Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553837 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1350 dnia: 24 Listopad 2016, 13:22:29 »
Trochę tego nie rozumiem, ze względu na to, że przy idealnie dobranych parametrach ekstrakcji OPV nie musi pracować (OPV działa jeśli zmielimy za drobno i chcemy nadmiar ciśnienia wypuścić bokiem - co jest tylko i wyłącznie wynikiem błędu przy mieleniu - przy idealnej ekstrakcji na ciastku jest 9 bar i wszystko przepływa przez kawę). A ciśnienie w domowym ekspresie możemy regulować wyłącznie na OPV, nie na pompie. Więc jeśli weźmiemy ekspres ustawiony na 9 bar, zmielimy idealnie kawę i uzyskamy idealny przepływ z idealnym 9 bar, a potem podniesiemy limit na OPV do 12 bar to według mnie ekstrakcja w ogóle nie powinna się zmienić. Możemy nawet całkiem wymontować OPV i wtedy maksymalne ciśnienie jest nieokreślone (pewnie aż do zepsucia pompy) - a takie ekspresy przecież też istnieją i mają normalne ekstrakcje (Oscar). Dlatego według mnie regulacja ciśnienia przez OPV między 12 a 9 bar nie ma żadnego znaczenia, o ile parametry mielenia były dobrane poprawnie.

Natomiast Bezzera ma tak, że przy dobrych parametrach ekstrakcji (25-30s i ekstrakcja 2:1) pokazuje zawsze okolice 12 bar. Przy 9 bar na wskaźniku z kolby leci lura. Dlatego według mnie te 12 bar faktycznie oznacza 9 bar na ciastku.

No chyba że jest jeszcze regulacja na pompie i Bezzera ustawia tam przepływ na mocniejszy? Wtedy regulacja OPV na 9 bar miałaby sens. Ale jeśli to jest taka sama pompa jak w innych ekspresach, to pewnie tak nie jest.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1351 dnia: 24 Listopad 2016, 14:54:27 »
Rotacyjne pompy to też OPV. To co pisałeś ma sens w odpowiedzi "liniowej" (np. zwężka, OPV)

Ale odpowiedź kawy jest nieliniowa. Na początku może dać opór 11bar (kapanie), potem spadnie do 9 bar (strumień).
Jeżeli OPV limituje na 9bar to masz prawidłową ekstrakcję, jak da 12 bar masz sporą szansę na kanały...

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #1352 dnia: 24 Listopad 2016, 18:27:35 »
Moja bezzera bz 13 jak pokazuje podczas ekstrakcji 11-12 bar to kawa zaczyna płynąć około 20tej sekundy.  25/25 osiągam tylko pomiędzy 9 a 10 bar

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #1353 dnia: 24 Listopad 2016, 19:32:51 »
Przed podróżą kupiłem espresso, okazało się okropne. Obok kupiłem kawę z dużego perkolatora. Choć ziarna słabe w obu przypadkach, to ta druga kawa jest dość słodka ;).
te stare konstrukcje są nieźle pomyślane, nierzadko lepiej od współczesnych wynalazków.

Offline lucasd

« Odpowiedź #1354 dnia: 25 Listopad 2016, 11:31:55 »
Żeby dobrze  obserwować przebieg to trzeba mieć NPF.

BTW jak raz mi się zatkał wężyk od OPV (czyli nie działało, 12-13 bar) to ładnie mi pryskało dookoła,
przy prawidłowo ekstraktowanej normalnie (9-10bar) kawie...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1355 dnia: 29 Listopad 2016, 21:53:03 »
Czy jest to możliwe, że ze względu na żarna w średnim stanie nie mogę trafić z ratio? Albo leci za szybko, albo za wolno - w 25 sekund z około 15 gram kawy wychodzi mi albo mniej niż 15 ml, albo więcej niż 50 ml - i to granicą przy tym jest przestawienie młynka o... Ciężko powiedzieć, Mazzer SJ ma na pierścieniu regulacyjnym "ożebrowanie", przestawienie o nawet pół takiego "żebra" powoduje przeskok ze zbyt dużej ilości kawy na zbyt małą, i się zastanawiam czy ja coś źle robię czy po prostu muszę wymienić żarna... Próbuję póki co na Basicu, kawa z lidla bo mi szkoda czegoś normalnego na wylanie do zlewu. Zmieliłem z 250 gram dzisiaj i nie udało mi się nawet zbliżyć do najczęściej podawanego 25 ml/25 sekund.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1356 dnia: 29 Listopad 2016, 21:59:53 »
Kawa z Lidla to dziadostwo, może się trafić taka trudna w obsłudze. Kupuję ją do wstępnego ustawiania młynka i raz też tak trafiłem.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1357 dnia: 29 Listopad 2016, 22:51:08 »
No właśnie tylko do tego ją kupiłem, ale myślałem, że chociaż uda mi się jakoś trafić w ratio - no cóż, dzisiaj już nie mam siły, jutro popróbuję dalej...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #1358 dnia: 29 Listopad 2016, 23:06:03 »
Na kiepskiej kawie, masz kiepski rezultat. Ma być świeża i nie spalona.

Kiedyś też chciałem się na czymś z pobliskiego sklepu uczyć żeby funduszy w zlew nie wywalać. To wywaliłem te kilkanaście jak nie kilkadziesiąt PLN w zlew.

Raz miałem kawę świeżą ale wypaloną na wzór,  nawet nie tyle spalona, ile sucha jak wzór. Też dogadać się nie szło.
LMWDP #469

Offline Deszcz

• Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
« Odpowiedź #1359 dnia: 29 Listopad 2016, 23:59:53 »
Potwierdzam. Miarodajne próby tylko na świeżej kawie - chyba każdy z home baristów to przerabiał.  :)
A jeśli chodzi o 25s/25 ml. Objętość poszła do lamusa. Niech żyją gramy !  ;)

Raczej 1,5 - 2x (czasem nieco więcej niż 2x) tego co zmieliłeś ma się znaleźć na wadze. A czas ma być dla Ciebie tylko wyznacznikiem "co się stało (ile gram naleciało) w jakim czasie".  :szampan:
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1360 dnia: 30 Listopad 2016, 00:18:26 »
Może i tak, Mateuszu, ale wciąż istnieje korelacja objętości z gramami i niezmiennie ze smakiem :).

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1361 dnia: 30 Listopad 2016, 05:58:02 »
No i przede wszystkim mililitry zadowolą się okiem, nie zmuszają do mnożenia gadżetów.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1362 dnia: 30 Listopad 2016, 08:30:44 »
W sumie to źle napisałem, bo nie mierzyłem objętości tylko wagę naparu, bo filiżanka stała na wadze... A czy kawa waży tyle ile woda to pojęcia nie mam.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1363 dnia: 30 Listopad 2016, 08:52:34 »
Kawa w sensie napoju (bez cremy) ma trochę większą gęstość niż woda, ale są to różnice zbyt małe by sobie nimi zaprzątać głowę.
Można by pobawić się w sławetne ważenie dymu, gdzie od wagi cygara przed wypaleniem odjęto wagę pozostałego po wypaleniu popiołu. Wynikiem była waga dymu :)
W przypadku kawy byłaby to waga mielonki przed i po ekstrakcji, po wysuszeniu ciastka.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline lucasd

« Odpowiedź #1364 dnia: 30 Listopad 2016, 09:28:24 »
Kawa w sensie napoju (bez cremy) ma trochę większą gęstość niż woda, ale są to różnice zbyt małe by sobie nimi zaprzątać głowę.
Można by pobawić się w sławetne ważenie dymu, gdzie od wagi cygara przed wypaleniem odjęto wagę pozostałego po wypaleniu popiołu. Wynikiem była waga dymu :)
W przypadku kawy byłaby to waga mielonki przed i po ekstrakcji, po wysuszeniu ciastka.
Sprawdź fakty może najpierw, gęstość kawy zmieniasię zdaje od 1 do 0.5 g/ml czyli znacznie. Wszystko przez creme, świeżość itp.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi