Autor Wątek: Ekspres do 3500 złotych  (Przeczytany 46795 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres do 3500 złotych
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipiec 2014, 18:06:50 »
Ale koniecznie automat?? Czy kolba też wchodzi w grę?
LMWDP #469

Offline pietrex

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lipiec 2014, 23:28:59 »
W grę wchodzą tylko ekspresy automatyczne :)
Na tą chwilę mam bardzo duży mętlik w głowie... jednak zdecydowałem, że wybiorę któryś z poniższych modeli:
- Delonghi Primadonna XS ETAM 36.365 MB
- Nivona CafeRomantica 831
- Jura Impressa C55 Platyna

- czy wbudowany pojemnik na mleko w Delonghi, przy odpowiedniej konserwacji i higienie jest "zdatny" do użycia po upływie kilku miesięcy? (czy poza umyciem pojemnika, konieczne są jakieś dodatkowe zabiegi konserwacyjne?)
- czy starsza i większa gabarytowa Jura jest warta swoich pieniędzy, i czy również oferuje podobne funkcje jak chociażby sposób spieniania mleka w Nivonie? (Nivona posiada automatyczne czyszczenie wężyka, czy podobne mechanizmy są zastosowane w Jurze?)
- czy sposób zaparzania kawy w Jurze jest tak samo prosty jak w Nivonie?

I ostatecznie... który z tych 3 modeli wydaje się być najbardziej rozsądną opcją?
Pozdrawiam

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lipiec 2014, 10:21:45 »
W Jura to wygląda tak, że po przygotowaniu mleka, podstawiam pojemnik z wodą lub środkiem czyszczącym co jakiś czas i włączam spienianie. Zaletą Jury jest to, że tą przystawkę rozbiera się bardzo łatwo w parę sekund. Nie wiem z automatycznym dozowaniem mleka, czy jest wygodne dojście do układu spieniającego, nie wyobrażam sobie bym raz na jakiś czas nie mógł rozebrać i sprawdzić stan i przeczyścić. W ekspresie automatycznym Quick Mill przystawka spieniająca jest w środku, dojście co prawda jest ale nie zbyt wygodne i czyszczę ją o wiele rzadziej.
Ja bym wybrał Jura, rozważałem zakup starszego modelu C50, który zbierał dobre opinie, ale sprzedawca przekonał mnie do F50II.
Masz tu tel. do kolegi Barnaba(chyba mogę podać  ma to w stopce na innym forum) tel.501384480

On ci pomoże w twoich rozterkach.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lipiec 2014, 10:59:02 »
różne opinie słyszałem na temat tego zbiornika w Delonghi, i czasem jego upierdliwości.
Z tego co widzę w Jura trzeba przestawiać filiżanki kawy po smienianiu mleka aby dolać kawę.

W Nivonie podstawiasz butelkę z mlekiem, wkłądasz "rurkę" i spieniasz do filiżanki, następnie leci kawa.
Wyciągasz rurkę z butelki - wpinasz do tacki i wybierasz z menu "przepłucz spieniacz" - rurka i dysza przepłukiwane są wodą i parą.
Raz na tydzień wystarczy wybrać z menu " przeczyść spieniacz" i wtedy układ czyszczony jest dłuzej.
Nivonę 831 mamy ponad rok - 1600 kaw (950 LM) i nie używałem jeszcze żadnej chemii do czyszczenia spieniacza :) :) :)

www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lipiec 2014, 14:38:09 »
Ja pomimo przepłukiwania po każdym użyciu, co jakiś czas rozbieram i wrzucam elementy do PULY MILK Liquid, a zbiera się syfu w tym trochę, najmniejsze przytkanie powoduje, że nie spienia mleka jak powinno.

Offline pietrex

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lipiec 2014, 18:49:18 »
Mimo tego, że Jura wydaje się być ekspresem jakościowo lepszym i trwalszym to bliżej mi do Nivony.
Jeśli chodzi o Delonghi to nie przekonują mnie zbytnio wbudowane pojemniki na mleko, co więcej wyczytałem, że po pewnym czasie są bardzo uciążliwe w codziennej konserwacji.
Wychodzi więc na to, że Nivona wygrywa i odpowiada mi w każdym aspekcie z jednym małym ale. Obawiam się, że ten ekspres rozsypie się po dwóch latach o czym często się słyszy, choć kolega roger rozwiewa trochę wątpliwości.
Czy jest tu ktoś na forum, kto posiada Nivonę dłużej niż 2 lata?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lipiec 2014, 20:17:19 »
Znajoma ma budżetowy model Nivony już ze cztery lata. Póki co zero problemów.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lipiec 2014, 13:35:06 »
Nie wiem gdzie to dać. Za zgodą Barnaby wklejam jego wykład z CP na temat ekspresów spieniających automatycznie mleko takich jak De Longhi eetam. Myślę, że powinno to dać do myślenia potencjalnym nabywcom szukającym wygody:
Cytuj (zaznaczone)
Nie do końca, ponieważ sprawdza się on gdy wykonujemy dużo kaw i nie ma czasu się mleko ani zepsuć, ani zeschnąć zwłaszcza w upał a ekspres nie jest wyłączany i włączany kilka razy dziennie.

Natomiast gdy rzadko wykonujemy kawę to zaczynają się schody i aby zrobić jedną kawę mleczną- trzeba się nieźle napocić aby po jej wykonaniu doprowadzić wszystkie układy wody, przystawki spieniające i pojemniki na mleko do czystości:)))

Dlatego systemy z termosami, pojemnikami czy przystawkami wewnątrz ekspresu - nie zdają egzaminu w warunkach domowych.Wiele zależy od modelu i marki ekspresu.Systemy spieniania są różne jedne opatentowane inne nie itd itd.

Wcześniej czy później jak już minie pierwsze zauroczenie ekspresem - wyłazi proza życia czyli nalewanie mleka z kartonu z lodówki bo nam się nie chce bawić z czyszczeniem wszystkiego.
Dlatego sztuką jest kupić taki ekspres w którym system spieniania i jego złożoność zredukowane ma do minimum. W przypadku akurat delonghi lepiej kupić jak najtańszy ekspres i samemu spieniać mleko. Wystarczy umyć wówczas tylko samą końcówkę panarello.

W dużym supermarkecie gdzie możemy się napić kawy z jakiegoś wypasionego ekspresu wszystko wygląda super -kawka piekna, pianka super - wszystko się błyszczy, wszystko wydaje się bezproblemowe, ale gdy już jesteśmy po za sklepem to nie wiemy tego , że "Pani która parzyła nam kawę gratisową" wciąż jeszcze myje pojemnik na mleko ,rurki w nim a ekspres zużył prawie cały zbiornik wody aby się porządnie umyć a i tak coś tam jeszcze starego mleka zostało.

"widzisz przedstawienie, a nie widzisz rzeczy" I.Kant :))) z drugiej zaś strony "niech się zwą złodziejami byleby tylko nie kradli" czyli klient ekspres kupi bo złapał się jak szczupak na błystkę.

Niestety nie wszystko złoto co się świeci.

Dlatego zakup ekspresu a raczej jego model, markę należy dobrze przemyśleć. Musimy sobie zadać pytanie ile chcemy wydać na ekspres i co za to otrzymamy, jakie są jego wady i zalety, ile lat ma nam służyć, jakie kawy będziemy pić, czy jest trudny w obsłudze, jak wygląda jego czyszczenie i odkamienianie, ile kosztują filtry wody, tabletki, na ile wystarczają, jak duże są zbiorniki wody, kawy, na ile kaw wystarczają, jak ekspres jest wykonany, jakie kawy możemy na nim parzyć, jak ma rozwiązany system spieniania mleka, jak wysoko ma regulowaną wylewkę, czy jest cichy, czy napisy na wyświetlaczu są dla Nas czytelne i zrozumiałe, jakie ma opinie u innych użytkowników w internecie itd itd.

Dzisiaj wydać ciężko zarobione pieniądze na ekspres do kawy jest łatwo ale pamiętajmy, że żal po wydanych pieniądzach szybko zniknie a wydane pieniądze szybko zarobimy, ale jakość zakupionego ekspresu i przyjemność pracy na nim w domu czy pracy przetrwa znacznie dłużej niż pamięć o wydanych pieniądzach:)))

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lipiec 2014, 13:45:34 »
A ja myślałem, że skoro ktoś na co dzień używa artykułów spożywczych, przechowuje je w lodówce, to ma świadomość, iż zostawienie ich w temp. pokojowej, na jego świeżość korzystnie nie wpłynie.
 :mrgreen:

Aż dziw, że takie oczywistości trzeba łopatologicznie wykładać.

:evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lipiec 2014, 14:56:19 »
Trzeba. U rodziny mleko w pojemniku do spieniania stoi na zewnatrz i poł dnia.
Zakamarków jest mnóstwo. A mycia i czyszczenia układu mlecznego nie widziałem na oczy. Myty jest sam pojemnik.
No ale ja wojny z teściową nie zacznę >:D
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lipiec 2014, 16:00:44 »
Czemu, przecież masz domek na drzewie :evil:

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lipiec 2014, 19:11:20 »
 :evil: :evil: :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lipiec 2014, 22:13:11 »
Ale ja tam kawy z mlekiem nie pijam :D
LMWDP #469

Offline pietrex

« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipiec 2014, 23:18:46 »
Dziękuję Wszystkim za pomoc :)

Po długich namysłach postanowiłem dać szansę Nivonie.
Wybrałem model 830, ze względu na kolor oraz możliwość kupna ekspresu w systemie ratalnym 0%.
Niestety, niższe modele Jury nie spełniały postawionych przeze mnie warunków, a wyższe przekraczały górną granicę cenową.
Mam nadzieję, że podjąłem słuszną decyzję i przez najbliższe lata nie odwiedzę serwisu (producent gwarantuje jakość na 9999 kaw...).

Wrażenia po pierwszym użyciu - niesamowite :)
W końcu nie muszę bawić się w ręczne spienianie mleka, interfejs jest bardzo czytelny i intuicyjny oraz "higiena" zachowana na najwyższym poziomie (częste płukanie wybranych elementów).

Dziękuję również rogerowi, że nakierunkował mnie na ten model i wybił z głowy Delonghi (system spieniania mleka w Nivonie nie jest uciążliwy i na pewno daje większą gwarancję utrzymania czystości) :)

Na razie w oczekiwaniu na przesyłkę z SingleOrigin postanowiłem zakupić jakąkolwiek kawę aby wypróbować "swój sprzęt".
Dallmayr Espresso d'Oro (bo tak się nazywa zakupiona przeze mnie kawa) nie jest być może wygórowaną pozycją, ale daje radę w połączeniu z mlekiem.
W końcu przekonałem się również, że Latte zakupywane na stacjach nie do końca odpowiada temu z ekspresu :)

Mam nadzieję, że na dłużej zagoszczę na Waszym forum i będę się mógł dzielić swoimi doświadczeniami kawowymi.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2014, 23:23:03 wysłana przez pietrex »

• Global Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Lipiec 2014, 01:10:52 »
Gratulacje z zakupu. Teraz jeszcze świeża kawa i bedzie pelnia szczęścia.
W sumie to bardzo dobar jest uwaga o kawie na stacji. Tam z reguły sa droższe sprzęty i stara kawa. A tu "tani" daje rade, nawet z kiepską kawą.
Moja teściowa ja pija, mi jakoś nie podchodzi
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi