Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551329 razy)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4755 dnia: 24 Październik 2021, 13:30:59 »
Co jest nie tak z tym wysypem?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4756 dnia: 24 Październik 2021, 13:48:37 »
Cytat @Antonio :

"W niniejszym wątku wpisy @GostRado zrobiły furorę i wywołały sporą dyskusję. Żeby nie być gołosłownym, sprawdziłem dokładniej to, co robię z kawą. Wziąłem kawę, sitko IMS 12-18g w NPF, młynek jak w tytule, choć przedtem też MSJ. Z tym ostatnim zaskoczyło mnie to, że faktycznie dość trudno ułożyć kawę w sitku tak, by coś tam się nie przechlapało w postaci rozbryzgów z kanałów. Ale to wiadomo, stare to i z ręcznym dozownikiem. Jest jak jest. Spoglądając na dno sitka, zauważyłem że kawa spływa zeń nierównomiernie (abstrahując od kanałów pojawiających się sporadycznie). Co to znaczy? Wygląda to tak, że na osi północ-południe kawa pięknie spływa z dziurek sitka. Na osi wschód-zachód ewidentnie jest inaczej: widać sporo odsłoniętych dziurek, tym więcej im bliżej krawędzi sitka; barwa kawy jest ciemniejsza niż na osi północ-południe czyli wolniej postępuje tutaj ekstrakcja.

Podobnie sprawa wygląda z E37S. Co najciekawsze: nie za bardzo pomagało mi tu użycie "sputnika" od @Valerii, bo wciąż na dnie sitka widoczne były te dwie osie, znacząco różniące się szybkością i efektywnością ekstrakcji (ale może za słabo nim mieszałem). Zmieniłem nieco tryb pracy z portafiltrem i młynkiem... Zwykle stawia się PF w odpowiednim miejscu i czeka, aż młynek wyrzuci nam odpowiednią ilość kawy do sitka. Młynek wyrzuca tę kawę w ściśle określony sposób. E37S ma dość szeroki "dzióbek" -- kawa spada z tej pochylni prawdopodobnie tak, że na osi wschód-zachód jest jej więcej niż na osi północ-południe. A może zasada tego zjawiska jest nieco inna? Tak czy owak, wziąłem NPF i ustawiłem go tak, by uchwyt dotykał obudowy młynka z lewej strony. Uruchomiłem motor, po czym obracałem uchwytem NPF, na koniec dozowania "lądując" z nim po prawej stronie obudowy.

Efekt jest spektakularny. Nie ma kanałów a z dna sitka równomiernie spływa piękny lejek. Nie trzeba do tego żadnego dodatkowego działania ze specjalnymi sprzętami. Idealną materializacją tego eksperymentu byłoby zainstalowanie w młynkach karuzeli pod wylotem zmielonej kawy .

W dawnych czasach, gdy królowały nam młynki MSJ czyniono podobnie. Przynajmniej ja tak robiłem, ale zauważyłem to u niejakiego Fritza Storma, dość uznanego baristy. Stawiało się PF na widełkach młynka ale niekoniecznie prostopadle do frontu młynka. W miarę "wajchowania" dozownikiem, obracało się PF tak, by równomiernie wypełnić przestrzeń sitka kawą.

« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2021, 18:46:50 wysłana przez Antonio »"

Tyleże i tak Andrzej miał kanał, więc po co mam się zastanawiać, czy teraz uda mi się czy nie, wolę mieć pewność za każdym razem przy pomocy LDT i igły!
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2021, 14:17:34 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #4757 dnia: 24 Październik 2021, 14:59:54 »
Ale u mnie to nie wygląda, jak w opisie Antonia.
Dziubek "strzela" w okolice (będę używał kierunków goeg., jak Antonio) na południową krawędź sitka, ale "górka" przyrasta w kierunku środka i jest okrągła. Nie powstaje mi żaden owal na linii pn-pd. W podwójnym sitku wygląda to wręcz tak, jak w klepsydrze.
Nie zauważam, żeby na bokach wsch-zach. było mniej kawy, ponieważ stopniuję tamping (tamper, "opukanie", tamper) i różnica musiałaby się pokazać przy wstępnym tampingu. Zwłaszcza, że mam t. 57,5.
Kanaliki miewam, owszem, ale nie zauwazylem w ich pojawianiu się żadnej specjalnej reguły.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4758 dnia: 24 Październik 2021, 15:09:56 »
Ale E5/6P mają okrągły, cylindryczny wylot, więc kopczyk ze zmielonej kawy jest dość foremny i symetryczny.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4759 dnia: 24 Październik 2021, 15:36:30 »
Wiem, pytałeś się, co u mnie się "wyprawia".
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #4760 dnia: 24 Październik 2021, 19:57:40 »
Wiem, pytałeś się, co u mnie się "wyprawia".

Ale E5/6P mają okrągły, cylindryczny wylot, więc kopczyk ze zmielonej kawy jest dość foremny i symetryczny.

Ok. Myślałem, że nie ma różnic w Ceado'ach.

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #4761 dnia: 06 Listopad 2021, 19:12:37 »
Od kilku miesięcy walczę z swoim ekspresem i zarazem z espresso aby odwzorować profil sensorycznego z opakowania kaw. Mam wrażenie, że moje espresso wychodzi bardzo cierpkie i brak w nim słodyczy. Ktoś chętny z Śląska (Bytom) na jakieś szkolenie ?🙈
Mój zestaw to:
  • Lelit Anna PL41TEM
  • Eureka Mignon Specialita

Obejrzałem set filmów/porad i dalej jest średnio i myślę, że jedyna deską ratunku to szkolenie na żywo na moim sprzęcie.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4762 dnia: 06 Listopad 2021, 19:25:27 »
Do profilu z opakowania nie ma co przywiązywać zbyt dużej uwagi. Producent napisze tam same ochy i achy żeby Ci udowodnić, że dobrze wydałeś swoje pieniądze 😉

Druga sprawa to fakt, że każdy ma inną wrażliwość sensoryczną i może inaczej postrzegać to co w filiżance.

« Odpowiedź #4763 dnia: 06 Listopad 2021, 20:03:30 »
Mój zestaw to:
Lelit Anna PL41TEM
Eureka Mignon Specialita

Obejrzałem set filmów/porad i dalej jest średnio i myślę, że jedyna deską ratunku to szkolenie na żywo na moim sprzęcie.
Nagraj filmik, co robisz: od namielenia do końca ekstrakcji.
》tertium non datur《

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #4764 dnia: 07 Listopad 2021, 13:21:09 »
Doza: 20g
Uzysk: 40g
Woda: Żywiecki Kryształ
Kawa: Papua Nowa Gwinea od Buldog Deli
Region: Sigiri
Kraj: Papua Nowa Gwinea
Odmiana: Arabika, Typica.
Obróbka: Washed  (mokra)
Zbiory: Kwiecień-Wrzesień
Wysokość: 1500m. n.p.m.

1. Rozgrzewam ekspres przez min 30min wraz z kolbą
2. Miele kawę, później robię pseudo WDT wykałączką
3. Ubijanie
4. Przelewam trochę wodę przez grupę
5. Ekstrakcja 32sekundy -40g napraru
Oglądając ten film zauważyłem jeden błąd ale jestem ciekaw waszych uwag.

Espresso wykonane na:
  • Lelit Anna PL41TEM
  • Eureka Mignon Specialita

Link do filmu:

Zdjęcia:
https://ibb.co/8DdMLmW
https://ibb.co/rGYT68k
https://ibb.co/N9ZNVLV
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 13:28:46 wysłana przez MatroX »

« Odpowiedź #4765 dnia: 07 Listopad 2021, 13:38:15 »
20g wg mnie za dużo. Przydałby by się test monety, o ile zmniejszyć dozę. Wykałaczka to za mało jako "narzędzie" WDT. Tamperem nierówno ubijasz. NPF też by się przydał. Na zdjęciu to kanały, czy efekt docisku mielonki do prysznica  i odpięcia pfa?
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 13:44:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4766 dnia: 07 Listopad 2021, 13:42:50 »
Jak piszą, że kawa jest zarówno do ekspresu jak i pod alternatywy to tu może kryć się problem. Kup sobie kawę wypaloną typowo pod espresso, ta którą masz teraz może być za jasno palona.

Zmniejsz dozę, mniej kawy to mniej roboty do wykonania aby poprawnie zaparzyć :)

I staraj się równo ubijać kawę w sitku bo po filmie mam wrażenie, że krzywo poszło.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4767 dnia: 07 Listopad 2021, 13:43:40 »
Jest OK, przyczyn szukaj w ziarnach a nie u siebie.

Parę rzeczy do usprawnienia:

1. zejdź z dozą dla tych ziaren do 19 gram. Po stuknięciu PF, nadal masz kawę nad równo/powyżej krawędzi, po co sobie tak utrudniasz?
2. Wykałaczka nie jest idealna do WDT. Kup sobie Kazak Sputnik, igły do akupunktury 0,4mm, a na szybko spinacz/szpilka, igła.
3. Nie trzymaj tyle czasu kolby zapiętej w ekspresie, przygotuj wagę, filiżankę wcześniej.
4. Nie siłuj się tak z tampingiem.
5. Nie potrzebny ten flush tuż przed parzeniem.

opcja:
5. Sprawdź wyższą temperaturę ekstrakcji 95C (weź po uwagę offset)/
5. Sprzedaj śmigło i tamper, w zamian kup sobie tamper samopoziomujący.
6. Kup NPF
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 13:49:47 wysłana przez pj.w »

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #4768 dnia: 07 Listopad 2021, 13:46:24 »
Mam podobny ekspres, więc 2 rzeczy ode mnie. Resztę opisali koledzy.

1. Nie rób flusha. Bojler w tym ekspresie jest za mały i destabilizuje to temperaturę zaparzania.
2. Kawa wygląda na jasną - temperatura na PID raczej sporo w górę. Offset dla tej grupy to ok. 5 stopni, więc 98 stopni na PID to wg mnie minimum (93 na ciastku).

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #4769 dnia: 07 Listopad 2021, 13:52:06 »
20g wg mnie za dużo. Przydałby by się test monety, o ile zmniejszyć dozę. Wykałaczka to za mało jako "narzędzie" WDT. Tamperem nierówno ubijasz. NPF też by się przydał. Na zdjęciu to kanały, czy efekt docisku mielonki do prysznica  i odpięcia pfa?

Dzięki za szybki feedback.
Czas w takim układzie zakupić: https://allegro.pl/oferta/dystrybutor-sputnik-w-pudelku-bezowy-10429745639
Długo czaiłem się ale chyba już czas zakupić. Czy coś lepszego polecacie ?

Poczytam jak zrobić test monety i sprawdzę ten temat.
Niestety też zauważyłem oglądając swój film z przygotowywania ekspresso, że ubijanie jest krzywe :( :( Nie wiem czy zawsze takie wychodzi czy to ten stres przed kamerą :)

Jest OK, przyczyn szukaj w ziarnach a nie u siebie.
Jaką kawę polecacie?
Testowałem trochę kaw o Sonsów, Haybów, MUJERES Cafe espresso, Kafar
Wszystkie wychodziły goryczkowe jedynie właśnie od Buldoga palone metodą omniroast wychodzą bardziej słodkie.
Lubię właśnie słodkie nuty.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 14:06:50 wysłana przez MatroX »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi