Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1548843 razy)

Dawid1144

• Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #5040 dnia: 10 Marzec 2022, 18:09:36 »
No właśnie sam jestem zaskoczony, jak brat przyjdzie to nagram bo ja już kawy na dzisiaj mam dość  wypitej :pycha: 
Myślę żeby zejść z przemiałem mocno do dołu, np do 17. Ekspres ma zawór trójdrożny, więc jak się okaże że zbyt drobno to najwyżej woda pójdzie zaworem prosto do tacki ociekowej, dobrze rozumiem? Mówiąc szczerze nie jestem pewien czy takie eksperymenty nie wpływają źle na pracę urządzenia.

Miel drobniej aż gramatura będzie odpowiednia ( około 32g z 16g kawy w 30 sekund).
Ogólnie to każda kawa jest inna. Przeważnie trzeba trochę przestawić młynek, czasem nawet dość znacznie. Rzadko ale jednak czasami zdarza się ze zasypuje inna kawę i na poprzednim ustawieniu młynka dalej espresso wychodzi dobrze.
Ja jak miałem na początku takie problemy to przestawiałem młynek po trochu, aż było ok. Mocne korekty mogą sprawi że pójdzie w drugą stronę i kawa zamiast lecieć będzie tylko kapać.

Robisz dystrybucję przed ubiciem?

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #5041 dnia: 10 Marzec 2022, 18:47:20 »
Nie ma w tym nic dziwnego. Wąski strumyk może dowodzić rzadkości (klarowności) naparu, a nie ilości płynu jako takiego.
Chciałbym to zobaczyć, jak cienkim strumieniem uzyskujesz w 23s 122g naparu. Mnie to się nigdy nie udało. Przy słabej dystrybucji, to może się zdarzyć, ale leje się wtedy jak z wodospadu, po znacznej części sitka, a nie maleńkiej.

Dalibóg, uważasz, ze potrzebuję ważyć, żeby nabrać przekonania, że dużo wyszło?
Dlatego nie potrafię Ci  odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Nie wpływa to jednakże na moje spostrzeżenia, że grubość strumienia może może być myląca co do - że tak ujmę - efektywności wypływu.

Miel drobniej aż gramatura będzie odpowiednia ( około 32g z 16g kawy w 30 sekund).
Ogólnie to każda kawa jest inna.

No właśnie, każda inna. I doprawdy każda, mimo swej inności ma mieć ową "odpowiednią gramaturę"?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5042 dnia: 10 Marzec 2022, 18:59:20 »
grubość strumienia może może być myląca co do - że tak ujmę - efektywności wypływu.
Piszesz o "buzującej" ekstrakcji z bardzo świeżego ziarna, a ja o diametralnie innej.
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #5043 dnia: 10 Marzec 2022, 19:04:44 »
grubość strumienia może może być myląca co do - że tak ujmę - efektywności wypływu.
Piszesz o "buzującej" ekstrakcji z bardzo świeżego ziarna, a ja o diametralnie innej.

Nie, bynajmniej nie o takiej piszę. Zresztą trudno mi się odnieść do pojęcia "buzująca".

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #5044 dnia: 10 Marzec 2022, 19:13:35 »
Ogólnie to każda kawa jest inna.

No właśnie, każda inna. I doprawdy każda, mimo swej inności ma mieć ową "odpowiednią gramaturę"?

Tu nie chodzi o jakąś idealna gramaturę. Ja sypie 16g kawy  czasem mam z tego 30g uzysku, czasem 32 a czasem 35. Ale jak mi ucieka poniżej 30 lub powyżej 35, to koryguje młynek. Dzięki temu że używam wagi zarówno do ważenia zmielonej kawy jak i ważenia naparu, to ( przynajmniej tak mi się wydaje) wiem co robię.

Robienie espresso bez wagi jest bez sensu. Każda kawa daje inną ilość cremy, a crema jest lżejsza. Podam Ci przykład - kupiłem sobie niedawno kawę z 100% robusta z palarni Bazzara (swoją drogą - wyborna była). Podczas ekstrakcji był taki moment że leciał przez parę sekund bardzo gesty gruby strumień, sama crema dosłownie. Gdybym mierzył objętość to w ciągu 15 sek miałbym 50ml. Ale nie mierze objętości - poczekałem 30 sek, dalej ekstrakcja wyglądała tak że leciał już strumień, po 30 sekundach było 36g.

Gdybym miał to robić na oko to po 15 sekundach musiałbym uznać ze mam odpowiednią objętość.

Oczywiście można robić espresso które ma ratio 1.5 albo 2.5, to pewnie zależy od kawy, nie musi być idealnie 1:2 ale warto się czegoś trzymać żeby wiedzieć co się dzieje.

Załączę zdjęcie tego wybornego shota z robusty - polecam.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 19:16:12 wysłana przez Dawid1144 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5045 dnia: 10 Marzec 2022, 19:19:26 »
Zresztą trudno mi się odnieść do pojęcia "buzująca".

Od razu po zakończeniu procesu palenia kawy, nadal w niej dużo się dzieje. Przede wszystkim jest naładowana dużą ilością dwutlenku węgla. Gdyby od razu po wypaleniu zaparzyć kawę, będzie bardzo mocno buzować, (tzn) pienić się (co jest bardzo dużym utrudnieniem zwłaszcza przy kawach do espresso), a jednocześnie kawa nie będzie miała aż tak pełnego smaku, jak np. po kilku dniach od wypalenia.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 19:21:27 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #5046 dnia: 10 Marzec 2022, 22:34:03 »
Na tych samych ustawieniach próbuję blue blend od HAYB. 18g doza, robię w podwójnym sitku więc docelowo uzysk powinien być około 72g, po 36g na filiżankę?

W 23 sekundy wyszło mi 122g. W smaku koszmarnie kwaśna. Bardzo wąski strumyk podczas ekstrakcji.

Dane, które podałeś rozjeżdżają się, przy  wąskim strumyczku  przez 23 s. nie może wyjść 
   122 g. Chyba że inaczej rozumiesz "wąski strumyk" albo/i  nie było to 23 s.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2022, 22:36:47 wysłana przez ROSS JB »

Offline rapoh

« Odpowiedź #5047 dnia: 11 Marzec 2022, 01:46:45 »
Ja sypie 16g kawy  czasem mam z tego 30g uzysku, czasem 32 a czasem 35.

I zawsze taki sam poziom ubitej w sitku?

Podczas ekstrakcji był taki moment że leciał przez parę sekund bardzo gesty gruby strumień, sama crema dosłownie. Gdybym mierzył objętość to w ciągu 15 sek miałbym 50ml. Ale nie mierze objętości - poczekałem 30 sek, dalej ekstrakcja wyglądała tak że leciał już strumień, po 30 sekundach było 36g.

Chyba masz na myśli sam początkowy wypływ, wylewający się przez chwilę jak smoła - to nie jest "sama crema". Crema (tak rozumiana, czyli ładna pulpa) powinna płynąc cały czas, niezbędny do osiągniecia właściwego poziomu w filiżance. Taką metodę przyjąłem.

Zastrzegam - mowa o mieszance do espresso, w takie celuję co do zasady.

Zresztą trudno mi się odnieść do pojęcia "buzująca".

Od razu po zakończeniu procesu palenia kawy, nadal w niej dużo się dzieje. Przede wszystkim jest naładowana dużą ilością dwutlenku węgla. Gdyby od razu po wypaleniu zaparzyć kawę, będzie bardzo mocno buzować, (tzn) pienić się (co jest bardzo dużym utrudnieniem zwłaszcza przy kawach do espresso), a jednocześnie kawa nie będzie miała aż tak pełnego smaku, jak np. po kilku dniach od wypalenia.

No to nie o to mi chodziło, a o uroczą pulpę, która wypływa tak, że ma się wrażenie, iż wylewka jest dla niej za mała. Zobaczyłem to w jednej fajnej kawiarni (w istocie bistro) we Włoszech i obecnie na to zwracam uwagę. Jeżeli kawka się tak zachowuje, to wówczas to je ono.
Zresztą zawsze (jeśli to możliwe), jak kupuję espresso, to patrzę, jak płynie. W Pl to zresztą z reguły masochizm.

Na tych samych ustawieniach próbuję blue blend od HAYB. 18g doza, robię w podwójnym sitku więc docelowo uzysk powinien być około 72g, po 36g na filiżankę?

W 23 sekundy wyszło mi 122g. W smaku koszmarnie kwaśna. Bardzo wąski strumyk podczas ekstrakcji.

Dane, które podałeś rozjeżdżają się, przy  wąskim strumyczku  przez 23 s. nie może wyjść 
   122 g. Chyba że inaczej rozumiesz "wąski strumyk" albo/i  nie było to 23 s.

ROSS, nie patrz po sobie - masz własne wyobrażenie wg swoich doświadczeń. Podjedź na Orlen, czy inną "maszynownię" i zobacz, jak ładnie z dwóch "mysich ogonków" w parę sekund powstaje wielkie kawsko. KawaGorzkaINiedobra porównuje swój strumyk do tych ładnych z filmów na YT, czy gdzie indziej. Inna sprawa, że jakby przybliżył oko tak, jak dla tych filmów robi się zbliżenie, to zawsze wyszłoby grubo :-)
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2022, 01:52:20 wysłana przez rapoh »

Offline bukoś

« Odpowiedź #5048 dnia: 11 Marzec 2022, 13:18:29 »
Witam Dzień dobry wszystkich,

Od pewnego czasu walczę by zrobić w końcu zadawalającą kawę. Niestety do dziś tak na prawdę cieżko mi sobie wyobrazić że kawa nie jest choć troche gorzka a co dopiero że można w niej wyczuć jakieś inne aromaty, normalnie jakiś kosmos dla mnie ;). Niżej opisuje jak to wszystko u mnie wygląda może ktoś z szanowanych formowiczów mnie naprowadzi jak pozbyć się tego gorzkiego smaku z kawy? a może przesadzam i po prostu tego nie da się pozbyć.

Sprzęt: Gaggia Classic trochę pomodzona 9Bar + pid, sitko IMS, kolba standardowa na podwójne espresso, dysza do spieniania mleka od Rancillo Silvia v3.. Młynek Baratza Sette 30AP i kawa... zachwalana tutaj nie raz, nie dwa, Ariadna :), jest też jakaś waga z dokładnością do 0,1g oraz tamper Simonelli jeśli dobrze to napisałem, choć mam wrażenie że ten tamper jest troche jakby za mały bo przy ubijaniu po bokach sitka zostaje troszkę kawy..

kawa 16g (17g przy mieleniu ustawionym jak poniżej w zasadzie nic nie wypływa)
Temp 91 stopni
Młynek ustawiony na 11 (właśnie może ktoś posiada taki młynek i miał okazje mielić w nim Ariadnę? moze to byłby dla mnie jakiś punkt odniesienia czy miele dobrze czy może  za grubo bądź za drobno...) mieliłem już na 13... na 9. Przy ustawieniu 9 ledwo coś wypływa zaś przy 13 za szybko...

czas parzenia 25 sekund... crema jest, nawet się utrzymuje, nie wiem jaka duża bo filiżanka czarna, nie czuje żadnych aromatów którzy niektórzy tutaj opisują przy piciu ariadny, kawa jest gorzka lekko kwaskowa.. da się to jakoś wypić ale pytanie czy to tak powinno smakować, zaś jak złącze to z mlekiem to już jest to o wiele lepsze w smaku ;), i nie przypominam na +, tego co robił do nie dawna mój automat delonghi Magnifica cappuccino, więc raczej tematu nie odpuszczę ;)

nie mam niestety drugiej wagi którą mógłbym podłożyć pod filiżankę w trakcie ekstrakcji, więc po 25 sekundach jak zatrzymam parzenie i wtedy zważę filiżankę z kawą to wychodzi mi około 45g kawy

jest tyle tych parametrów że już sam za bardzo nie wiem czym balansować, wykluczyłem jedynie mielenie grubiej niż 13 ustawione w młynku gdyż po 25 sekundach mam pół filiżanki, kawa jest strasznie wodnista, ale czułem że tak będzie gdyż po ubiciu tamperem było jej jakby za mało w sitku... jeśli chodzi o temperaturę to zmieniam ją w zakresie od 90-93..

kanałowania nie mam ciastka wychodzą ładnie w całości, gdzie mogę szukać jeszcze złotego środka...? a może zbyt wiele oczekuje od kawy ;), da się to pić by za przeproszenie gęby nie wykrzywiało ? ;-)

z góry dziękuje za wszystkie rady jeśli się pojawią ;-).
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2022, 13:39:44 wysłana przez Fux »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5049 dnia: 11 Marzec 2022, 13:54:33 »
o uroczą pulpę
Od kiedy pulpa jest łączona z cremą? Struktura pulpy nie ma nic wspólnego ze strukturą cremy.

Dobra ekstrakcja espresso ma dużą ilość rozpuszczonych substancji w wodzie w związku z czym strumyk jest rzeczywiście gęstszy. Niekoniecznie musi to być związane z cremą, która może być różna w zależności od odmiany, pochodzenia kawy i jej palenia.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2022, 13:57:34 wysłana przez krystians »

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #5050 dnia: 11 Marzec 2022, 14:19:38 »
Niżej opisuje jak to wszystko u mnie wygląda może ktoś z szanowanych formowiczów mnie naprowadzi jak pozbyć się tego gorzkiego smaku z kawy?
Ale kawa jest i będzie gorzka. To, że ktoś wyczuwa słodkie aromaty to nie znaczy że ma cukier. Sensoryka (kawowa, winna, piwna itd) to nie jest dosłowne stwierdzenie i określenie posmaku cukru, malin czy innych bananów. To są smaki, aromaty które są podobne do tych.
da się to jakoś wypić ale pytanie czy to tak powinno smakować
Proponuję iść do lokalnej kawiarni. Kupić espresso i pogadać z baristą. Kupić paczkę kawy którą się piło i spróbować odtworzyć parzenie (przepis). Jeśli będzie podobnie (nie musi być tak samo bo wiele różnych aspektów... woda, filtry, sprzęty, technika) to znaczy że należy kupować różne paczki kawy i cieszyć się smakiem espresso. Nie wszystkim tak skoncentrowany napar musi podchodzić.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5051 dnia: 11 Marzec 2022, 14:26:02 »
@bukoś daj sobie czas. Nie od razu Kraków zbudowano. Espresso to styl życia ;). Nie szukaj na siłę ani na gwałt recepty. Raczej poddaj się temu, co dostajesz teraz w swoim laboratorium, ochłoń i z uwagą odkrywaj swoje zmysły. Każde doświadczenie jest ważne, jeśli zechcesz zrobić z niego użytek. Bardzo ważne jest nasze doświadczenie i rozwój wrażliwości na wrażenia zmysłowe.

Piszesz o mleku i cappuccino. Wygląda to na typowy przypadek: lubię cappuccino, nie lubię espresso. To drugie wymaga innego podejścia, zrozumienia siebie jako instrumentu, ale także zrozumienia procesu zaparzania. Jeśli to tylko gorzki smak Ci nie odpowiada, to: zmniejsz temperaturę zaparzania, zmień kawę na 100% arabiki, zmień kawę na jaśniej paloną.

Młynek to nie są ustawienia na jego skali. Szukanie podpowiedzi u kogoś innego nie ma sensu. Z młynkiem postępuje się tak, że tylko korygujemy ustawienie, na podstawie procesu zaparzania. Np. jeśli espresso zaparza się za szybko, to zmieniamy ustawienie na drobniejsze -- i tak dalej metodą prób i błędów. Na podstawie błędu, podejmujesz decyzję o korekcie ustawienia młynka. Na etapie zapoznawania się z młynkiem, w ogóle żadne oznaczenia na skali regulacji nie są do niczego przydatne. Niektóre młynki takowych nawet nie mają. Raz jeszcze: ustawiamy młynek na podstawie przebiegu procesu zaparzania.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2022, 14:34:35 wysłana przez Antonio »

Offline rapoh

« Odpowiedź #5052 dnia: 11 Marzec 2022, 14:41:29 »

Od kiedy pulpa jest łączona z cremą?

Od początku :-)

Dobra ekstrakcja espresso ma dużą ilość rozpuszczonych substancji w wodzie w związku z czym strumyk jest rzeczywiście gęstszy. Niekoniecznie musi to być związane z cremą, która może być różna w zależności od odmiany, pochodzenia kawy i jej palenia.

No to nie mam cremy [emoji22]. Nie wypływa. Tylko ta cholerna pulpa.

Offline bukoś

« Odpowiedź #5053 dnia: 11 Marzec 2022, 14:53:57 »
@Koziołek @Antonio 

dzięki wielkie za sugestie, na ten moment pomyślałem że dobrym pomysłem będzie eksperymentowanie, za każdym razem jak robię kawę to zmieniam jakiś parametr (zapisuje w zeszycie co zmieniłem z ile na ile itp) po czym próbuję tak zaparzonej kawy i próbuje doszukiwać się różnić i zarazem poszukiwania swojego jakiegoś złotego środka który będzie mi odpowiadał ;), na ten moment i tak jestem bardzo zadowolony z tego co już jest bo nie można tego porównywać do tego co robił mój automat choć jeszcze do nie dawna wydawało mi się że robi on bardzo dobrą kawę, jednak po przesiadce na ekspres kolbowy o wiele bardziej trafia do mnie kawa z kolbowego. Tak też myślałem że cyferki na młynku można wsadzić sobie nie powiem gdzie ;-), ale pomyślałem że napiszę jak to wygląda... na ten moment zauważam duże różnice względem automatu który miałem oraz automatu który jest w pracy.. i czym więcej kaw jest za mną z ekspresu kolbowego tym coraz mniejszą ochotę mam pić z automatu, oczywiście nie ubliżając nikomu kto ma automatyczny ekspres bo jak wiemy wszystko jest kwestią gustu. Walczę dalej ;). pozdrawiam,

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #5054 dnia: 11 Marzec 2022, 15:20:46 »
Tak też myślałem że cyferki na młynku można wsadzić sobie nie powiem gdzie
Ależ nie. One są istotne, ale tylko dla Ciebie.
Walczę dalej . pozdrawiam,
Powodzenia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi