Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549514 razy)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5415 dnia: 24 Październik 2022, 16:00:48 »
Proszę uprzejmie:
http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/

Czy ilość zdarzeń, metodologia, statystyka i prezentacja wyników oraz płynących z nich wniosków są na zadowalającym poziomie?

Z pewnością bardziej wartościowe niż to, co wrzuciłeś wcześniej. Nie wyczerpują tematu, ale sporo ciekawych obserwacji. Warto poczytać komentarze, zasadnicze pytania zostały tam już zadane, które również i mi się nasunęły po przeczytaniu tekstu. Dzięki za wrzucenie linka.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5416 dnia: 24 Październik 2022, 16:18:03 »
Poza tym 2015, to już siedem lat sporo się w tym czasie wydarzyło w kwestiach podejścia do przygotowywania espresso.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #5417 dnia: 24 Październik 2022, 16:21:51 »
Ten „test” socratic  był obalany setki razy tez na tym forum. Ogólnie ten test mocno ich skompromitował w kawowym środowisku.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2022, 16:36:53 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #5418 dnia: 24 Październik 2022, 16:35:57 »
Ale o którym "teście" piszesz ?
A tak na bieżąco - ktoś zrobił podobne próby czy ludzie tylko piszą, co im się wydaje.
Ubijam dynamometrycznym, nie wnikam w te kwestie, ale wiedza przecież nie boli.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #5419 dnia: 24 Październik 2022, 16:43:22 »
Bardzo fajne doświadczenie, tylko szkoda że temat wywołuje u Ciebie jakąś spinę.

Ależ skądże, pełen luz :) Cieszę się że możemy podyskutować :)

Warto oprócz samego testu poczytać ciekawe komentarze

Tak. Najbardziej trafny i ten który ja bym zadał to
Why didn’t you try pressures less than 5kg, to try to determine the threshold at which increasing pressure stops changing the results?

Ten „test” socratic  był obalany setki razy tez na tym forum. Ogólnie ten test mocno ich skompromitował w kawowym środowisku.

Możemy prosić o chociaż jeden z setek linków obalających?

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5420 dnia: 25 Październik 2022, 15:35:15 »
Temat tamping umarł?

Offline kabzior

« Odpowiedź #5421 dnia: 25 Październik 2022, 22:24:42 »
A co pozostało do przedyskutowania? ;)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5422 dnia: 25 Październik 2022, 22:30:41 »
No ponoć test poległ, to chyba i wnioski poległy

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5423 dnia: 26 Październik 2022, 10:25:10 »
moim zdaniem , ale zaznacz ze  tylko moim:) tamping ma istotne znaczenie:)

Offline kabzior

« Odpowiedź #5424 dnia: 26 Październik 2022, 20:03:43 »
No ponoć test poległ

Do tego jednak trzeba coś więcej niż "już dawno udowodniono, że..." i dalej cisza :D

« Odpowiedź #5425 dnia: 26 Październik 2022, 21:05:32 »
Ty tak na serio? A ruszyć pupki nie raczysz?
Kurczę, wątek na tym forum o tamperach, sprometheus, seven miles Coffee, barista hustle, forum home barista, pewnie Kyle (ale nie oglądam go), pulchny kłamczuszek, i przede wszystkim zdrowy rozsądek.
Widziałeś tam WDT? Jak się ma taki test w laboratoryjnych warunkach na maszynie za kilkadziesiąt tysięcy? Pojęcie „astringency”? Nutating?
Siedem lat w specialty Coffee to jedna trzecia istnienia. Skup się na tym co wiesz, ale bardziej na tym czego nie wiesz
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2022, 21:11:01 wysłana przez Szczympek »

Offline kabzior

« Odpowiedź #5426 dnia: 26 Październik 2022, 21:32:04 »
Zupełnie nie rozumiem co piszesz, tak chaotyczne to jest że ciężko się połapać.

Cytuj (zaznaczone)
Ty tak na serio? A ruszyć pupki nie raczysz?

Chętnie, jestem pierwszy żeby się dokształcić i przyznać że się myliłem, jeśli tak jest. Tylko dobra praktyka dyskusji z użyciem argumentów i źródeł wymaga podania tego na co się powołujesz.
Ja jak mówię "siła tampowania nie ma znaczenia" to wklejam artykuł z badań z opisaną metodologią, statystyką itd, jest co zobaczyć i się do tego odnieść. Jeżeli chcesz kontrargumentować to oczekiwałbym czegoś więcej niż "siła tampowania nie ma znaczenia, wyniki obalone, ogólnie wiadomo, sam se znajdź".
Tak to się bawiliśmy w przedszkolu na zasadzie "ja wiem lepiej" - "a nie, bo ja".

Już nawet nie wspominam, że do "obalenia" badania należałoby przeprowadzić podobnej klasy/zaawansowania badanie, które pokazałoby odmienne wyniki i wtedy "obalanie" ma sens, a nie "moje doświadczenia wskazują" albo "zdrowy rozsądek podpowiada" albo "koleś na YT raz docisnął mocniej a raz słabiej i wyszło mu inaczej". Jaki w ogóle jest sens takiej argumentacji? To przecież ja mogę powiedzieć, że czarodziejka z księżyca mi zesłała objawienie, że tampować trzeba z siłą 21,37 kg, albo że świagier nigdy nie tampował a kawa pyszniusia mu wychodziła - to ma równocenną wartość.

Cytuj (zaznaczone)
Kurczę, wątek na tym forum o tamperach, sprometheus, seven miles Coffee, barista hustle, forum home barista, pewnie Kyle (ale nie oglądam go), pulchny kłamczuszek, i przede wszystkim zdrowy rozsądek.

Zdrowy rozsądek i przede wszystkim chłopski rozum zawsze na propsie jako metoda naukowa ;)
Ale na serio - zerknąłem na szybko na pierwszą pozycję z listy - sprometheusa - i znalazłem dwa filmy: ESPRESSO ANATOMY - Does Tamping Matter oraz ESPRESSO ANATOMY - To Tamp or Not To Tamp tylko że nie bardzo wiem w jaki sposób któryś z nich "obala" ww pracę. Raczej skupiają się na porównaniu tampowania, braku tampowania i używaniu OCD, a to nie do końca o tym mówimy.

Cytuj (zaznaczone)
Widziałeś tam WDT?

Tam to znaczy gdzie? W artykule? Nie, nie widziałem. A jakie to ma znaczenie w tym przypadku? Czy to sprawia że test jest niewiarygodny lub obalony?

Cytuj (zaznaczone)
Jak się ma taki test w laboratoryjnych warunkach na maszynie za kilkadziesiąt tysięcy?

Jak się ma do czego?

Cytuj (zaznaczone)
Pojęcie „astringency”? Nutating?

He? Rzucasz jakimiś hasłami, nie wiadomo o co Ci chodzi i jaki to ma związek z dyskusją. Weź napisz wprost a nie...

Cytuj (zaznaczone)
Siedem lat w specialty Coffee to jedna trzecia istnienia.

I co? Fizyka się zmieniła przez 7 lat? Dlaczego ten eksperyment miałby wyjść inaczej 7 lat później?

« Odpowiedź #5427 dnia: 26 Październik 2022, 22:22:47 »
Ech...
Pierwsza rzecz - dlaczego nazywasz eksperyment socratic "metodą naukową" czy "badaniami"? To tylko kilka shotów z ciemno palonego blendu - zabawa trwająca raptem 5 godzin!
Padłeś ofiarą niewłaściwego założenia, że jak ktoś zrobi parę shotów i wstawi wykres i cyferki to można to nazwać "badaniem". Jasne, jest to w jakiś sposób wartościowe, ale trzeba to traktować z przymrużeniem oka.

Obejrzyj resztę poleconych filmików.

WDT ma znaczenie, bo shoty po tampowaniu 20kg bez WDT mogły kanałować i zaniżać ekstrakcje.

Wyguglaj nutating, spróbuj w domu i powiedz, że siła tampowania nie ma znaczenia ;)

I co? Fizyka się zmieniła przez 7 lat? Dlaczego ten eksperyment miałby wyjść inaczej 7 lat później?
Co ma fizyka do tego? Kawa się zmieniła. Przyrządy do jej przygotowania się zmieniły. Puck prep się zmienił. Wiedza kawowa sie poszerzyła. Znów błednie zakładasz, ze kilka wykresów i cyferek zapisanych luźnego popołudnia to "nauka" "fizyka" czy "badania". Nazwijmy to po imieniu - krótka zabawa.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2022, 22:29:11 wysłana przez Szczympek »

Offline kabzior

« Odpowiedź #5428 dnia: 26 Październik 2022, 22:42:09 »
Pierwsza rzecz - dlaczego nazywasz eksperyment socratic "metodą naukową" czy "badaniami"? To tylko kilka shotów z ciemno palonego blendu - zabawa trwająca raptem 5 godzin!

A ile powinno być? 50? 100? 7241? Podaj konkretną liczbę i uzasadnij dlaczego akurat tyle. Słucham...
Po 10 zdarzeń dla 4 zmiennych, więcej niż potrzeba. Sam publikowałem artykuły z mniejszą ilością powtórzeń.

Cytuj (zaznaczone)
Padłeś ofiarą niewłaściwego założenia, że jak ktoś zrobi parę shotów i wstawi wykres i cyferki to można to nazwać "badaniem".

Padłeś ofiarą niewłaściwego założenia, że "badaniem" można nazwać tylko to, co pasuje do Twoich założeń. Podczas gdy to co zrobili idealnie podpada pod definicję badania: postawienie hipotezy, określenie metody badawczej, przeprowadzenie eksperymentu, zebranie i analiza wyników, statystyka, wyciągnięcie wniosków. Te "wykresy i cyferki" to jest dużo bardziej badanie niż Twoje filmiki z kolesiem który zakręcił śmigiełkiem dwa razy i wyjawił prawdę objawioną.

Cytuj (zaznaczone)
Obejrzyj resztę poleconych filmików.

To mi je poleć, ciągle czekam, umieram wręcz z niecierpliwości i chęci ich obejrzenia, tylko powiedz co mam obejrzeć odrobinę szczegółowiej niż "znajdź se w necie, gruby obalił, sprawa wyjaśniona".

« Odpowiedź #5429 dnia: 26 Październik 2022, 23:10:33 »
A poczytałeś wątek o tamperach? A wiesz, że tez ślepo podążałem za socratic dopóki nie kupiłem PuqPress i refraktometra o czym pisałem w tamtym wątku? Jakie są Twoje przemyślenia odnośnie braku WDT? Gdybym teraz zrobił taki test bez WDT uznalbys go za właściwy i wiarogodny?
Zupełnie mnie nie obchodzi co Ty myślisz na temat siły tampingu, ale wrzucanie starych i niepraktycznych dziś „testów”  byleby poprzeć swoje zdanie jest, cóż…

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi