Zupełnie nie rozumiem co piszesz, tak chaotyczne to jest że ciężko się połapać.
Ty tak na serio? A ruszyć pupki nie raczysz?
Chętnie, jestem pierwszy żeby się dokształcić i przyznać że się myliłem, jeśli tak jest. Tylko dobra praktyka dyskusji z użyciem argumentów i źródeł wymaga podania tego na co się powołujesz.
Ja jak mówię "siła tampowania nie ma znaczenia" to wklejam artykuł z badań z opisaną metodologią, statystyką itd, jest co zobaczyć i się do tego odnieść. Jeżeli chcesz kontrargumentować to oczekiwałbym czegoś więcej niż "siła tampowania nie ma znaczenia, wyniki obalone, ogólnie wiadomo, sam se znajdź".
Tak to się bawiliśmy w przedszkolu na zasadzie "ja wiem lepiej" - "a nie, bo ja".
Już nawet nie wspominam, że do "obalenia" badania należałoby przeprowadzić podobnej klasy/zaawansowania badanie, które pokazałoby odmienne wyniki i wtedy "obalanie" ma sens, a nie "moje doświadczenia wskazują" albo "zdrowy rozsądek podpowiada" albo "koleś na YT raz docisnął mocniej a raz słabiej i wyszło mu inaczej". Jaki w ogóle jest sens takiej argumentacji? To przecież ja mogę powiedzieć, że czarodziejka z księżyca mi zesłała objawienie, że tampować trzeba z siłą 21,37 kg, albo że świagier nigdy nie tampował a kawa pyszniusia mu wychodziła - to ma równocenną wartość.
Kurczę, wątek na tym forum o tamperach, sprometheus, seven miles Coffee, barista hustle, forum home barista, pewnie Kyle (ale nie oglądam go), pulchny kłamczuszek, i przede wszystkim zdrowy rozsądek.
Zdrowy rozsądek i przede wszystkim chłopski rozum zawsze na propsie jako metoda naukowa
Ale na serio - zerknąłem na szybko na pierwszą pozycję z listy - sprometheusa - i znalazłem dwa filmy:
ESPRESSO ANATOMY - Does Tamping Matter oraz
ESPRESSO ANATOMY - To Tamp or Not To Tamp tylko że nie bardzo wiem w jaki sposób któryś z nich "obala" ww pracę. Raczej skupiają się na porównaniu tampowania, braku tampowania i używaniu OCD, a to nie do końca o tym mówimy.
Widziałeś tam WDT?
Tam to znaczy gdzie? W artykule? Nie, nie widziałem. A jakie to ma znaczenie w tym przypadku? Czy to sprawia że test jest niewiarygodny lub obalony?
Jak się ma taki test w laboratoryjnych warunkach na maszynie za kilkadziesiąt tysięcy?
Jak się ma do czego?
Pojęcie „astringency”? Nutating?
He? Rzucasz jakimiś hasłami, nie wiadomo o co Ci chodzi i jaki to ma związek z dyskusją. Weź napisz wprost a nie...
Siedem lat w specialty Coffee to jedna trzecia istnienia.
I co? Fizyka się zmieniła przez 7 lat? Dlaczego ten eksperyment miałby wyjść inaczej 7 lat później?