Dziękuję Wszystkim za pomoc

Po długich namysłach postanowiłem dać szansę Nivonie.
Wybrałem model 830, ze względu na kolor oraz możliwość kupna ekspresu w systemie ratalnym 0%.
Niestety, niższe modele Jury nie spełniały postawionych przeze mnie warunków, a wyższe przekraczały górną granicę cenową.
Mam nadzieję, że podjąłem słuszną decyzję i przez najbliższe lata nie odwiedzę serwisu (producent gwarantuje jakość na 9999 kaw...).
Wrażenia po pierwszym użyciu - niesamowite

W końcu nie muszę bawić się w ręczne spienianie mleka, interfejs jest bardzo czytelny i intuicyjny oraz "higiena" zachowana na najwyższym poziomie (częste płukanie wybranych elementów).
Dziękuję również rogerowi, że nakierunkował mnie na ten model i wybił z głowy Delonghi (system spieniania mleka w Nivonie nie jest uciążliwy i na pewno daje większą gwarancję utrzymania czystości)

Na razie w oczekiwaniu na przesyłkę z SingleOrigin postanowiłem zakupić jakąkolwiek kawę aby wypróbować "swój sprzęt".
Dallmayr Espresso d'Oro (bo tak się nazywa zakupiona przeze mnie kawa) nie jest być może wygórowaną pozycją, ale daje radę w połączeniu z mlekiem.
W końcu przekonałem się również, że Latte zakupywane na stacjach nie do końca odpowiada temu z ekspresu

Mam nadzieję, że na dłużej zagoszczę na Waszym forum i będę się mógł dzielić swoimi doświadczeniami kawowymi.
Pozdrawiam