Zaraz, chwileczkę - ta crema nie wygląda źle. Nie jesteś w stanie też ocenić jej grubości w nieprzeźroczystej filiżance. Crema ma to do siebie, że zanika. Jedna wolniej, druga szybciej, ale generalnie robi się cieniutka po minucie, dwóch. Jak masz przeźroczystą filiżanka, kieliszek (taki co wytrzyma wysoką temperaturę!) to spróbuj się przekonać jak to wygląda w czasie ekstrakcji. Jeśli dobrze widzę to ta filiżanka jest też bardzo szeroka - szybciej zniknie Ci crema w niej, niż w czymś węższym.
Film generalnie powinien też dużo powiedzieć - czy ekstrakcja jest gwałtowna, burzliwa, czy spokojna?
Tak więc na ten moment przejmowałbym się głównie smakiem, czyli najważniejszym. Wpływ na niego:
1) Temperatura wody - nie wiem jak definiujesz cierpkość, ale zawsze wydawało mi się, że jest jej bliżej kwaskowatości (za niska temperatura). Tak czy inaczej - ten parametr wydaje mi się podejrzany. Być może termostat nie dogrzewa wody?
2) Czas ekstrakcji: doza + przemiał - oczywiście nie potrzebujesz wagi o dokładności 0.1g, ale przydałaby się zwykła kuchenna, aby stwierdzić czy jest tej kawy bliżej 10g, czy raczej 20g. Zaryzykowałbym hipotezę, że tanie ekspresy lepiej znoszą większe dozy, takie, żeby nie było zbyt wiele przestrzeni między prysznicem a powierzchnią ciastka. Masz ślad prysznica na ciastku?
3) Ciśnienie - trudno powiedzieć czy ekspres trzyma przynajmniej 6-7 barów? Jeśli nie - może to być przyczyną słabych wyników?
4) Kawa - Ariadna nie ma za wiele "niuansów", także ich się nie doszukuj. Powinna być w miarę neutralna w smaku, nie za gorzka, bez kwaskowatości.
5) Upodobania i przyzwyczajenia - być może nie piłeś poprawnego espresso

Nie poddawaj się! Może jak napiszesz skąd jesteś - zaprosimy Cię na kawę

EDYTA:
Aaaa, to, że Ci leci z grupy w czasie ekstrakcji bokiem - z pewnością nie pomaga! To są pomyje, które trafiają też do filiżanki. Z takiej nieszczelnej ekstrakcji zwykle nie ma nic smacznego. Spróbuj zapiąć lepiej PFa, no a uszczelka nadaje się do wymiany - jak już wspomniano. Ten przeciek może być głównym winowajco