Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551246 razy)

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3930 dnia: 02 Listopad 2020, 19:36:39 »
A jakie miałoby być? 16 - 20?

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #3931 dnia: 02 Listopad 2020, 19:46:49 »
No na jaki ekspres nie patrzę to ma 15bar

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #3932 dnia: 02 Listopad 2020, 19:49:50 »
ekspres moze miec wiecej, ale na na ciastko zawsze powinno byc 9 bar.

polecam przegldnąć teksty i filmiki stąd:
https://www.chefsteps.com/activities/pulling-a-great-shot?context=espresso

pj.w to podsyłał strone lub dwie wcześniej

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #3933 dnia: 02 Listopad 2020, 19:53:33 »
To patrz tak, żeby zobaczyć, a nie widzieć ;). Te 15B to maksymalna wydajność praktycznie każdej pompy wibracyjnej, nie ma nic wspólnego z poprawną ekstrakcją - zwykły marketingowy bullshit, który nic nie znaczy.

ale na na ciastko zawsze powinno byc 9 bar.
Nie zawsze, ale można przyjąć że to uniwersalne uogólnienie.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 19:55:55 wysłana przez Kasper »

Offline loubou89

« Odpowiedź #3934 dnia: 02 Listopad 2020, 19:55:49 »
Ok super :) dzięki za info. Jutro jak tylko przyjdzie waga to robię testy. Kupiłem dzisiaj kawę, paloną dwa dni temu wiec na pewno świeża.

Młynek 1Zpresso ustawiony na espresso i gotowy do mielenia.

Co do spieniania - nie działa prawidłowo. Zmierzyłem dzisiaj temperaturę mleka po spienianiu na najniższej dostępnej opcji temperatury. Wg instrukcji powinno to być 55stopni a termometr wskazuje 77 stopni. Kolejna pozycja 65 stopni to już u mnie wrzenie i kipienie mleka...
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 20:02:40 wysłana przez loubou89 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3935 dnia: 02 Listopad 2020, 20:07:01 »
Dwa dni temu to może być za świeża, jak będzie się za bardzo pienić, to poczekaj tak do tygodnia.

być 55stopni a termometr wskazuje 77 stopni. Kolejna pozycja 65 stopni to już u mnie wrzenie i kipienie mleka...
A próbowałeś z różnymi położeniami rurki i dzbanka na czujniku ? Z automatyką to jest także ona działa wg jakiegoś programu. Zapewne odłącza spienianie gdy czujnik osiągnie zadaną temperaturę. Co nie znaczym że temperatura mleka musi być taka jak być powinna. Czy mleko wiruje Ci w dzbanku?
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 20:09:55 wysłana przez krystians »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3936 dnia: 02 Listopad 2020, 20:17:53 »
Może też kwestia temperatury wyjściowej mleka i jego ilości?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3937 dnia: 02 Listopad 2020, 22:49:08 »
Ok super :) dzięki za info. Jutro jak tylko przyjdzie waga to robię testy. Kupiłem dzisiaj kawę, paloną dwa dni temu wiec na pewno świeża.

Młynek 1Zpresso ustawiony na espresso i gotowy do mielenia.

Co do spieniania - nie działa prawidłowo. Zmierzyłem dzisiaj temperaturę mleka po spienianiu na najniższej dostępnej opcji temperatury. Wg instrukcji powinno to być 55stopni a termometr wskazuje 77 stopni. Kolejna pozycja 65 stopni to już u mnie wrzenie i kipienie mleka...
Termometr niepotrzebny.
Podstawy: mleko w lodówce, dzbanek w lodówce.

Podgrzewasz mleko trzymając jedną ręką za ucho drugą za spód dzbanka (trzymasz dzbanek od spodu w całej dłoni jak w koszyczku). Gdy spód jest za gorący dla dłoni, to mleko jest za gorące do picia. Trzeba przestać podgrzewać gdy zaczyna znacznie grzać rękę od dołu. Po użyciu dzbanek spowrotem do lodówki.

Offline loubou89

« Odpowiedź #3938 dnia: 03 Listopad 2020, 08:40:28 »
Dzięki Rubin, na naukę manualnego spieniania przyjdzie pora - jak jest szeroko zachwalana funkcja spieniania automatycznego chciałbym ją (przynajmniej na początku) wykorzystać.

No i chyba powoli się uczę. Faktycznie miejsce w którym stoi dzbanek jest bardzo istotne. Wydawało mi się, że zawsze dzbanek ma kontakt z czujnikiem ale dzisiaj pojechałem skrajnie (wsunąłem najgłębiej jak to możliwe dzbanek) i mleko na środkowej wartości ustawień temperatury po spienieniu miało dokładnie 65 stopni. Tak jak być powinno :)

Kupiłem 4 mleka do testowania, a udało się za pierwszym strzałem  :smiech:

Teraz czekam na info z paczkomatu że jest waga do odebrania i zaczynam walczyć z kawą.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3939 dnia: 03 Listopad 2020, 17:19:27 »
Dzięki Rubin, na naukę manualnego spieniania przyjdzie pora - jak jest szeroko zachwalana funkcja spieniania automatycznego chciałbym ją (przynajmniej na początku) wykorzystać.

No i chyba powoli się uczę. Faktycznie miejsce w którym stoi dzbanek jest bardzo istotne. Wydawało mi się, że zawsze dzbanek ma kontakt z czujnikiem ale dzisiaj pojechałem skrajnie (wsunąłem najgłębiej jak to możliwe dzbanek) i mleko na środkowej wartości ustawień temperatury po spienieniu miało dokładnie 65 stopni. Tak jak być powinno :)

Kupiłem 4 mleka do testowania, a udało się za pierwszym strzałem  :smiech:

Teraz czekam na info z paczkomatu że jest waga do odebrania i zaczynam walczyć z kawą.
Temperatura mleka to jedno a konsystencja to inna sprawa. Co wychodzi Ci z tego automatu? Bo jakoś wątpię, że dzbanek postawiony w pionie w jednej pozycji zrobi ładny "jogurt". Spodziewam się, że może wyjść dość sztywna pianka a'la Latte Machiatto z automatycznych ekspresów.

Offline loubou89

« Odpowiedź #3940 dnia: 03 Listopad 2020, 17:25:52 »
Ok, jestem po pierwszej serii testów. Odpuszczam całkowicie temat programów automatycznych w tym ekspresie - one nie działają. Ekspres przeprogramowany wg instrukcji, takie same warunki (ilość kawy, stopień zmielenia, siła ubicia) i ekspres w automacie parzy przez 21 sekund, nie ważne ze chwile wcześniej zaprogramowałem go na 25 sekund.

W trybie manualnym wyglada to tak:
10g kawy zmielonej na 11/60 poziomie młynka.
3 sekundy rozgrzewania ekspresu
8 sekund preinfuzji
17 sekund ekstrakcji pod ciśnieniem (razem 28 sekund od wciśnięcia przycisku)

Finalnie otrzymałem 23g espresso. Wynik powtarzalny w manualu. Ten sam program automatyczny trwa 21 sekund i daje 17g napoju wiec wnioskuje ze programowanie to pic na wodę.

W podwójnym filtrze:
20g kawy tak samo zmielonej, taki sam czas ekstrakcji (manualny). Jako wynik otrzymałem 41g napoju.

Wyglada tak jak na zdjęciu ponizej. Smak? Dość gorzki, kwaśny. Ale ja się na espresso nie znam, nie pijam wiec tłumacze sobie ze tak powinno smakować  :lol2:

Do kawy mlecznej sprawdza się super :)

Poproszę żonę, niech nagra mnie w procesie kawotwórczym bo nie mam jak się nagrać sam ;)

Rubin co do mleka - są trzy temperatury i trzy stopnie spieniania. Na środkowym ustawieniu jest na prawdę fajna konsystencja, która nadaje się nawet do latte art (pierwsze próby już za mną). Na najwyższym stopniu spieniania to typowe latte macchiato

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3941 dnia: 03 Listopad 2020, 20:59:47 »
Jaka to kawa bo crema dość spora więc pytanie czy masz dużo robusty czy ciśniesz przez sitko ciśnieniowe (od spodu z 1 dziurką)?

Offline loubou89

« Odpowiedź #3942 dnia: 03 Listopad 2020, 21:15:45 »
Kawa z palarni w moim mieście - Brazylia Cemorrado Chocolate Edition (https://kawosz.com.pl/sklep/kawa-brazylia-cemorrado-chocolate-edition/)

Sitko standardowe, dla podwójnego espresso.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3943 dnia: 03 Listopad 2020, 21:26:30 »
Nagraj filmik jak robisz kawę od początku do końca.

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #3944 dnia: 05 Listopad 2020, 10:46:21 »
To ja tylko dodam że 65 stopni to jest bardzo gorąco. Mam dzbanek z termometrem i już przy 60 stopniach dzbanek tak parzy że ja go nie potrafię trzymać inaczej niż za ucho

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi