Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1092088 razy)

Offline SmokDiplodok Mężczyzna

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Rocket Faustino 2.1
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5445 dnia: 31 Październik 2022, 17:48:10 »
Zasadnicze pytania - jaka kawa? Może po prostu te ziarna tak mają.

Na razie kawy grane były dwie:
1) Nuno Special Blend (kupiona jeszcze do automatu); oraz
2) Caprissimo Fragrante (dostałem razem z młynkiem).

Materiał może bez szału, ale też bez tragedii. Nie chciałem marnować dobrej kawy na edukację. Zamówiłem już Ariadnę, ale jest jeszcze w drodze. Zresztą jak już dotrze i tak chyba powinienem dać jej kilka dni na odpoczynek po paleniu. Mam jeszcze kilka paczek speciality po 250g, ale nie chcę ich zmarnować na zdobywanie podstawowych umiejętności. Chwilowo jestem skazany na Nuno, bo mam jej jeszcze spory zapas (tej drugiej miałem tylko 250kę i dziś ją wyzerowałem).

Co do stosowania się do receptury to po wielu eksperymentach, przy aktualnym sitku, najlepiej chyba wychodzi 17g kawy. Pierwotnie próbowałem chyba za drobno mielić i dawałem za małą dozę (15g). Jak zacząłem od tego odchodzić i próbować większej gramatury i ciut grubszego zmielenia zachował się czas ekstrakcji, ale poprawił efekt końcowy.

Przygotowuję przy użyciu WDT mojej autorskiej konstrukcji, wygładzam dystrybutorem. Ekstrakcja 1:2 w czasie około 25-28 sekund licząc od pierwszej kropli. Ciastko co do zasady ładne, bez śladów tuneli. Powyższe oczywiście zakładając, że wszystko wyjdzie. Czasem coś nie zagra i wtedy po pół łyka i eksperyment ląduje w zlewie.

Powoli rośnie mi powtarzalność i aktualnie 3/4 kaw wychodzi całkiem znośna. Mam nadzieję, że jak załaduję lepsze ziarno to efekt dodatkowo się poprawi, a do tego czasu ulepszę jeszcze dystrybucję. Pozostaję jednak przy moim pierwotnym pytaniu - czy po kilku espresso nie czujecie się przytłoczeni smakiem i czy jakoś sobie z tym radzicie, by odświeżyć paletę i zresetować kubki smakowe?

Offline kabzior

  • Wiadomości: 835
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5446 dnia: 31 Październik 2022, 18:59:06 »
Dlaczego ciastko ma być suche po ekstrakcji?

Offline idolw

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5447 dnia: 31 Październik 2022, 20:11:51 »
A czemu 25-28 sekund od pierwszej kropki. Spróbuj 25-30s od startu pompy.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5448 dnia: 31 Październik 2022, 22:15:24 »
Espresso nie powinno przytłaczać smakiem powinno być dobre :):):)ale ja pije 2 max 3 espresso rankiem i to wszystko .

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 811
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5449 dnia: 01 Listopad 2022, 10:09:27 »


Espresso nie powinno przytłaczać smakiem powinno być dobre

Co dla jednego dobre, dla innego niedobre.
Pijam częściej od Ciebie espresso i dokładnie czego innego oczekuję, otóż tego że długo "pozostanie na języku" - czyli przytłoczy smakiem.
 Espresso na południu Europy jest jak łyk dobrej wody i pasuje do każdej pory dnia.







Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5450 dnia: 01 Listopad 2022, 10:18:42 »
chyba się nie rozumiemy tzw aftertaste jest pożądany i wynika z body espresso , natomiast nijak nie powinien przytłaczać , więc precyzując powinno być dobre i pozostawiać długi aftertaste :)określenie przytłoczony ma u mnie negatywne skojarzenie.nigdzie nie napisałem ze espresso nie pasuje do jakiejś pory dnia , ja pije rano bo tylko rankiem mam potrzebny  spokój i ciszę :):) no i moje espresso to średni 40-50ml więc objętościowo będzie więcej :):):)

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 811
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5451 dnia: 01 Listopad 2022, 10:45:21 »
Po prostu inaczej nie potrafię zinterpretować użycia przez Ciebie określenia "przytłaczać" w stosunku do espresso - co miałeś na myśli ?






Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5452 dnia: 01 Listopad 2022, 15:34:54 »
To nie ja użyłem słowa „przytłaczać” odniosłem się do użytego tego właśnie słowa w wypowiedzi użytkownika Smokdiplodok:):):którego właśnie espresso przytłacza :):)

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 811
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5453 dnia: 01 Listopad 2022, 16:56:04 »
Hmmm.. skoro się odniosłeś to myślałem, że wiesz co autor miał na myśli
Trudno komuś pomóc nie widząc o co dokładnie chodzi ….

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5454 dnia: 01 Listopad 2022, 17:32:16 »
Coś Go przytłacza w espresso , a nie powinno:):)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5455 dnia: 01 Listopad 2022, 20:14:32 »
@SmokDiplodok chyba coś innego chciał przekazać: że espresso jest mocne i nie można go bezkarnie wychylać do dna. Po kilku takich shotach odechciewa się na jakiś czas, trzeba zrobić sobie przerwę.

Gdy testuję większą ilość espressi, często ulegam i wypijam je w całości. Po jakimś czasie mam dość i każde kolejne sprawia tylko niechęć. Ale to generalnie kwestia samopoczucia.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5456 dnia: 01 Listopad 2022, 21:26:37 »
Użył sformułowania „przytłoczeni smakiem „ nic o mocy tu nie widzę :):)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5457 dnia: 01 Listopad 2022, 22:19:00 »
Smak espresso bywa mocnym wrażeniem, może przytłaczać. Niedawno zrobiłem sobie espresso i delektowałem się jego smakiem, konsystencją zmieniającą się w miarę zwiększania się ubytku w filiżance. Po chwili kawą z kalitki poczęstowała mnie Dorota. Ależ to był dysonans. Nie mogłem się pozbierać przez dłuższy czas. Na tle espresso, ta pyszna kawa z filtra zdała mi się wodnistą herbatką. Jaki sens mają te lurowate kawy? -- tak sobie pomyślałem :).

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2053
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5458 dnia: 02 Listopad 2022, 06:39:54 »
Jaki sens mają te lurowate kawy? -- tak sobie pomyślałem .

A taki że np. staruszek jak ja chwilę temu dolał sobie resztkę tej jak piszesz "lury" z dzbanka i spokojnie może usiąść do codziennej lektury tego forum :)

20221102_062522.jpg

A ta "lura" zrobiona była z mieszanki znakomitej robusty z tym co mi tam jeszcze zostało z zakupu w górze lodowej, proporcje jak to pomieszałem zostawiam dla siebie, a im bardziej letnie się to robi tym mnie bardziej smakuje  :taktak:

20221102_062733.jpg

Jka
 
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5459 dnia: 02 Listopad 2022, 08:22:29 »
Robusta to bardzo fajny, stosunkowo tani i zdrowy "wzmacniacz smaku" ;).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi