@akrool „ … w Wikipedii (o źródło wszelkiej mądrości oby nigdy nie zniknęło) przeczytał... „.Stary sieciowy mało oryginalny numer/„argument” z Wikipedią. Mogę zacytować fragment z angielskiej Wikipedii, ale uprzedzam, będzie to samo, że płyny nieznacznie, ale też ulegają ścieśnieniu. W samochodzie trudno to poczuć, ale ja w rowerze z precyzyjnymi hamulcami hydraulicznym (Shimano XT) nieco to czuję, kiedy klocki dotykają tarczy. Dawno powinieneś wiedzieć, że w Wikipedii (lub encyklopedii, podręczniku etc.) można znaleźć prawie wszystko, ale pod warunkiem, że cokolwiek wiesz. Jeśli ― przykładowo ― nie wiesz, że istnieje grawitacja nie dowiesz się ile wynosi w warunkach ziemskich, do głowy nie przyjdzie ci, aby o to pytać. A to początek, bo nawet jak słyszałeś o grawitacji i znasz jej wartość na Marsie, nadal nie wesz w jaki sposób "magicznie" działa na odległość. Prawda, że tego nie wiesz? No to teraz wertuj sieć lub książki aż znajdziesz.
„ nalej do strzykawki wody (tak do połowy). próbuj ścisnąć i zapisz wynik”.Woda pod ciśnieniem ― wielki temat. Polewaczki w Poznaniu wyjechały na ulice … No nie, to niemożliwe, to się nie dzieje. A cięcia metali wodą jeszcze nie wynaleziono.
„A możesz poświęcić minutkę i to rozrysować tak jak i ja Ci rozrysowałem”?Ty chyba sobie jaja robisz? Nie widzę na twoim rysunku, ile drobinek kawy zmieści się na końcu szpilki? Zamiast rysować zajmij się czymś bardziej pasjonującym, napisz np. coś o wyższości Bazzery nad Lelit lub na odwrót, tak coś z ducha forum. A jak przypadkiem starczy ci czasu to poczytaj sobie ...
o ubijaniu:
https://www.sevenmiles.com.au/editorial/tamping-coffee/i dystrybucji:
https://www.sevenmiles.com.au/editorial/espresso-distribution/Tu nie ma dużo gadania, są za to testy. Uprzedzam, może ci się nie spodobać, bo nikt wykałaczką nie grzebie w sitku i używają
OCD distribution tool. No tak, ale to australijskie dzikusy.
„Albo ewentualnie nagrać krótki filmik jak przygotowujesz kawę w PF”. W sieci masz tysiące filmów, które to dobrze pokazują, ja robię tak samo z wizualnie podobnym rezultatem. Smaku przez sieć na razie i tak ci nie prześlę. Ale zapewniam, że dobry.