Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552531 razy)

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4770 dnia: 07 Listopad 2021, 14:03:16 »
Jeszcze nie do końca związane z tematem: twoja Specialita dziwnie długo mieli to 20g (u mnie byłoby to ok 13s - 14s). Może to kwestia kawy, ale kojarzę, że jedna z partii miała zamontowane w fabryce złe żarna. Objawem było właśnie wolne mielenie. Jeżeli kupowałeś młynek w tym roku, to zerknąłbym tutaj: https://www.coffeeforums.co.uk/topic/59733-eureka-mignon-specialita-grind-times/.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4771 dnia: 07 Listopad 2021, 14:12:21 »
czy to ten stres przed kamerą
Rutyna?

Ten sputnik na pewno będzie lepszy od wykałaczki.

Mnie pasuje coś takiego,

https://allegro.pl/oferta/espresso-tamper-ze-stali-nierdzewnej-w-kalcie-11087244664?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=EAIaIQobChMIp-W8s6qG9AIVikeRBR2yNAHcEAQYASABEgJIPfD_BwE

co prawda innej firmy. Niektórzy narzekają na zaokrąglone końcówki, dla mnie oki. Niewiadomo jakiej grubości są druciki. Kup jeszcze do wyrównania po WDT igłę do akupunktury 0,4mm.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 14:21:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #4772 dnia: 07 Listopad 2021, 14:19:59 »
Jeszcze nie do końca związane z tematem: twoja Specialita dziwnie długo mieli to 20g (u mnie byłoby to ok 13s - 14s). Może to kwestia kawy, ale kojarzę, że jedna z partii miała zamontowane w fabryce złe żarna. Objawem było właśnie wolne mielenie. Jeżeli kupowałeś młynek w tym roku, to zerknąłbym tutaj: https://www.coffeeforums.co.uk/topic/59733-eureka-mignon-specialita-grind-times/.
Kupiony w tym roku w Konesso. Nawet nie zwróciłem uwagi na to, że długo mieli. Sprawdzę z ciekawości ile mieli 20g.

Mam podobny ekspres, więc 2 rzeczy ode mnie. Resztę opisali koledzy.

1. Nie rób flusha. Bojler w tym ekspresie jest za mały i destabilizuje to temperaturę zaparzania.

Flush co to ? Nie przepuszczać wody przed zapięciem kolby o to chodzi? Jestem laikiem i nie do końca znam wszystkie pojęcia ;)

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #4773 dnia: 07 Listopad 2021, 14:54:16 »
Dokładnie, chodzi o nieprzepuszczanie wody.

Eureka podaje 1,2g/s - 1,8g/s w zakresie do espresso. Jeżeli u Ciebie, przy zasypanym hopperze, regularnie jest mniej (na filmie widziałem ok. 1g/s), to uderzyłbym do Konesso. Sprawdzenie tego powinno być szybką sprawą - wystarczy nr seryjny młynka.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #4774 dnia: 07 Listopad 2021, 19:57:56 »
Link do filmu:

Strasznie dużo czarów odprawiasz. Czekałem jeszcze tylko na zarżnięcie kury srebrnym nożem i namalowanie jej krwią pentagramu. Pędzelkowanie można zastąpić prościej. Po ubiciu kawy odwróć kolbę do góry nogami, przetrzyj raz szybko rant sitka otwartą dłonią i wystarczy.

O dozie już pisali, również wydaje mi się za duża, bo nie mieści się w sitku.
Flush przed zapięciem kolby kompletnie zbędny. Zrobiłeś go wcześniej już z zapiętą kolbą, wystarczy, choćby do przeczyszczenia prysznica.
Przy mieleniu kolbę lepiej zbliżyć do wylotu i równomiernie sypać kawę do sitka. I pędzel stanie się zbędny.
Ubicie krótkie, bez napinania się, to nie laboratorium ani siłownia. Spróbuj lekko (ale tak na prawdę lekko) i raz(!). Śmigło do dystrybucji wydaje się być zbyt mocno wykręcone, bo tamper, którego używasz po nim praktycznie wcale się nie zapada.
Po zapięciu kolby natychmiast odpalaj pompę, bo takie czekanie na kolejne elementy misterium magicznego tylko szkodzi kawie, przez bliski kontakt z rozgrzanym prysznicem. Nie baw się w idealne ustawienie wagi, precyzyjne postawienie filiżanki, uszkiem w stronę Mekki z dokładnością do jednego stopnia ;)

Odnośnie czasu mielenia: duża doza, twarde ziarna, pewnie dość jasno wypalone, stąd męki młynka.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4775 dnia: 07 Listopad 2021, 20:28:49 »
O cholerka, takiego misterium jeszcze nie widziałem  :D

Btw. polecam używać jednej wagi zamiast dwóch, ta większa doskonale się sprawdza również na tacce :)

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #4776 dnia: 07 Listopad 2021, 23:39:28 »
Strasznie dużo czarów odprawiasz. Czekałem jeszcze tylko na zarżnięcie kury srebrnym nożem i namalowanie jej krwią pentagramu. Pędzelkowanie można zastąpić prościej. Po ubiciu kawy odwróć kolbę do góry nogami, przetrzyj raz szybko rant sitka otwartą dłonią i wystarczy.

O dozie już pisali, również wydaje mi się za duża, bo nie mieści się w sitku.
Flush przed zapięciem kolby kompletnie zbędny. Zrobiłeś go wcześniej już z zapiętą kolbą, wystarczy, choćby do przeczyszczenia prysznica.
Przy mieleniu kolbę lepiej zbliżyć do wylotu i równomiernie sypać kawę do sitka. I pędzel stanie się zbędny.
Ubicie krótkie, bez napinania się, to nie laboratorium ani siłownia. Spróbuj lekko (ale tak na prawdę lekko) i raz(!). Śmigło do dystrybucji wydaje się być zbyt mocno wykręcone, bo tamper, którego używasz po nim praktycznie wcale się nie zapada.
Po zapięciu kolby natychmiast odpalaj pompę, bo takie czekanie na kolejne elementy misterium magicznego tylko szkodzi kawie, przez bliski kontakt z rozgrzanym prysznicem. Nie baw się w idealne ustawienie wagi, precyzyjne postawienie filiżanki, uszkiem w stronę Mekki z dokładnością do jednego stopnia ;)

Odnośnie czasu mielenia: duża doza, twarde ziarna, pewnie dość jasno wypalone, stąd męki młynka.

Ogólnie to nigdy nie pędzluje ale jakoś dzisiaj chyba z stresu kawa mi się wysypywała poza kolbę  :( >:( Widzisz z tym odwracaniem kolby po ubiciu nie wpadłem na to a faktycznie dzięki temu dużo czasu mogę zaoszczędzić i usprawnić sam proces.
Nigdy nie zwracałem aż takiej uwagi na ubicie kawy ale dzisiaj popołudniu próbowałem kilkakrotnie ubić kawę i za każdym razem było krzywo :( :( Spróbuje pójść za twoją radą i nie użyje tyle siły i zobaczę.

20g wg mnie za dużo. Przydałby by się test monety, o ile zmniejszyć dozę.

Wykonałem test monety i faktycznie 20g kawy to było za dużo na to sitko, przy 20g prawie cała moneta wbiła się w ciastko a przy 19g trochę ale z tego co czytałem to trochę powinna ale sami to oceńcie:
https://ibb.co/PGV3CQr
https://ibb.co/K0GVxmr

Mnie pasuje coś takiego,

https://allegro.pl/oferta/espresso-tamper-ze-stali-nierdzewnej-w-kalcie-11087244664?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=EAIaIQobChMIp-W8s6qG9AIVikeRBR2yNAHcEAQYASABEgJIPfD_BwE

Racja, O wiele ładniejszy niż Sputnik więc zamówiłem. Pozostało teraz tylko czekać na paczkę z Chin.

Sprawdziłem, zmielenie 20g zajęło Eurece około 23sekundy (+/-).

5. Sprzedaj śmigło i tamper, w zamian kup sobie tamper samopoziomujący.
6. Kup NPF
Spróbuje użyć mniej siły zgodnie twoją radą i kolegi @Kekacz 'a. Jak to nie pomoże to jaki tamper samopoziomujący możesz polecić ? Niestety Lelit posiada grupę 57mm i ciężko znależć tamper.
NPF zamówię tylko marzy mi się z drewnianą rączką a na razie nigdzie takowego nie potrafię znaleźć o 57mm.

Jak piszą, że kawa jest zarówno do ekspresu jak i pod alternatywy to tu może kryć się problem. Kup sobie kawę wypaloną typowo pod espresso, ta którą masz teraz może być za jasno palona.
Jaką kawę możesz polecić ? Lubię słodkie kawy.

Dzięki wszystkim za konstruktywną krytykę  :poklon:
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 23:42:27 wysłana przez MatroX »

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4777 dnia: 08 Listopad 2021, 01:05:05 »
O cholerka, takiego misterium jeszcze nie widziałem 

A co? Misterium numinosum po porostu.   Ja bym śmigiełkiem zakręcił tylko 3 razy, bo to symboliczna liczba i zamiast wykałaczki użył  igły do akupunktury. Wówczas może by lepiej leciało z wylewki, bo to co na filmie wskazywałoby jednak  na channeling. Ale może się czepiam.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4778 dnia: 08 Listopad 2021, 07:07:39 »
Racja, O wiele ładniejszy niż Sputnik więc zamówiłem. Pozostało teraz tylko czekać na paczkę z Chin.
Jak dostaniesz, to daj znać, trzeba go poddać udoskonaleniu. Nie martw się - bez naruszenia konstrukcji 🙂
》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4779 dnia: 08 Listopad 2021, 08:00:33 »
Jaką kawę możesz polecić ? Lubię słodkie kawy.

To jest już kwestia bardzo indywidualna i tak naprawdę ciężko polecić komuś kawę. Każdy z nas inaczej rozumie słowo "słodkie" :) Na początek celuj w coś z Ameryki Południowej palonego typowo pod espresso. Na pewno warto też taką kawę kupić w którejś z polecanych na forum palarni.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #4780 dnia: 08 Listopad 2021, 23:20:32 »
✔ Kawa zamówiona - Postawiłem na palarnie Mastro Antonio Kolumbia La Claudina espresso.
✔ NPF - zamówiony

Chyba mój test monety w moich wypocinach Wam umknął.
Możecie zrzucić okiem czy doza 19g jest OK ?
Cytuj (zaznaczone)
Wykonałem test monety i faktycznie 20g kawy to było za dużo na to sitko, przy 20g prawie cała moneta wbiła się w ciastko a przy 19g trochę ale z tego co czytałem to trochę powinna ale sami to oceńcie:
https://ibb.co/PGV3CQr
https://ibb.co/K0GVxmr

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4781 dnia: 09 Listopad 2021, 09:46:18 »
Test monety pomaga określić maksymalną ilość kawy w sitku, więc te 19g to max, równie dobrze możesz próbować z mniejszą ilością, według własnych preferencji smakowych itd.

« Odpowiedź #4782 dnia: 09 Listopad 2021, 10:18:05 »
Test monety pomaga określić maksymalną ilość kawy w sitku, więc te 19g to max, równie dobrze możesz próbować z mniejszą ilością, według własnych preferencji smakowych itd.
Pietro, dobrze prawi. Przy jednej kawce najlepsze shoty wychodziły mi z dozy 18g a sitko było VST 20g. Ja stosuję zasadę, że lepiej mniej niż więcej mielonki w sitku. Oczywiście reszta elementów musi też się zgrać, aby był
w konsekwencji  najlepszy efekt w filiżance.
》tertium non datur《

Offline andrzej.podgorny

• Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
« Odpowiedź #4783 dnia: 10 Listopad 2021, 13:32:59 »
Jak dostaniesz, to daj znać, trzeba go poddać udoskonaleniu. Nie martw się - bez naruszenia konstrukcji 🙂

Rozwiniesz? Jak można udoskonalić to to ustrojstwo?

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #4784 dnia: 10 Listopad 2021, 13:53:11 »
Rozwiniesz? Jak można udoskonalić to to ustrojstwo?
Zmienić igły na cieńsze i bardziej sprężyste. Np. takie do drukarek 3d.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi