Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550067 razy)

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4200 dnia: 23 Styczeń 2021, 15:10:00 »
@jakub_stanecki Nie mam zamiaru nikogo przekonywać.
Jak ktoś ma ochotę wydać 5 tys. na młynek  i 2gie tyle na maszynkę no problem, jego kasa.
Ja lubię dobrą kawę, ale aktualnie jestem mega zadowolony ze swojego zestawu i osiąganych smaków, a zawsze mogę pójść do zaprzyjaźnionej kawiarni napić się czegoś extra bez konieczności wydawania majątku na fabrykę.
Wiem,  ze sporo tu pasjonatów, którzy wydają majątek na swoje "zabawki", ale jak ktoś nie ma takiego zestawu z najwyższej półki to wg mnie nie ma sensu bawić się wagą z 2 gim miejscem po przecinku.
Dlatego wspomniałem, że u mnie przy takich samych ustawieniach młynka kawa wychodzi tak samo dobra z 17 czy 19 gram.
Poza tym w wielu szajbniętych miejscach piłem kawę i nie przypominam sobie, aby barista bawił się wagą przed zaparzeniem mojej filiżanki.

Masz rację kawa, z którą nie mam problemu dobrze się dogaduje z moim  zestawem. Przemieliłem prawie 3 kg kawy z Etno i jak wspomniałem nie dałem rady zrobić dobrej kawy. Nie zamierzam do niej wracać i tracić czasu.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4201 dnia: 23 Styczeń 2021, 15:23:45 »
I nie próbuj przekonywać wszystkich, że nie warto inwestować w sprzęt, w dobre ziarno, w naukę, w czas poświęcony na w/w...
WARTO!!! Jeśli masz czas, pieniądze i pasję - to warto!!!

👍
》tertium non datur《

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4202 dnia: 23 Styczeń 2021, 16:37:02 »
Jak ktoś ma ochotę wydać 5 tys. na młynek  i 2gie tyle na maszynkę no problem, jego kasa.
W podobnym budżecie jaki zapłaciłeś za swój zestaw - jesteś w stanie kupić taki sprzęt, który pozwoli Ci zrobić dobrą kawę z dobrego ziarna!!!
I nie kosztuje to 15 tys ale 2,5...
Zanim nie kupiłem Niche Zero - miałem młyn gastro z żarnami 64mm - Gino Rossi RR45 - i gwarantuje Ci, że sprzęt za mniej niż 2000 robił dobre espresso z dobrego ziarna...
Wcześniej miałem Giaggie Classic i Graef CM80 - i doskonale Cię rozumiem ;) z takim młynkiem - tylko niektóre kawy wychodziły dobre - i musiałem szukać kawy która wyjdzie dobra a nie dobrego smaku w kawie...

więc konkludując...

Jeśli ktoś się uczy... nie ucz go, że nie warto ;)
Never Give UP †

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4203 dnia: 23 Styczeń 2021, 16:51:34 »
i musiałem szukać kawy która wyjdzie dobra a nie dobrego smaku w kawie...
Bardzo dobra kwintesencja niniejszego wątku i drogi do espresso.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4204 dnia: 23 Styczeń 2021, 17:02:20 »
Ja lubię kawiarnie, ale tam raczej nie zawsze jest to coś ekstra na co mam ochotę. Jest to co kawiarnia chce żeby było dwa lub może cztery rodzaje ziarna.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4205 dnia: 23 Styczeń 2021, 18:06:30 »
Przeprowadziłem sobie eksperyment z dwoma sitkami, standardowe 16g od Rancilio vs IMS 18g.
Generalnie kiedyś kupiłem na próbę sitko IMS ale coś mi nie pasowało w tej kawie i rzuciłem na bok, zapomniałem o nim i dziś do niego wróciłem.

Zrobiłem sobie espresso z tej samej kawoe, na praktycznie tych samych parametrach, IMS musiałem chyba delikatnie grubiej zmielić, w obu sitkach zastosowałem maksymalną dozę producenta.
- celowałem w uzysk 1:2 w 27s~
- kawa BRAZIL PINOT ANAEROBIC MICROLOT z Eurocafe
- temperatura 95C

I teraz... ekstrakcja IMS wygląda przyjemniej dla oka, wszystko wygląda pięknie, jednak smakowo nie mogę uzyskać podobnych aromatów, RS ma wyczuwalną słodycz z kwaskowością czerwonych winogron w tle,
natomiast IMS całkowicie chowa mi słodycz i praktycznie na pierwszy plan wysuwa się wytrawność, nie jest to żaden kwas, jednak dominuje cały aromat. Wiem... wiem... to weź pan zmiel drobniej IMS, zwiększ temperaturę i będziesz miał słodycz.
Tylko bardziej mnie zastanawia, że jednak zmieni się w ten sposób ekstrakcji, gdyż chcę zachować tę samą dozę, więc to spowoduje, że ten sam smak będę musiał uzyskać łamiąc te idealne normy espresso 25s 1:2 - zmielić drobniej i wydłużyć czas ekstrakcji.
I teraz dochodzimy do meritum, według mojego rozumowania, nie zawsze te same złote parametry spowodują uzyskanie tych samych efektów w różnych sitkach, być może to trywialne dla niektórych, ale dla mnie chyba nie do końca.

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4206 dnia: 23 Styczeń 2021, 20:10:04 »
@Antonio Jest szansa na odpowiedź w temacie tego czy iść w górę z temperaturą? Bo zaciekawiłeś mnie tym pomysłym, a boję się powyżej 96 wchodzić jednak.

@Makgajwer Ja za to blue ojca stanowczo odradzam. Mam z nimi słabe doświadczenie. Kawa którą kupiłem była totalnie przeleżana, niby palenie niedawne, ale ziarna byłī suche, woda szła przez nie jakby ich nie było, zero tremy i tragedia w smaku. Może jakaś gorsza partia, ale skutecznie mnie do nich zraziła.

@jakub_stanecki traktuję to jako hobby, z ewentualnością zawodową na przyszłość. Więc spokojnie, żadne posty nie sprawią że przestanę inwestować w sprzęt. Zafascynował mnie ten świat, który zawsze odrzucałem na rzecz herbaty, więc zamierzam go zgłębiać. Nawet jak portfel płacze i protestuje ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4207 dnia: 23 Styczeń 2021, 20:44:04 »
Ustawienie regulatora PID niekoniecznie jest tożsame z temperaturą zaparzania -- zwykle w ekspresach jest różnica paru, kilku stopni. Może inni posiadacze tych ekspresów więcej wiedzą, może robili jakieś dokładniejsze pomiary? Myślę, że możesz próbować.

W tych ekspresach problemem mogą być duże wahania temperatury. Kilka lat temu sprawdzałem chyba Steel PID -- mimo, że PID, to jednak w trakcie zaparzania była bardzo duża zmiana.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4208 dnia: 23 Styczeń 2021, 21:26:47 »
@montecjusz blue ojciec ma wiele kaw i niektóre mi też nie leżały,  co nie oznacza, że palarnia jest do kitu,  bo w automacie wychodziły dobrze.
Z innymi palarniami jest podobnie, dlatego ja nie skreślam palarni jeśli jedna czy 2 kawy z kilkunastu mi  nie smakują.

@jakub_stanecki ja ze swojego zestawu jestem mega zadowolony i nie mam zamiaru zmieniać dopóki będzie sprawny.

« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2021, 21:29:10 wysłana przez Makgajwer »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4209 dnia: 23 Styczeń 2021, 21:47:33 »
Dlatego wspomniałem, że u mnie przy takich samych ustawieniach młynka kawa wychodzi tak samo dobra z 17 czy 19 gram.

Trochę dziwne, bo każdy gram mniej lub więcej, zmienia czas ekstrakcji, przy powtarzalnych warunkach, nawet o kilka sekund. A to musi się przełożyć na smak.

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4210 dnia: 23 Styczeń 2021, 22:41:58 »
@montecjusz blue ojciec ma wiele kaw i niektóre mi też nie leżały,  co nie oznacza, że palarnia jest do kitu,  bo w automacie wychodziły dobrze.
Z innymi palarniami jest podobnie, dlatego ja nie skreślam palarni jeśli jedna czy 2 kawy z kilkunastu mi  nie smakują.

Tu nie chodzi o kwestie smaku. Chodzi o kwestie jakości ziarna i tego co puszczamy do klienta. Jeżeli firma sprzedaje coś, co ewidentnie się nie nadaje. To zwyczajnie traci w moich oczach zaufanie. To co od nich dostałem było słabe w odniesieniu nawet do sagafredo czy nawet dallmayer które nie są kupowane świeżo palone. Świadczyło to o korzystaniu z mocno zleżałego surowca i zwyczajnie pokazało mi ich podejście do klienta. Ale tutaj już schodzimy na inny temat więc nie zaśmiecajmy wątku :)

@Antonio poeksperymentuję jutro i zobaczę co wyjdzie, chcociaz nie ukrywam szkoda tak pysznej kawy na eksperymenty ;) niestety posiadam tylko termometr używany do zaparzania herbaty i nijak nie zmierzę na nim temperatury wody na wyjściu z grupy. Kolejny element wyposażenia na liście do kupienia ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4211 dnia: 24 Styczeń 2021, 10:24:25 »
Do tego trzeba mieć specjalny czujnik zamontowany w sitku razem z ogranicznikiem przepływu. Może Janusz zrobił już takie pomiary i wie czy temperatura zaparzania pokrywa się z ustawieniem PID czy nie, a jeśli nie to jaka jest różnica?

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4212 dnia: 24 Styczeń 2021, 11:14:34 »
Powiem szczerze, że nie wiem jak miałoby to wyglądać. Opisana przez Ciebie aparatura brzmi zbyt poważnie na domowe warunki :(
Ale, pobawiłem się trochę dzisiaj z rana. Zmierzyłem temperaturę wody bezpośrednio na wyjściu z kolby. Dokładność tego pomiaru jest wątpliwa, ale wrzucam jako ciekawostkę, może @Janusz mnie nie prześwięci za to ;)

Metodologia: Dobrze wygrzana kolba z pustym sitkiem 14g. Przed każdym pomiarem jeden strzał bez mierzenia w celu zniwelowania wpływu bezwładności cieplnej. Mierzone za pomocą termometru alkoholowego do herbaty, w punkcie gdzie strumień z kolby rozchodzi się na dwa w wylewce (pozwoliło to zakryć całościowo końcówkę termometru).

Wynik: Temperatura na PID / Temperatura na termometrze
95 / 84
100 / 86
105 / 90
110/ 93

Podsumowanie: Zapis pojedynczych pomiarów, niewiele wart ale dający jakiś obraz. Przeskoki na termometrze mniej więcej pokrywają się z tymi na PID (5 tutaj, daje 3-4 na dole). W trakcie "ekstrakcji" spadek temperatury na termometrze był maksymalnie o 1 st, czasami nie dało się zauważyć żadnego, więc całkiem przyzwoicie. Traktować jako ciekawostkę, a nie sensowne badanie tematu. Chociaż pewnie pokuszę się o lepszy termometr, ustandaryzowanie warunków i zrobienie większej ilości pomiarów żeby wyciągnąć wartości średnie.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #4213 dnia: 24 Styczeń 2021, 13:03:54 »
Ustaw na 105 na PID i zaparz po po prostu, już powinna być widoczna znacząca różnica

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4214 dnia: 24 Styczeń 2021, 13:12:04 »
Tak zrobiłem i jest lepiej ;) to powyżej sprawdziłem i rozpisałem bo lubię dosyć analityczne podejście do tematu. Sprawdzić, zmierzyć i zrozumieć co dzieje się w środku. Rzeczywiście na ustawieniu 105 smak jest mocno na plus, za to znowu spotykam się z ograniczeniami młynka. Za pisanie, że nadaje się on pod espresso powinien grozić publiczny lincz  :sciana: Szkoda na niego nerwów, ale robię co mogę  kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi