dopasowanie temperatury nie będzie dla mnie na początku czymś zauważalnym, bardziej przejmuje się łatwością i szybkością w użyciu. Nie chciałbym spędzać 30min na robieniu kawy. Szukam jakiegoś kompromisu pomiędzy ceną, łatwością obsługi, wystarczająco dobrą, znośną kawą i szybkością.
Rozważałem Gaggie Classic E24 i Rancilio Silve - większy boiler chyba skłania mnie bardziej ku Silvie. Dodam, że nie jestem zainteresowany chińczykami.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #1308 dnia: 16 Sierpień 2025, 06:27:54 »
Z czasem i tak musiałbyś założyć PID. Ciężko będzie uzyskać powtarzalne wyniki. Ale sama Silvia będzie lepsza niż GC. Większy bojler, lepiej spienisz mleko

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi