Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549190 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5460 dnia: 02 Listopad 2022, 11:14:29 »
Ale to tylko w odniesieniu do najlepszej robusty, starannie wybranej do mieszanki i nie spalonej na węgiel. W przeciwnym razie będzie to wzmocnienie węgla, popiołu i ziemi ;) bleee.

Pozostaje jeszcze opcja pobawienia się z sitkiem pojedynczym. Osobiście tylko takie używam u siebie i być może wynika to z tej samej przyczyny co u kolegi. Dla mnie espresso z pojedynczego jest wyraźnie inne. Zawsze poprawnie zaparzone, bez kanałów i w smaku wydaje się być delikatniejsze, bardziej gładkie, mniej nasycone aromatami, ale przez to bardziej przejrzyste i przyjemniejsze w spożyciu :)

Offline SmokDiplodok Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Rocket Faustino 2.1
« Odpowiedź #5461 dnia: 02 Listopad 2022, 11:59:55 »
To nie ja użyłem słowa „przytłaczać” odniosłem się do użytego tego właśnie słowa w wypowiedzi użytkownika Smokdiplodok:):):którego właśnie espresso przytłacza :):)

Espresso jako takie mnie nie przytłacza. To mój ulubiony sposób podania kawy. Po prostu dotychczas nigdy nie miałem okazji pić 6+ pod rząd;P

Mam wrażenie, że z każdą kolejną próbą część smaków narastała (szczególnie gorycz) i przytłaczała inne - mniej wyraziste. Przy kawie mniej skoncentrowanej zawsze wystarczało mi przepicie wodą, ale przy espresso w takiej ilości to chyba za mało.

Przy sushi paletę oczyszcza się imbirem, przy winie chlebem, przy cygarach m.in. kawą, etc. Moje pytanie dotyczyło czy jest jakaś metoda na espresso.

Teraz już mniej więcej ogarnąłem urządzenia i proporcje, więc trochę zmniejszyłem intensywność eksperymentów. Wciąż jednak na przyszłość jestem ciekaw czy jest jakiś sposób na reset receptorów.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5462 dnia: 02 Listopad 2022, 12:02:18 »
Robusta to bardzo fajny, stosunkowo tani i zdrowy "wzmacniacz smaku" .
Masz rację ta sama mieszanka co wyżej ale tym razem ekspres kolbowy młynek ręczny i wyszło super.
Z tym że nie było to espresso, bardziej doppio na pewno nie lungo za to smaczne.

O takie

20221102_112644.jpg

A skoro mi to zasmakowało, to nie ma się co męczyć w temacie o espresso trzeba mi robić sobie swoje kawy, swoimi metodami ze swoich kombinowanych mieszanek, bo to ma mnie smakować.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5463 dnia: 02 Listopad 2022, 14:24:02 »
awsze poprawnie zaparzone, bez kanałów i w smaku wydaje się być delikatniejsze, bardziej gładkie, mniej nasycone aromatami, ale przez to bardziej przejrzyste i przyjemniejsze w spożyciu :)

To ciekawe. Intuicyjnie czuję, że tak jest, że tak powinno być. W praktyce nie sięgam po pojedyncze sitko. Masz jakieś specjalne sitko?

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #5464 dnia: 02 Listopad 2022, 14:40:57 »
A takie zwykłe FAEMA standard 7g, ale ja je dozuje na 11-12g.

Offline Zmorr Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Lelit William PL72
« Odpowiedź #5465 dnia: 11 Listopad 2022, 17:28:47 »
Cześć, mam problem z moją kolbą.
Po każdej kawie prysznic wygląda jak niżej.
IMG_20221111_171022~2.jpg
Przepłukanie pomaga, ale nie wyczyści całkowicie.
Czy to tak ma być? Przejmować się tym? (jeśli tak to gdzie leży mój błąd?)
Z góry dzięki!
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2022, 17:32:03 wysłana przez Zmorr »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5466 dnia: 11 Listopad 2022, 21:52:55 »
Jeśli kolba zapina się bez oporu to prawdopodobnie zbyt mała (to nie pomyłka) doza.
Wystarczy przepłukać uruchamiając na chwilę pompę. Nie jest to jakiś straszny problem, można na razie skupić się na innych aspektach...

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #5467 dnia: 11 Listopad 2022, 22:42:21 »
@Zmorr  kup sobie Espazzola

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #5468 dnia: 11 Listopad 2022, 23:52:31 »
Z tego co pamiętam, to akurat Espazzola nie pasuje do 57mm.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #5469 dnia: 12 Listopad 2022, 00:52:23 »
O kurcze, nie zwróciłem uwagi.
@Zmorr  nie kupuj sobie Espazzola.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5470 dnia: 12 Listopad 2022, 09:17:10 »
@Zmorr
Chciałbyś mieć taki czysty cały prysznic, jego część poziomą i pionową oraz uszczelkę do następnego shota?
》tertium non datur《

Offline Zmorr Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Lelit William PL72
« Odpowiedź #5471 dnia: 12 Listopad 2022, 11:46:03 »
Tak,  [emoji38]
Dzięki, za podpowiedź z dozą - muszę spróbować (póki co robię 16g w podwójnym sitku lelita, widzę, że ludzie upychają tam 18-19g)

Offline JanNowak

« Odpowiedź #5472 dnia: 12 Listopad 2022, 12:11:33 »
Dzień dobry,
chciałbym podpytać, jak zrobić dobre espresso bo nie chce być tym który kupił kolbę, a za miesiąc będzie ją sprzedawał bo się poddał. Od początku - pacjent: Anita z Pidem i kawy Mujeres od Gorana. Tamper mam oddzielny lelita i nie używam wbudowanego.  Kiedyś piłem te kawę bo dostałem próbkę do kawiarki że świeżopalonej i byłem zachwycony - delikatna, czekoladowa do cappuccino była genialna. Teraz moja pierwsza kolba i walka jest nierówna - dobrego espresso jeszcze nie uświadczyłem ani nie spienilem dobrze mleka. Może jest tutaj ktoś kto ma Anitę? Zakres młynka - czytałem tutaj, że ludzie mają ustawione od 1 i 3/4 do 2,5 i jest git. Ja w tym przedziale dostaje taki kwas że dobrze że mam zlew blisko. I generalnie problem był z tym że mając 16-18g kawy w sitku było tak że spadało tylko kilka kropel na grubszym przemiale. Ustawiałem młynek 2,75 to espresso było mniej więcej 35 g w jednej filiżance ale nadal kwas. Ustawiłem na mielenie 3 to już się leje zdecydowanie więcej naparu i nadal kwas. Na wyższych ustawieniach mam wrażenie, że przez sekundę leci  gęsta kawa a potem to już ciurkiem taka rozwodniona.Przedział młynka jest od 0-7. Jak to ustawiacie? Może kawa Mujeres jest dla mnie za trudna? No i dysza - setki filmów obejrzanych, mam wrażenie że już zagotowuje już mleko w dzbanuszku, ale tam piany nie ma. Może coś tam mi się udało jak było mało mleka w dzbanku ale większą ilość mleka mam wrażenie, że jest nie do pociągnięcia - jakby brakowało pary w dyszy, żeby rozpędzić to mleko.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5473 dnia: 12 Listopad 2022, 13:02:23 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5474 dnia: 12 Listopad 2022, 16:01:20 »
Tak
¹ Kupujesz taką gąbkę ze zdjęcia
² Po ekstrakcji robisz krótkiego flusha i zaraz drugiego, nie jednego dłuższego, zobaczysz dlaczego.
³ Przecierasz wilgotną gąbką poziomą część prysznica, a potem czterema rogami gąbki pionową  część, a przy okazji usuwasz ewentualne fusy z uszczelki grupy
⁴ I gotowe do następnego shota  :kawa:
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2022, 16:54:53 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi