Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550639 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #690 dnia: 19 Wrzesień 2015, 13:43:08 »

Jak widzicie, pogderałem trochę na początku... Kawa z czerwca, tak, tak, przechowana w takiej torebce tylko zipem zamknięta. Magelenko, nie wiem skąd wziął się wasz pomysł, by kawę dozować w ziarenkach, a nie w postaci zmielonej? Młynek musi mieć ziarna w hopperze, by uniknąć popcorningu. Jeśli wrzucimy na żarna 18g ziarenek, to mamy zupełnie inną sytuację niż tę sfilmowaną przeze mnie. Jak widać na filmie, woda ledwo przecieka przez coffee cake w trakcie zaparzania. Zauważcie, że właściwej regulacji stopnia zmielenia dokonałem, gdy młynek mielił kawę a nie powietrze. Szkoda, że zasłoniłem młynek ramieniem, ale mimo to widać, że początkowo młynek pracuje, a kawa z wylotu nie leci. Przy za bardzo zaciśniętych żarnach, ziarna miały problem z dostaniem się między ostrza. Trzeba było najpierw sporo rozszerzyć żarna, by potem to ustawienie skorygować w stronę drobnego mielenia.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 17:42:15 wysłana przez fux »

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
« Odpowiedź #691 dnia: 19 Wrzesień 2015, 15:00:51 »
Zrobiliśmy te kroki:

1. Opróżnij młynek z ziaren, np. wymielając resztki.
2. Zakręć śrubę do oporu, do styku żaren, przy wyłączonym silniku.
3. Obróć śrubę w stronę "Coarse" o ok. 1-2 cm.
4. Wsyp do hoppera całą paczkę kawy.
5. Teraz uruchom silnik i zmiel tyle kawy, by wypełniło sitko po brzegi.

1. Zdjęcie to zakręcone żarna do oporu.
2. 2 cm - ale tutaj jak włącze puste to trą o siebie - mamy się tym nie przejmować i po prostu wrzucić kawę?
3. na ostatnim zdjęciu żarna nie trą - również masz w takij pozycji?

Bo w sumie proszę spojrzeć, sporo muszę przekręcić aby one nie tarły, różnica w ustawieniu żaren między 1 zdjęciem a 3 jest spora - to noramlne? Może one nie równo chodzą i dlatego ona takim odcinku trą?

Bo proszę spojrzeć na filmik - pchamy w stronę coarse to brzęczą żarna, ale pchamy w stornę fine też trą - dociskamy w doł przestają. Może one faktycznie po wkręceniu górnego żarna nierówno trą? Czy wydaje mi się? Proszę mi wybaczyć taką dociekliwość, być możę iracjonalnych twierdzień, ale jesteśmy początkowymi użykownikami i pytamy z powodów edukacyjnych :).

« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 17:43:14 wysłana przez fux »

Offline lukaszzsch

• Ekspres: Expobar office pulsar
  • Młynek: Mahlkoenig Vario Home
« Odpowiedź #692 dnia: 19 Wrzesień 2015, 15:05:17 »
podłączę się od razu z pytaniem, które urodziło mi się po Waszych wypowiedziach i doświadczeniu sprzed chwili...

ustawiłem grubość mielenia, które pozwalało mi uzyskać dobre espresso 25/50ml ale ziarna do młynka dozowałem dosypując powoli niezbędną ilość do gardzieli młyna.
teraz gdy zasypałem hopper na pełno pomimo, że nie zmieniłem grubości mielenia przemiał jest tak drobny, że zatyka mi ekspress i musiałem poluzować żarna, aby uzyskać odpowiedni przemiał i normalna ekstrakcję - czy to normalne, że 'popcorning' powoduje grubszy przemiał?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #693 dnia: 19 Wrzesień 2015, 15:06:47 »
Popcorning tak właśnie działa.

Magelenko, mniej więcej, na filmie można zobaczyć ustawienie śruby.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #694 dnia: 19 Wrzesień 2015, 15:13:04 »
Czyli jak skręcę żarna na wyłączonym młynku do oporu to wyznacze sobie faktyczny punkt zero, czyli punkt styku żaren, tak? U mnie jest dokładnie na północ ten dzyndzelek. I mamy dać wówczas te 2 cm w prawo jak wspominałeś wcześniej, tak jak na zdjęciu ne 2, tak? To jest bezpieczny punkt dla żaren i nic się z nimi nie będzie działo, tak? I poniżej tego już nie schodzić? Zasypać i mielić? Nie chcę uszkodzić niczego więc wolę zapytać wcześniej :).

« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 16:05:26 wysłana przez Magelenka »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #695 dnia: 19 Wrzesień 2015, 16:02:37 »
Nic się nie stanie?

Ja bym tak zrobił. Z tego co pisał Antonio po wejściu ziaren miedzy żarna zwiększa sie ich odstęp, Najwyżej będziesz miała trochę opiłków w kawie :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #696 dnia: 19 Wrzesień 2015, 17:02:40 »
Te parę cm odmierzałbym nie w powietrzu ale na obwodzie śruby. Jest tam przecież nawet podziałka z numeracją...
Popatrz raz jeszcze na mój film. Po wsypaniu ziarna do hoppera, dość długo manipulowałem śrubą. De facto musiałem ją rozkręcić (w stronę Coarse) żeby ziarna w ogóle dostały się między żarna. Potem skręciłem je do pewnego miejsca, które uznałem za stosowne dla tego przykładu. W każdym razie regulacja stopnia zmielenia powinna tak wyglądać, cały czas z ziarnem w hopperze. Z czasem nabierzecie doświadczenia i orientacji w ustawieniach młynka.

Ciekawe jest wasze doświadczenie :). Do tej pory nie spotkałem się z takim problemem, bo pewnie wszyscy posiadacze tego młynka wsypali ziarno do hoppera tak, jak to zostało pomyślane przez producenta... ;) Razem z młynkiem dostaliście przecież instrukcję obsługi. Coś tam pewnie napisano o zastosowaniu hoppera i rozpoczęciu pracy? ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 17:11:34 wysłana przez Antonio »

Offline Magelenka

« Odpowiedź #697 dnia: 19 Wrzesień 2015, 18:38:45 »
Mówi się "kto pyta nie błądzi" albo "nie ma głupich pytań" - podążając za tymi zasadami wolałabym zapytać bardziej doświadczonych kolegów, co by nie popełnić kardynalnego błędu i nie uszkodzić sprzętu - a to zaś w moim odczuciu nie zasługuje na sarkazm  ;)

Po prostu na początku było mówione, iż punkt 0 należy znaleźć na włączonym silniku
Proszę przy włączonym silniku przekręcić śrubę w stronę "FINE" . Do momentu styku żaren. Wtedy złapiemy punkt "0".

Później zaś na wyłączonym
Zakręć śrubę do oporu, do styku żaren, przy wyłączonym silniku.

co w końcowym rozrachunku zbliżyło nas do upragnionego efektu :) Po prostu zakręciliśmy do końca, odkręciliśmy te 2-3 cm i zasypaliśmy hoper kawą. Zadziałało, przemiał jest drobniejszy :).

Po tym jak kończy się w hoperze kawa to żarna zaczynają o siebie trzeć - czyli to jest normalne i nie przejmować się tym?

Sami spójrzcie na efekt, który zmierza w odpowiednim kierunku:

Sitko VST a w nim 16,5 gram kawy, co trochę za dużo jest gdyż śruba jak i prysznic stosunkowo mocno odbiły się na ciastku:

www.youtube.com/watch?v=uoC9KwDOqyQ&feature=youtu.be

aż się chce tańczyć i śpiewać :taniec:

teraz kiedy przemiał poszedł w lepszym kierunku to trzeba znaleźć odpowiedni moment na shota :))
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 19:29:52 wysłana przez fux »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #698 dnia: 19 Wrzesień 2015, 18:40:32 »
No właśnie nie wiem skąd to kombinowane bez pojemnika....
Przecież skoro producent go dał w zestawie do użytku, to po to żeby go używać a nie sypać kawę do gardzieli młynka.

Teraz pięknie idzie wreszcie się kawy napijesz :-)

Może ciut za dużo, spróbuj gram mniej, ale ciut drobniej.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 18:53:56 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Magelenka

« Odpowiedź #699 dnia: 19 Wrzesień 2015, 18:43:04 »
Ponieważ ktoś gdzieś tu pisał, że mierzy odpowiednią ilośc kawy i wsypuje wprost do gardzieli :P Ale to był chyba sposób na poradzenie sobie z młynkiem bez taimera, który ja mam i zamierzam zaraz ustawić :)

Nawet nie wiesz ile nauczylam się przez te 2 dni... Nawet nie wiesz jak jestem wam wdzięczna za tą wiedzę, którą tutaj ofiarowaliście mi! Teraz mogę zabrać się za prawdziwe przygotowywanie espresso :)
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2015, 18:45:09 wysłana przez Magelenka »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #700 dnia: 19 Wrzesień 2015, 18:47:37 »
To fajnie :). Faktycznie może o tym punkcie "0" źle napisałem, ale nie przyszło mi wtedy do głowy, że odmierzacie ziarna ;).

Offline Magelenka

« Odpowiedź #701 dnia: 19 Wrzesień 2015, 19:06:46 »
Mieszkamy w Londynie, więc serdecznie zapraszamy jeśli jest ktoś z forum :). Szczególnie, że w tym miesiącu/początek przyszłego jeśli wszystko będzie dobrze to przeprowadzamy się na Ealing i będziemy mieszkać już sami.

Wszystko zmierza w odpowiednim kierunku, fantastycznie! Nawet nie wiecie jaką teraz ochotę mam kombinować przy kawie :). Powiem wam, że ta Silvia V4 kiedy jest już konkretnie nagrzana to niesamowice podrzewa wodę. 98 stopni nam teraz pokazała, dlatego ta dystrybucja wody tak wygląda. Próbujemy wyczuć moment kiedy po zgaśnięciu lampki robić shot, youtube mówi, 120 sekund, ale u nas jest chyba inaczej.

jeśli w sitku będzie 15 gram kawy to waga kawy powina być 2x większa, tak to się przelicza?

nie przyszło mi wtedy do głowy, że odmierzacie ziarna ;).

hehe, nam również nie przyszło do głowy, że to zły pomysł :P A te ziarna późnie wsypywać do torebki czy mogą w hoperze wylegiwać się?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #702 dnia: 19 Wrzesień 2015, 19:09:21 »
Nie musi być ich dużo. Wystarczy żeby mielone akurat ziarna były przykryte kolejnymi. Polecam lejek od aeropressu :).

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #703 dnia: 19 Wrzesień 2015, 19:23:37 »
No właśnie nie wiem skąd to kombinowane bez pojemnika....

hm, szczerze to jak kupowałem mojego Mazzera i miałem problem z zbyt dużą wysokością pojemnika to ktoś mi zasugerował używanie bez pojemnika, zasypywanie bezpośrednio do młyna i zakrywanie małym korkiem (tu akurat od thermomixa, który rzeczywiście pasował). No i tak robiłem na począku i nie miałem problemu z zagrubym przemiałem. Potem dopiero skróciłem delikatnie hoper, i teraz uzywam z pojemnikiem z zasypana kawą. Ale szczerze to róznicy nie widzę... może to inny młyn, ale klasa chyba podobna?
Ale rzeczywiście ciekawe doświadczenie i nauka dla innych.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #704 dnia: 19 Wrzesień 2015, 19:30:40 »
 [emoji106]
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi