Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550016 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2325 dnia: 02 Listopad 2017, 22:12:29 »
ok- kolega WS przy Marfisie proponował żeby ratio było 1:3. Cz w/g Was dla niektórych kaw jest poprawne takie ratio czy trzeba się trzymać sztywno 1:2 ?

Sam musisz wybrać, to co Ci bardziej smakuje. Nie ma co się trzymać sztywnych reguł. Ja poruszam się w ratio między 1 : 2, a 1 : 2,5.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2326 dnia: 03 Listopad 2017, 08:39:15 »
Ja szukałem okolic 1:2, do 1:2,5 max. Nie było na co narzekać.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #2327 dnia: 03 Listopad 2017, 09:53:14 »
Zanim zaczniesz bawić się temperaturą, jaką masz dozę i uzysk w gramach? Jaka kawa?
Kawa - Caffe Barca Blue 100% Arabica, palona w zeszłym miesiącu.
Waga niestety z dokładnością do 1 grama, nie 0,1 grama.
Doza mi wychodzi 18 gramów, dzisiejszy uzysk 57 gramów podczas 27 sekund ekstrakcji (w tym 3 preinfuzji) więc totalnie za dużo.

Temperatura ustawiona 92 stopnie, na ślepym sitku ciśnienie miałem ustawione na OPV na 9,5 - 9,8, podczas ekstrakcji jest troszkę ponad 8 bar.
Ciągle mam wrażenie, że leci za szybko, nie wiem czy to kwestia za słabego ubicia czy możecie drobniej albo grubiej mielić kawę.

Co zrobić, żeby ciśnienie podczas ekstrakcji wskoczyło wyżej. Dokładam nowe filmiki. Na jednym ekstrakcja, na drugim ciastko po wyjęciu z grupy w kolbie.

Podłożyłem pod jedną stronę kawałek papieru i widać, że trochę już leci bardziej równomiernie, ale równo jeszcze nie jest.

Jak zawsze dzięki za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 09:59:00 wysłana przez pmichal »

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #2328 dnia: 03 Listopad 2017, 10:02:32 »
Znów się wtrącę do wątku. Zaczynam wątpić, czy dojdę do ładu z tym espresso...  :sciana: Udało mi się raz na zawsze wyeliminować problem kanałowania, ale moje doppio to wciąż kraina tysiąca cytryn :/ Postanowiłem przypuścić jeszcze jeden forumowy szturm zanim stwierdzę, że jestem kompletnym ciamajdą i nie potrafię zrobić tak prostej rzeczy, jak doppio :P

Obecnie:
- kawa - indie monsooned malabar aa (palona 28.09)
- doza - 19,5 g
- uzysk - 38-40 g
- czas - 25-28 s
- sitko IMS
- filiżanka wygrzana (podgrzewacz + gorąca woda)
- brak kanałowania
- ciastkow wypada w całości, suche i zwarte (na początku zostaje na nim trochę wody, ale to raczej normalne w Arcu z termoblokiem)
- najpierw robię flush (zaświeca się kontrolka), czekam aż termoblok dogrzeje (gaśnie kontrolka) i strzał

Coś jeszcze potrzeba?

Wiem, że temat wałkowany milion razy, ale jak człowiek przeczyta 158 stron wątku cztery razy (plus kilka pobocznych), to zaczyna mu się wydawać, że jego problem jest wyjątkowy (choć w rzeczywistości jest najczęściej głąbem...), dlatego proszę o wyrozumiałość  :-[ Jednym słowem - POMOCY, BO... 222

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #2329 dnia: 03 Listopad 2017, 10:11:54 »
W monsunowym doppio masz cytryny.?

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #2330 dnia: 03 Listopad 2017, 10:13:53 »
No właśnie... Co więcej, cytryny, to mało powiedziane... I myślę, że nie jest to kwestia percepcji, jak kiedyś sugerował Antonio - to jest poprostu kwaśne i wstrętnę...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2331 dnia: 03 Listopad 2017, 10:17:50 »
Może w palarni pomylili ziarenka. Spróbuj zrobić test cuppingowy, sposób wykonania znajdziesz na forum. Sprawdź też temperaturę wody wypływającej z grupy, może tu jest problem.

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #2332 dnia: 03 Listopad 2017, 10:28:03 »
Tylko, że problem pojawia się przy każdej kawie, a było ich sporo m.in. Ariadna, Brazylia Yellow Bourbon, Brazylia Diamond, Mujeres, Meksyk Chiapas i inne. Wciąż jest kwas. Od kwietnia udało mi się zrobić jedno smaczne doppio z Ariadny. Obawiam się, że problem jest we mnie...
Jak sprawdziź temperaturę wody wypływającej z grupy? Wystarczy wygrzać metalowy kubek, zalać wodą i wsadzić termometr?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #2333 dnia: 03 Listopad 2017, 11:25:38 »
Waga niestety z dokładnością do 1 grama, nie 0,1 grama.
Doza mi wychodzi 18 gramów
Czyli gdzieś między 17,5 a 18,5 grama.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2334 dnia: 03 Listopad 2017, 11:38:07 »
Też na początku ważyłem na wadze kuchennej (bo kolba się lepiej mieści n a tacce). To błąd. Pół grama robi różnicę, mam wrażenie że od kiedy używam dokładniejszej wagi mam większą powtarzalność dozy czyli jedna zmienna mniej odchodzi - zawsze ta sama doza. Kup wagę z dokł. 0,1 g. Inna sprawa że jak już nabierzesz wprawy to bez wagi będziesz wiedział "na oko" ile sypać.
Może nagraj film - mielenie, tamping i ekstrakcja - może ktoś zauważy jakiś błąd.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #2335 dnia: 03 Listopad 2017, 11:45:46 »
Bez powtarzalnej dozy nie ma sensu nic nagrywać... Najpierw niech kupi dokładną wagę(wystarczy nawet taka "dilerska" za 12 zł z allegro), potem popróbuje i dopiero wróci tutaj z ewentualnymi pytaniami(jeśli nie uda się ogarnąć).

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2336 dnia: 03 Listopad 2017, 12:50:54 »
Doza mi wychodzi 18 gramów, dzisiejszy uzysk 57 gramów podczas 27 sekund ekstrakcji (w tym 3 preinfuzji) więc totalnie za dużo.

Temperatura ustawiona 92 stopnie, na ślepym sitku ciśnienie miałem ustawione na OPV na 9,5 - 9,8, podczas ekstrakcji jest troszkę ponad 8 bar.
Ciągle mam wrażenie, że leci za szybko, nie wiem czy to kwestia za słabego ubicia czy możecie drobniej albo grubiej mielić kawę.

Zmiel drobniej. Resztą się nie bawisz. Doza, siła ubicia, temperatura, ustawienia OPV - stałe.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #2337 dnia: 03 Listopad 2017, 12:58:21 »
Może nagraj film - mielenie, tamping i ekstrakcja - może ktoś zauważy jakiś błąd.
Filmik nagrany był już :)

Czyli gdzieś między 17,5 a 18,5 grama.
no niestety, dokładność nie jest powalająca

Bez powtarzalnej dozy nie ma sensu nic nagrywać... Najpierw niech kupi dokładną wagę(wystarczy nawet taka "dilerska" za 12 zł z allegro), potem popróbuje i dopiero wróci tutaj z ewentualnymi pytaniami(jeśli nie uda się ogarnąć).
zawsze mnie uczono, że nie ma głupich pytań, a lepiej warto pytać więcej niż mniej

Na prawdę za wszelkie rady, jestem bardzo wdzięczny i staram się je wprowadzać jak najlepiej potrafię :)

Zmiel drobniej. Resztą się nie bawisz. Doza, siła ubicia, temperatura, ustawienia OPV - stałe.
tak zrobię, nic nie dotykam w urządzeniu w takim razie.
Jak drobno zmienilić? stopniowo schodzić niżej, ważyć i obserwować co się stanie?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2338 dnia: 03 Listopad 2017, 12:59:16 »
Coś jeszcze potrzeba?
Może być woda, wiesz jaki TDS?
Temperatura wody w ARC, na pewno odpowiednia wysoka? Masz możliwość jakoś nawet tak amatorsko sprawdzić?
Nie wiem jakie masz sitko, ale doza koło 20g trochę dużo jak na kawę którą aktualnie masz. Zobacz w okolicach 16-18g.

Zawsze możesz iść w stronę nadekstracji jeszcze, zmiel ciut drobniej, wydłużając ekstrakcję. Ale najpierw sprawdź dwa parametry powyżej.

A jak nic nie pomoże, weź sobie od Konesso czy CoffeDesk 1kg jakiejś przeciętnej włoskiej mieszanki. Będzie mocno wypalone, będzie łatwiej. A nuż wolisz takie espresso Italiano ;).

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2339 dnia: 03 Listopad 2017, 13:00:14 »
Jak drobno zmienilić? stopniowo schodzić niżej, ważyć i obserwować co się stanie?

Drobniej, tak, żeby mieć ratio w okolicy 1:2 w czasie 30 sek. I zobacz jak to Ci smakuje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi