Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550131 razy)

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4215 dnia: 24 Styczeń 2021, 13:18:44 »
W innym wątku (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10431.0) Grzegorz odpowiedział mi, że przy ustawieniu temperatury na 100 stopni na grupie mamy około 94 stopnie. Zapewne w Twoim przypadku jest podobnie, bo pomiar w moim Uno (termostat elektroniczny) jest dokonywany chyba w tym samym miejscu, jak w Twoim (PID). A więc ok. 6 stopni mniej mamy na grupie w stosunku do miejsca pomiaru temperatury.

Offline furu

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Perfetto
« Odpowiedź #4216 dnia: 24 Styczeń 2021, 14:49:28 »
@montecjusz według opisu pod awatarem twój młynek ma Pid i nie daje rady dobrze zmielić kawy?  :evil:

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4217 dnia: 24 Styczeń 2021, 15:43:45 »
 @furu :doh: No ten, on pilnuje żeby kawy nie przepalić przy mieleniu, zaawansowane systemy, nowa technologia, nie zrozumiesz. (Już poprawiam cenna uwaga).

@piotrdab ciekawe nakierowanie, dzięki wielkie. Myślę, że musiałby się @Gmtb wypowiedzieć, czy w wersji PID punkt pomiaru, a co za tym idzie różnica jest taka sama? Ewentualnie czy dysponują jakąś tabelką dającą podgląd tej różnicy, czy raczej jest to stałe 6 stopni?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4218 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:38:32 »
W tych ekspresach problemem mogą być duże wahania temperatury. Kilka lat temu sprawdzałem chyba Steel PID -- mimo, że PID, to jednak w trakcie zaparzania była bardzo duża zmiana.

Kilka lat temu to STEEL PID był z bojlerem a nie z termoblokiem. Tamten ekspres można by porównywać z obecnymi Lelit. Podobna wielkość bojlera i podobny schemat zaparzania. Przy termobloku stabilność jest znacznie większa i nie ma sensu przytaczanie pomiarów z tamtego ekspresu.

Co do pomiarów to Grzegorz robił takowe z zamontowanym czujnikiem do prysznica i z kawą w sitku (służyła za ogranicznik przepływu). Jutro pewnie będzie mógł coś więcej o tym napisać.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2021, 18:49:10 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4219 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:46:17 »
@Janusz A dysponujesz może jakimiś sensownymi pomiarami różnic temperatur o których tutaj pisaliśmy? Ewentualnie czy ascaso coś takiego w jakikolwiek sposób udostępnia? Bo temat ciekawy i pozwalający lepiej dobrać temperaturę. Nie ukrywam, że jako świeżak byłem przekonany, że to co mam na wyświetlaczu mam też na grupie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4220 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:49:27 »
Bojler może być stabilny - oto wyniki pomiarów dla nowej Silvia Pro.
Z pomiarów dla Silvi wynika stabilność temperaturowa +/-0,6F.
Silvia+Pro+WBC+6-30.jpg

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4221 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:51:09 »
Sorki, @skansen ale z tego co widzę powyżej to nie jest to metodologia identyczna z tą zastosowaną przy pomiarach ASCASO. Nie są to pomiary dokonane metodą WBC. Wykres obrazuje uzyskiwaną temperaturę w czasie 25 s przy różnych strzałach zaczynających się od coraz wyższej temperatury. Nie uwzględnia on różnych odstępów czasowych między początkiem każdej ekstrakcji. Nic nie wiadomo więc w jakich cyklach były dokonywane te pomiary. Wykresy te pokazują jedynie stabilność w trakcie tych 25 s ekstrakcji kawy. Nic nie mówią o tym jak wygląda stabilność każdego espresso niezależnie od tego czy jest ono wykonywane po 1, 3 czy 5 minutach od poprzedniej filiżanki. Temat ten był już wielokrotnie poruszany. Niestety ale nie mam w tej chwili czasu na szukanie tych pomiarów.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2021, 19:07:12 wysłana przez Janusz »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4222 dnia: 24 Styczeń 2021, 19:09:13 »
To są akurat nowe pomiary https://www.silviaprousa.com/blog-archive/thermal-stability , wykonywane metodologią WBC.
We tested the Silvia Pro according to the same strict guidelines for testing competition machines for the World Barista Championship.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4223 dnia: 24 Styczeń 2021, 19:34:09 »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4224 dnia: 24 Styczeń 2021, 19:49:49 »
Ja nie widzę żadnej niezgodności z procedurą.
Tu punkt 5.3
punkt53.png

A tu wyniki pomiarów.
test_wbc.png

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4225 dnia: 24 Styczeń 2021, 19:59:17 »
 [emoji106] No właśnie. Brakowało mi tej trzeciej tabelki.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #4226 dnia: 24 Styczeń 2021, 21:19:15 »
Swoją drogą, jak to możliwe że bojler 300ml w Silvii Pro, bez wstępnego ogrzewania wpadającej wody ma tak znakomitą stabilność? Musieli naprawdę nieźle zestroić PID oraz cały układ. Co ciekawe bojler kawowy jest z mosiądzu a nie ze stali nierdzewnej tak jak parowy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4227 dnia: 24 Styczeń 2021, 21:21:13 »
Może jest po prostu ciężki.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4228 dnia: 24 Styczeń 2021, 21:41:42 »
@skansen , czy potrafisz porównać stabilność RS Pro do RS z AuberPID? Tutaj udało mi się znaleźć pomiary jakie pokazuje producent na 1 stronie: https://www.seattlecoffeegear.com/assets/files/silvia-pid-operation-manual.pdf

Czy one mają ten sam boiler?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4229 dnia: 24 Styczeń 2021, 22:20:35 »
Ciężko mi porównać te wyniki... Nie wiem czy w Silvia Pro modyfikowano bojler kawowy czy tylko dołożono PID. Tak czy inaczej widać wyraźnie, że "stary dobry", solidny bojler wraz z PID jest stabilny... To, że niektórym;) nie udało się zrobić stabilnych bojlerów nie znaczy, że wszystkie bojlery są niestabilne :)  Elektra Verve, Victoria Arduino Prima, La Marzocco Linea Mini mają jeszcze mniejsze bojlery kawowe (150ml) i są one bardzo stabilne...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi