Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552493 razy)

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1470 dnia: 29 Grudzień 2016, 16:06:01 »
Dziś wieczorem szczególnie zwrócę na to uwagę, bo być może odczuwalny jest w całej kawie, tylko na dole najintensywniej.

Ok, dzięki za informacje!

Spróbuj zmielić drobniej, i zmniejsz dozę. Ja raczej nie przekraczam 15g na doppio.

Dzięki, pójdę więc w tę stronę przy wieczornych próbach!

Pozdrowienia

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1471 dnia: 29 Grudzień 2016, 19:17:34 »
Przecież espresso parzy się warstwowo i trzeba zamieszać. Polecam test: co 5s. kolejna filiżanka, a potem należy spróbować każdej -- suma to zbalansowane espresso -- tylko nie skupiajcie się na intensywności, bo oczywiście pierwsze będą bardziej esencjonalne niż ostatnia, ale na smakach: słony, słodki, kwaśny, gorzki.

ale smak jest jakiś "zepsuty"
A gdybyś to pociągnął pod 30s? Doza ta sama, ale drobniej.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2016, 19:20:17 wysłana przez donkiszot »

« Odpowiedź #1472 dnia: 29 Grudzień 2016, 19:36:40 »
Przecież espresso parzy się warstwowo i trzeba zamieszać. Polecam test: co 5s. kolejna filiżanka, a potem należy spróbować każdej -- suma to zbalansowane espresso -- tylko nie skupiajcie się na intensywności, bo oczywiście pierwsze będą bardziej esencjonalne niż ostatnia, ale na smakach: słony, słodki, kwaśny, gorzki.
Rzeczywiście nie napisałem tego, ale u mnie ten smak jest po zamieszaniu filiżanką, on dominuje miłą słodycz, która jest schowana gdzieś dalej i owocowe kwaski, które przez ten słony są mocno przygaszone.

Dzięki, kolejny trop do zbadania :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1473 dnia: 29 Grudzień 2016, 19:39:10 »
Do Marka skierowane były słowa o mieszaniu ;) oczywiście niechaj pija co i jak lubi.

Niemniej test 5 filiżanek daje pogląd w którą stronę ciągnąć gdy które smaki przeważają.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1474 dnia: 29 Grudzień 2016, 19:48:27 »
Espresso to espresso. Kawa to kawa. Nie ma co poprawiać. Słony czy kwaśny? Kwaśny czy gorzki? Dopiero jutro zajrzę do tej beczki.

Niedawno w Elblągu na jarmarcznym stoisku pewnej zacnej rodzinnej wytwórni świetnych wędlin dłużej rozmawiałem i testowałem same pyszności. Mój rozmówca długo wzbraniał się przed podaniem mi kęska wyglądającej przepięknie pastrami. Gdy wreszcie doszliśmy do porozumienia, że jest to pyszne, wyjawił mi, że nie dla wszystkich. Podobnie jest ze wszystkimi jego wędlinami: jednym pasuje wieprzowina, innym bardziej wołowina, a jeszcze innym soja ;). Sam nigdy nie zwróciłem uwagi na smak słony w kawie. Myślę, że może być to jedynie jakieś wrażenie. Ale kto się domyśli, co kto w takiej kwestii ma na myśli? ;)

Niedawno zrobiłem mały, może i głupi żarcik. Ustawiłem temperatury w naszej maszynie na 80 stopni i nic nie powiedziałem. Sami pewnie przyznacie, że taka temperatura zaparzania jest nonsensem w przypadku espresso. Okazuje się, że efekty były zaskakująco bardzo dobre i to dla singli Synestezji :). Wiem że nic nie wiem ;).
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2016, 20:05:35 wysłana przez Antonio »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1475 dnia: 29 Grudzień 2016, 20:48:33 »
Niektórzy ten słony w espresso odbierają jako sporą słodycz.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1476 dnia: 29 Grudzień 2016, 21:02:49 »
Niedawno zrobiłem mały, może i głupi żarcik. Ustawiłem temperatury w naszej maszynie na 80 stopni i nic nie powiedziałem. Sami pewnie przyznacie, że taka temperatura zaparzania jest nonsensem w przypadku espresso. Okazuje się, że efekty były zaskakująco bardzo dobre i to dla singli Synestezji . Wiem że nic nie wiem
Kiedyś robiono ze mnie szyderę, że super kawa wychodziła w okolicach 80-85 st. C.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1477 dnia: 29 Grudzień 2016, 22:10:35 »
Próbowałem dziś Hondurasu zwracając uwagę na ten słony posmak i jednak stwierdzam, że to raczej głównie kwaski, może jest nieco słony, ale głównie kwaski i czuć je cały czas ze zwiększającą się intensywnością ku dnu filiżanki.

Muszę spróbować eksperymentu Donkiszota.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2016, 22:27:43 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1478 dnia: 29 Grudzień 2016, 22:58:46 »
On nie mój :redface: to patent stary jak espresso ;)

« Odpowiedź #1479 dnia: 30 Grudzień 2016, 13:16:53 »
Spróbuj zmielić drobniej, i zmniejsz dozę. Ja raczej nie przekraczam 15g na doppio.

Połączenie tych dwóch rad przyniosło najlepszy rezultat - zmniejszyłem dozę do 16, zacząłem mielić drobniej, przedłużyłem ekstrakcję do ok. 30 sekund - przytłaczający słony zniknął, smaki się bardziej zrównoważyły, więcej owoców wyszło "na wierzch". Dzięki za rady!

Niektórzy ten słony w espresso odbierają jako sporą słodycz.
Tak, kiedyś już była dyskusja o problemach ze standaryzacją percepcji :) To nie był jednak "słony" z gatunku miłych (jak np. słony w dojrzewających serach, który w połączeniu ze słodyczą i pikantnością (np. w peccorino), daje wspaniałe rezultaty), ale słony "zepsuty", na szczęście już naprawiony :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1480 dnia: 30 Grudzień 2016, 14:35:55 »
Po przerobieniu kilku kg różnych włoszczyzn, zasypałem do młynka Kenia Nyeri Mutitu AB i wraz z tymi ziarnami zalęgły mi się cytryny. Trzeba było mocno skręcić młyn, ale paru próbach doszedłem do wniosku, że szkoda tej kawy, bo skończyłaby się zanim bym wyregulował młynek. Zasypałem więc Polish Horse, a cytryny pozostały. Właśnie uzyskałem z 16g 30ml+14ml cremy w 30s - waga ok 30g - cytryna.
Kolejny strzał z 17g wyszło 40g kawy w 30s ok 40ml i dalej kwas.
No cóż, mam jeszcze 4,5kg tej kawy, więc może się dogadamy :)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2016, 14:51:16 wysłana przez gromog »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1481 dnia: 30 Grudzień 2016, 15:01:57 »
Może lepiej się przespać i wrócić do kawy za parę dni? Po co męczyć się tymi wyimaginowanymi cytrynami? Dobre, dojrzałe, prawdziwe cytryny pozwolą Ci wrócić do zdrowia i zadowolenia z kawy :).

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1482 dnia: 30 Grudzień 2016, 15:31:39 »
Jak się piło spaleniznę włoską przez parę miesięcy, to teraz wszystko kwaśne jest :)
Dobrze byłoby odpocząć od ekspresu i pobawić się chemexem.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1483 dnia: 30 Grudzień 2016, 17:37:12 »
Zmieniłem młyn i wszystko wygląda bardzo dobrze. Pierwszy strzał z pojedynczego sitka - espresso bardzo esencjonalne goryczka dość mocna, ale i delikatna słodycz. Kwaski bardzo delikatne na dnie.  :taniec:
Zero kanałowania ciastko zwarte.
Jeszcze raz dzięki
P.S.
stary młyn idzie na pchli targ.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1484 dnia: 30 Grudzień 2016, 18:10:59 »
Zmieniłem młyn i wszystko wygląda bardzo dobrze. Pierwszy strzał z pojedynczego sitka - espresso bardzo esencjonalne goryczka dość mocna, ale i delikatna słodycz. Kwaski bardzo delikatne na dnie.  :taniec:
Zero kanałowania ciastko zwarte.
Jeszcze raz dzięki
P.S.
stary młyn idzie na pchli targ.

To sie cieszę , wreszcie w pełni bedziesz mogl docenić ekspres.
Dlatego tak pytałem wcześniej jaki młynek posiadasz :)
ps.  jaki młynek teraz nabyłeś jesli mozna zapytać?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi