Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549435 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4980 dnia: 23 Luty 2022, 22:55:33 »
Kiedyś gdzieś wspomniałem, żeby zbanować @ROSS JB
Zdecydowanie się z tego wycofuje. Jego wyparcie rzeczywistości jest lepsze niż większość filmów komediowych 😂😂😂
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4981 dnia: 23 Luty 2022, 22:58:15 »
twoje stanowisko jest, nie bójmy się używać wielkich słów, idiotyczne

Każdą opinię można ewentualnie wziąć pod uwagę,  o ile oparta jest na argumentach. Ponieważ zapomniałeś o tym  robię to dla ciebie i poniekąd za ciebie.

No i teraz trzeba się zastanowić.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4982 dnia: 23 Luty 2022, 23:10:32 »
Zdecydowanie się z tego wycofuje. Jego wyparcie rzeczywistości jest lepsze niż większość filmów komediowych 😂😂😂
Dokładnie - kiedyś było takie powiedzenie, że można mówić, że nie ma grawitacji ale od tego jabłka nie przestają spadać z drzew.
W przypadku @ROSS JB to zaczynam myśleć, że jak on powie, że grawitacji nie ma i zobaczy te spadające jabłka to nie chciałbym być w skórze jabłek :-)
Pękną ze śmiechu :-D
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #4983 dnia: 23 Luty 2022, 23:32:12 »
Dokładnie - kiedyś było takie powiedzenie, że można mówić, że nie ma grawitacji ale od tego jabłka nie przestają spadać z drzew.
W przypadku @ROSS JB to zaczynam myśleć, że jak on powie, że grawitacji nie ma i zobaczy te spadające jabłka to nie chciałbym być w skórze jabłek :-)
Pękną ze śmiechu :-D

Jeśli ktoś tłumaczy ze trzeba robić dystrybucję tamperem to z mojej perspektywy wygląda jak osoba która tłumaczy ze kawę mieli się młotkiem.

No bo co, nie da się?

« Odpowiedź #4984 dnia: 24 Luty 2022, 00:17:39 »
@akrool „ … w Wikipedii (o źródło wszelkiej mądrości oby nigdy nie zniknęło) przeczytał... „.

Stary  sieciowy  mało oryginalny  numer/„argument”  z Wikipedią.  Mogę zacytować  fragment z angielskiej Wikipedii, ale uprzedzam,  będzie to samo, że płyny nieznacznie, ale  też ulegają ścieśnieniu. W samochodzie  trudno to poczuć,  ale  ja w rowerze z precyzyjnymi hamulcami hydraulicznym (Shimano XT) nieco to czuję, kiedy klocki dotykają tarczy. Dawno powinieneś  wiedzieć,  że w Wikipedii (lub encyklopedii,  podręczniku etc.)  można znaleźć prawie wszystko, ale pod warunkiem, że cokolwiek wiesz.  Jeśli ― przykładowo ― nie wiesz, że istnieje grawitacja nie dowiesz się ile wynosi w warunkach ziemskich, do  głowy  nie przyjdzie ci, aby o to pytać. A to początek, bo nawet jak słyszałeś o grawitacji i znasz jej wartość na Marsie,  nadal nie wesz w jaki sposób "magicznie"  działa na odległość. Prawda, że tego  nie wiesz? No to teraz wertuj sieć  lub książki aż znajdziesz.  :taktak:

„ nalej do strzykawki wody (tak do połowy). próbuj ścisnąć i zapisz wynik”.

Woda pod ciśnieniem ― wielki temat.  Polewaczki w Poznaniu wyjechały na ulice … No nie,  to  niemożliwe, to się nie dzieje. A cięcia metali wodą jeszcze nie wynaleziono.  :nienie:

„A możesz poświęcić minutkę i to rozrysować tak jak i ja Ci rozrysowałem”?

Ty chyba sobie jaja robisz?  Nie widzę na twoim rysunku, ile drobinek kawy zmieści się na końcu szpilki?  Zamiast rysować  zajmij się czymś  bardziej pasjonującym, napisz np. coś o wyższości Bazzery nad Lelit lub na odwrót, tak coś  z ducha forum.  A jak  przypadkiem starczy ci czasu to poczytaj sobie ...

o ubijaniu:   

https://www.sevenmiles.com.au/editorial/tamping-coffee/

i dystrybucji:

https://www.sevenmiles.com.au/editorial/espresso-distribution/

Tu nie ma dużo gadania, są za to testy. Uprzedzam, może ci się nie spodobać, bo nikt wykałaczką nie grzebie w sitku i używają OCD distribution tool.  No tak,  ale  to australijskie dzikusy. 

„Albo ewentualnie nagrać krótki filmik jak przygotowujesz kawę w PF”. 

W sieci masz  tysiące filmów, które to dobrze  pokazują, ja robię tak samo z wizualnie podobnym rezultatem. Smaku przez sieć na razie i tak  ci nie prześlę.  Ale zapewniam, że dobry.   
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2022, 00:47:04 wysłana przez ROSS JB »

« Odpowiedź #4985 dnia: 24 Luty 2022, 00:25:00 »
Jeśli ktoś tłumaczy ze trzeba robić dystrybucję tamperem to z mojej perspektywy wygląda jak osoba która tłumaczy ze kawę mieli się młotkiem.

Sorry, a kto tak tłumaczy i/lub dlaczego tak zrozumiałeś?

« Odpowiedź #4986 dnia: 24 Luty 2022, 00:39:35 »
@Szczympek

"Kiedyś gdzieś wspomniałem, żeby zbanować @ROSS JB

Jestem niemal pewien, że  mały Szczympek  w szkole też donosił …  „Proszę pani,  a on się pluje”.   [emoji38]

„Zdecydowanie się z tego wycofuje. Jego wyparcie rzeczywistości jest lepsze niż większość filmów komediowych”.

Twoje subiektywne opinie nie są rzeczywistością, nie pochlebiaj sobie.    Jedyny "argument" jaki  wymyśliłeś to  apel do admina:  zbanuj go.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
« Odpowiedź #4987 dnia: 24 Luty 2022, 01:19:41 »
Zrób sobie prosty test - nalej do strzykawki wody (tak do połowy). Spróbuj ścisnąć i zapisz wynik.
A teraz wsyp (też do połowy) do strzykawki (tylko wysuszonej) ziarno zmielone do espresso i spróbuj ścisnąć - zapisz wynik.

Urocze :-)

Czy do pierwszego zadania należy wziąć wodę z dna Rowu Mariańskiego, czy z powierzchni? Czy obie może, dla potwierdzenia onej tezy?

A czy przy tym drugim zadaniu zrobi się taka urocza gęstsza kulka, jak na wcześniej publikowanym rysunku?

Inna sprawa, że muszę teraz nieco delikatniej podchodzić z kolbą do odbijaka. Może jak delikatniej postukam, to odkuję te "rzadsze frakcje" od nomen omen "jądra ciemności"?

Niezły ubaw w tym wątku.

Offline akrool

« Odpowiedź #4988 dnia: 24 Luty 2022, 08:08:50 »
Zrób sobie prosty test - nalej do strzykawki wody (tak do połowy). Spróbuj ścisnąć i zapisz wynik.
A teraz wsyp (też do połowy) do strzykawki (tylko wysuszonej) ziarno zmielone do espresso i spróbuj ścisnąć - zapisz wynik.

Urocze :-)

Czy do pierwszego zadania należy wziąć wodę z dna Rowu Mariańskiego, czy z powierzchni? Czy obie może, dla potwierdzenia onej tezy?

A czy przy tym drugim zadaniu zrobi się taka urocza gęstsza kulka, jak na wcześniej publikowanym rysunku?

Inna sprawa, że muszę teraz nieco delikatniej podchodzić z kolbą do odbijaka. Może jak delikatniej postukam, to odkuję te "rzadsze frakcje" od nomen omen "jądra ciemności"?

Niezły ubaw w tym wątku.

Eeeee - nie rozumiem Twojego komentarza... i czemu ma służyć...?
Przykład ze strzykawką nie ma żadnego związku z kawa i espresso - miał jedynie posłużyć jako ilustracja prostej cechy fizycznej - ściśliwości (bądź nie) cieczy. Zresztą tej z Rowu Mariańskiego też (nawiasem mówiąc gdyby ciecz była ściśliwa w sposób jaki sugeruje @ROSS JB to w tym Rowie Mariańskim z powodu ciśnienia hydrostatycznego powinna mieć konsystencję żelu albo ciała stałego...)

No chyba, ze jesteś z frakcji wierzących w ściśliwość cieczy....?

W samochodzie  trudno to poczuć,  ale  ja w rowerze z precyzyjnymi hamulcami hydraulicznym (Shimano XT) nieco to czuję, kiedy klocki dotykają tarczy.
Zmartwię Cię (albo pocieszę) - to co czujesz w rowerze to nie jest ściśliwość płynu hamulcowego tylko rozszerzanie przewodów hamulcowych z powodu ciśnienia cieczy (właśnie dzięki nieściśliwości tego płynu). Wyobraź sobie, że nie masz tam cieczy tylko gaz. Wówczas naciskasz na manetki i nic się nie dzieje, bo gaz się spręża i nie wypycha klocków. Dlatego właśnie się odpowietrza przewody hamulcowe po wymianie płynu.
To jest ten sam powód dla którego w autach sportowych (oraz tych w których chce się mieć szybsza i mocniejsza reakcję na naciśnięcie pedału hamulca) wymienia się przewody hamulcowe na takie w oplocie stalowym - żeby zniwelować efekt rozszerzania tworzywa, z którego te przewody są wykonane.

A cięcia metali wodą jeszcze nie wynaleziono.
Zdziwisz się pewnie ale wynaleziono, nazywa się .... CNC  :taktak:
Tutaj masz link do swojego ulubionego zródła wiedzy: https://pl.wikipedia.org/wiki/Waterjet
Wprawdzie nie jest to cięcie czystą wodą tylko zmieszaną ze "ścierniwem", ale tym co temu cierniu nadaje energię wystarczającą do cięcia jest właśnie strumień wody pod ciśnieniem (no i teraz pytanie czemu nie wykorzystuje się do tego gazu....)  :mhh:
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2022, 08:32:53 wysłana przez akrool »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4989 dnia: 24 Luty 2022, 10:44:32 »
Wracając do WDT :). Z WDT korzystam w sitkach o małej pojemności, konkretnie IMS The Single 7,5 g i w Arinie (7 g). Czyli tam, gdzie jest wymagana bardzo duża precyzja w wypoziomowaniu i ubiciu przemiału. W podwójnych sitkach rezygnuję z WDT, bo nie widzę takiej potrzeby.

Offline axis

• Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Allground Sense
« Odpowiedź #4990 dnia: 25 Luty 2022, 10:00:29 »
Hej, potrzebuję kolejnej rady.
Zmieniłem ziarna i mam podobny problem jak kilka tygodni temu. Tzn. z 16-16,5 g chcę uzyskać około 35 ml kawy, natomiast na taki uzysk muszę czekać bardzo długo, ponad minutę, gdzie manometr wskazuje mi niecałe 8 bar. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?

Offline akrool

« Odpowiedź #4991 dnia: 25 Luty 2022, 13:50:42 »
Hej, potrzebuję kolejnej rady.
Zmieniłem ziarna i mam podobny problem jak kilka tygodni temu. Tzn. z 16-16,5 g chcę uzyskać około 35 ml kawy, natomiast na taki uzysk muszę czekać bardzo długo, ponad minutę, gdzie manometr wskazuje mi niecałe 8 bar. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?
Zakładam, ze pracujesz na sitku podwójnym, które taką ilość ziarna może przyjąć.
Po pierwsze ustaw grubsze mielenie (tylko pamiętaj o retencji młynka więc dopiero 2-4 szot wyjdzie stabilnie po zmianie w zależności od młynka)
Po drugie jednak zastanawiające jest czemu ekspres nie uzyskuje 9 bar? (może jakaś usterka? - nie znam maszyn Ascaso i nie wiem jak reagują na różne czynniki)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4992 dnia: 25 Luty 2022, 14:54:38 »
Może OPV jest na 8BAR ustawiony?

Offline axis

• Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Allground Sense
« Odpowiedź #4993 dnia: 25 Luty 2022, 15:23:09 »
Był na 9, przestawiłem na 10 i dalej podobnie, skręciłem nieco młynek i teraz wuychodzi 32g kawy z 16g w 45 sekund. Ciśnienie nadal nie dobija do 8 bar. Nie wiem co jest źle :-(

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #4994 dnia: 25 Luty 2022, 17:10:43 »
Może spróbuj nagrać film jak to wygląda z założonym ślepym sitkiem i podczas ekstrakcji kawy?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi