Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554071 razy)

Offline Marciano

• Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1230 dnia: 28 Maj 2016, 22:12:43 »
1. Jeśli kawa nie leci z sitka lub leci bardzo późno to znaczy, że za drobno zmieliłeś.
2. Zazwyczaj po zmianie ziaren na inne trzeba dopasować ustawienie młynka, ale raczej nie są to radykalne różnice.
3. Najlepsza metoda to ważyć suchą kawę oraz napar i utrzymywać ten sam stosunek wagowy (ok. 1:2 - 1:2,5), niezależnie od czasu w jakim go uzyskasz - jeśli czas jest za długi to zmniejszasz grubość przemiału.
4. Nie myśl o sile ubicia (utrzymuj po prostu w miarę stałą, wcale nie bardzo mocną), zmianie dozy (stosuj taką, jak wcześniej), ani wyglądzie ciastka (tak jak napisał dopeman, to po prostu nie ma znaczenia).
5. i najważniejsze: nie dokonuj zbyt dużych zmian w grubości mielenia, tu chodzi o drobne korekty!! Jeśli kawa zaczyna lecieć późno i leci cienkim strumieniem, to
- zmiel trochę grubiej,
- po czym tak jak pisze Antonio, koniecznie usuń 'zmagazynowaną'  w wylocie młynka kawę,
- namiel dozę,
- zaparz ponownie.
   Jak będziesz zbyt mocno zmieniał stopień mielenia, to jeden strzał będzie leciał bardzo powoli, a następny może siurnąć jak z kranu :P

Myślałem że to wszystko polega na tym, że mielę określoną porcję kawy ubijam i parzę kawe.
Nie przejmuj się, nie jest tak źle :) . To jak jazda samochodem, po pewnym czasie idzie prawie automatycznie ;) .

Offline Deszcz

• Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
« Odpowiedź #1231 dnia: 29 Maj 2016, 09:54:15 »
Idealnie łączy się z siedzibą - Czarny Deszcz mieści się na drugim piętrze w starej wrocławskiej drukarni.

Gdzie?

Lelewela 4 ;)

A co do espresso to od siebie dorzucę: Gdy jesteś już bliski dobrego ustawienia to regulacja młynka powinna się dobywać po drugim strzale - dwa strzały z jednego ustawiania oraz to że proporcja do espresso to przedział 1,5 - 2x przemiału. Oczywiście, dobrych smaków można szukać w większym zakresie. Scae określiło to jako lungo (waga naparu >2x przemiału), ale uważam że po prostu trzeba szukać smaku. I tyle. ;)
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1232 dnia: 30 Maj 2016, 17:23:45 »
Lelewela 4

No koło 10.15 zajrzałem na podwórze i ....
Zero szyldu, informacji. Lipa Panowie, lipa....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Deszcz

• Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
« Odpowiedź #1233 dnia: 30 Maj 2016, 20:17:49 »
Fuxie to nasz magazyn i salka treningowo - szkoleniowa.  ;)
Jeśli chcesz napić się naszej kawy zachęcam do odwiedzenia Cafe Targowa lub Rozrusznik. To kawiarnie, których właścicielami są: Patryk - Rozrusznik, Cafe Targowa - Filip. To między innymi dzięki nim powstał Czarny Deszcz i są jego współwłaścicielami. Tam możesz ich poznać i porozmawiać. Przy odrobinie szczęścia spotkasz w Targowej także mnie.  ;) Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić nas w naszej siedzibie na Lelewela, nie ma problemu - możemy się tam spotkać po uprzednim umówieniu się. Niestety nie jest to siedziba, która może być na stałe otwarta dla ludzi - tak jak kawiarnia. Ale pocieszający jest fakt, że to miejsce tymczasowe. Wciąż się rozwijamy i szukamy nowej, przestronnej siedziby.  :)
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1234 dnia: 31 Maj 2016, 07:20:21 »
Wszystko jasne. Dzięki za zaproszenie!
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline tszym

• Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
« Odpowiedź #1235 dnia: 01 Czerwiec 2016, 14:44:00 »
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Byłem dzisiaj w Łodzi u pana Janusza. Myślę, że teraz będzie mi łatwiej i teraz nic tylko praktyka. Dziękuje panom Januszowi i Grzegorzowi za poświęcony czas.

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #1236 dnia: 21 Sierpień 2016, 19:28:30 »
ech... dołączę się do dyskusji, bo mam chyba regres. pierwszy dzień zabawy z nowym ekspresem i młynkiem i udało mi się osiągnąć niemal wzorcowe (z wyglądu i objętości) espresso z ładną cremą, na podwójnym sitku i 15 gramach kawy. na jednym z filmów podawali, aby ucisk tamperem wynosił około 12-13 kilo (zmierzone na wadze) i wszystko było ok do czasu gdy zmieniłem sitko na pojedyncze ; ta sama kawa tyle że w mniejszej ilości, ucisk ten sam, no i lipa - kawa nie leci... :(

na filmach yt w większości przypadków bariści używają dość dużej siły na tamperze, ale są tez tacy którzy ledwo docisną aby tylko kawa była wygładzona.
no i tu pytanie - czy celem ma być dokładniejsze zmielenie kawy i lżejszy docisk, czy grubszy przemiał i silniejszy dociśnięcie tamperem ?
gdyby założyć, że w obu wariantach wychodzi poprawne espresso (tzn. czas ekstrakcji, ilość, wygląd) to jaki te oba warianty mają wpływ na finalny smak kawy?

druga sprawa - prawidłowa grubość przemiału.
znów się odwołam do filmów instruktażowych na yt - kawa wydaje się być zmielona dość grubo gdyż (na oko) jest dość sypka (a może to kwestia suchości ziaren ?). na innych porównują prawidłową grubość przemiału do kryształków cukru (wyczuwalne palcami). no cóż, moje mielenie powoduje, że przemiał się "skawala" i jest zdecydowanie bardziej zwarty (chyba przez to że drobniejszy), mimo że mam dość rozkręcony młynek (i-1 mini , a ponoć powinien być skręcony prawie pod blokadę).

o co tu chodzi ?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1237 dnia: 21 Sierpień 2016, 19:30:44 »
Pojedyncze sobie odpuść. 12-13 kg też.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1238 dnia: 21 Sierpień 2016, 19:39:45 »
Jeśli chcesz mieć te same czasy na pojedynczym i podwójnym sitkach, przy tej samej grubości mielenia, to musisz dobrać dozę. Innej zmiennej już nie ma.

Jeśli chodzi o ubicie, to dystrybucja kawy, mielenie i staranność wszystkich operacji przy dystrybucji i ubici zdają się być znacznie ważniejsze niż kilogramy. Powiedzmy, że jeśli czujesz, że kawa już stanowi opór, to znaczy, że siła ubicia jest ok. Ważne aby to robić powtarzalnie.

A co do wielkości cząstek zmielonej kawy, to zależy to przede wszystkim od kawy, więc nie ma co robić porównań, bo zakres jest spory.
Konkretne kawa (paczka kawy) jej ilość i zastosowany sprzęt, to wszystko trzeba zgrać i już.

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #1239 dnia: 21 Sierpień 2016, 20:03:15 »
Pojedyncze sobie odpuść. 12-13 kg też.

to tylko podałem jako przykład, aby mieć powtarzalność (tzn. jeśli chodzi o ucisk) - ale dlaczego mam odpuścić pojedyncze sitko ? czy zawsze będę już skazany na doppio ? ;)

dobrać dozę ? nie rozumiem... do podwójnego wrzucam 15-16 gr kawy, do pojedynczego 7-8... tzn. że mam używać pojedynczej porcji espresso w podwójnym sitku ?
właśnie nie bardzo rozumiem, skąd pojawił się problem skoro i na pojedynczym (8gr) i na podwójnym sitku (16gr) użyłem tej samej siły docisku i tej samej kawy.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1240 dnia: 21 Sierpień 2016, 20:04:48 »
Czytaj, to wszystko jest na forum.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1241 dnia: 21 Sierpień 2016, 20:09:27 »
Warto popróbować z pojedynczym, bo np mi kawa z takiego bardziej smakuje niż doppio, ale pod warunkiem, że poprawnie przebiega ekstrakcja.
Po prostu w pojedynczym taką poprawną i powtarzalną ekstrakcję jest uzyskać trochę trudniej, szczególnie na szerokich grupach jak E61. Kawy jest mniej i woda nieraz różnie takie ciacho penetruje. Ale jak wychodzi to u mnie na Vibiemme kawa jest bardziej selektywna łagodniejsza jakby i przyjemniej się ją pije :). Nieraz trzeba miesięcy/lat by to opanować... ;)

BTW, nie możesz to podwójnego sitka stosować mniejszej dozy, nadmiar wody w sitku zrobi tam sporą rozpierduchę.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1242 dnia: 21 Sierpień 2016, 20:36:38 »
dobrać dozę ? nie rozumiem
Trzeba tak dobrać dozy, aby ekstrakcja była poprawna, raczej nie będzie to razy dwa. Powiedzmy, że może się okazać, że potrzebujesz 11g na pojedyncze sitko, a na podwójne sitko 16g.

W celach nauki, najpierw poprawna ekstrakcja na podwójnym, bo łatwiej. Potem ustal wszystko od nowa na pojedyncze. A jeśli się uda, możesz spróbować znaleźć takie ustawienia aby i z pojedynczego i z podwójnego było ok.

Offline dopeman

« Odpowiedź #1243 dnia: 22 Sierpień 2016, 08:15:43 »
@color1 a ważysz espresso?

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1244 dnia: 22 Sierpień 2016, 09:54:34 »
pojedyńcze ma problemy z tamperem itp.
Możliwe że IMS single tu daje radę, nie sprawdzałem, ale o ile normalnie polecę VST to ich
single jest lipne ;)

Dodatkowo dla pojedyńczego musisz obniżyć temperaturę wody...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi