Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549744 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2310 dnia: 31 Październik 2017, 22:21:23 »

Na oko widać że chyba za dużo tego espresso

Na trzecim filmiku może  trochę za dużo , na pierwszym i drugim jest ok. Wizualnie całkiem udane shoty.
To są  bardziej  kieliszki niż szklanki  (po  45 ml każdy) ;)
Faktycznie w tym po str prawej zawsze trochę mniej. Albo wina wylewki albo nierówno uciskasz tamperem .

« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2017, 22:28:39 wysłana przez PiotrekBM »

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #2311 dnia: 02 Listopad 2017, 08:07:27 »
Dzięki. No faktycznie kieliszki niż szklaneczki.

Zrobię dzisiaj kolejny filmik ekstrakcji. Spróbuję ubić lepiej i zobaczę czy dalej na jedną stronę będzie więcej lecieć.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2312 dnia: 02 Listopad 2017, 08:55:53 »
Ubicie nie ma nic do wylewek. Przecież to się wszystko miesza zanim się rozdziela na skrzyżowaniu.
Jeśli notorycznie leci w jedna stronę, to albo coś jest z wylewką (brudna, krzywa, jakaś zadra wewnątrz), albo ekspres krzywo stoi.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2313 dnia: 02 Listopad 2017, 08:59:48 »
Zauważyłem, że jak wylewki są suche to leci równo a kiedy mokre, potrafi lecieć chwilę tylko z jednej zanim zaskoczy druga. Robisz pusty spust przez kolbę, spróbuj trzymać kolbę w grupie, żeby była rozgrzana a ewentualny flush bez kolby.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

« Odpowiedź #2314 dnia: 02 Listopad 2017, 13:58:44 »
Dzięki,
postaram się robić flush bez kolby wtedy, a jedynie kolbe trzymać wcześniej w grupie.
Co do wylewki na jedną stronę jak wodę spuściłem to też leci szybciej, nie wiem co jest powodem. Blat jest praktycznie nowy, ale sprawdzę z poziomicą, chociaż raczej powinno być proste wszystko.
Kawa dzisiaj ładna wyszła, jeżeli chodzi o objętość i creme, gorzka była i tu się zastanawiam czy zwiększyć czy zmniejszyć temperaturę? Aktualnie PID na 93 stopnie.

Jak wypinam kolbe to jest jeszcze troche wody na ciastku, która się szybko wchłania. To normalne?
Dorzucam zdjęcie Capu lub coś co ma przypominać Capu :D

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2315 dnia: 02 Listopad 2017, 14:23:04 »
gorzka - czyli jakby przepalona, mniejsza temperatura - będzie bardziej kwaskowata

« Odpowiedź #2316 dnia: 02 Listopad 2017, 14:38:32 »
gorzka - czyli jakby przepalona, mniejsza temperatura - będzie bardziej kwaskowata
Dzięki, spróbuję na 91 stopni i zobaczymy co dalej :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2317 dnia: 02 Listopad 2017, 14:54:22 »
Dzięki, spróbuję na 91 stopni
Zanim zaczniesz bawić się temperaturą, jaką masz dozę i uzysk w gramach? Jaka kawa?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2318 dnia: 02 Listopad 2017, 16:54:13 »
pmichal nie szalej ze zmianami temperatury. PID to świetna rzecz, ale łatwość zmian temperatury bywa zgubna. Zamiast skupić się na innych czynnikach często kończy się na szalonym skakaniu po stopniach Celsiusza, szukając idealnego smaku i zamiast lepiej bywa gorzej.
Tak, zasada mówiąca o tym, że kawa gorzka robi się od zbyt wysokiej temperatury a kwaśna od za niskiej jest pomocna, ale to jedna strona medalu. Wyższa temperatura to też więcej cukrów w espresso, które potrafią zbalansować smak gorzki. Ślepe obniżanie temperatury, by usunąć goryczkę, może paradoksalnie spowodować wzrost jej odczuwania.
Mam tak właśnie z Agust Gentile. Z temperaturą zjechałem już do 88*C a espresso zamiast mniej gorzkie zaczęło robić się szorstkie, ostre, na języku pozostawał nieprzyjemny, długi posmak a kwasków brakowało kompletnie. Poszedłem w drugą stronę, ustawiłem 94*C i nie ta kawa! Pojawiła się owocowa słodycz a gorzkość przestała być uciążliwa, przyjemnie dopełniając napar.

Temperaturę zostaw sobie na koniec.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #2319 dnia: 02 Listopad 2017, 18:35:14 »
Jak pisałem od miesiąca stałem się posiadaczem ECM Casa IV i Macapa m2m.W tym modelu nie ma regulacji temperatury i koledzy z Coffee Site poradzili mi żebym poeksperymentował z regulacją ciśnienia która akurat w ECM jest dostępna z zewnątrz. twierdząc że zmiana ciśnienia jest powiązana z poziomem temperatury.Fabrycznie przy typowym tampingu i dozie 18 g ECM pokazywał prawie 10 bar podczas ekstrakcji-zjechałem do 8.5 bar ale moim zdaniem espresso ma zbyt dużo nut kwaskowatych.Niby uzysk z 18 g jest 51 g doppio ale wolałbym ciut mniej tych kwasków.Wcześniej parzyłem na Marfisie,teraz dostałem w prezencie Marile Delicado ale lepiej nie jest.Czy podwyższając ciśnienie do prawie 10 bar podnoszę też rzeczywiście temperaturę parzenia?No i trzeba będzie zasypać coś bardziej słodszego ale nie bardzo wiem co-może tak z 20% robusty zbalansowało by napar?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2320 dnia: 02 Listopad 2017, 19:39:00 »
Masz ekspres z bojlerem i HX. W nim rzeczywiście temperatura jest zależna od ciśnienia. Kolega pmichal ma możliwość regulacji ciśnienia ale na zaworze OPV. Nie ma tu zależności z temperaturą. Od temperatury jest PID. 
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2321 dnia: 02 Listopad 2017, 19:59:50 »
Casa IV to HX? HX ma bojler 0,4 l?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2322 dnia: 02 Listopad 2017, 20:03:38 »
Moja pomyłka. Nie spojrzałem jaki to ekspres a zasugerowałem się zmianą ciśnienia. To nie jest HX. A więc ciśnienie też jest regulowane na zaworze OPV i nie ma wpływu na temperaturę w bojlerze. Koledzy z Coffee Site musieli pomylić bojler w tym ekspresie z bojlerem z HX.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2323 dnia: 02 Listopad 2017, 20:33:05 »
Niby uzysk z 18 g jest 51 g doppio
Wróć do fabrycznego ustawienia OPV, zmiel drobniej, uzyskaj z 18g 36-40g kawy w okolicach 30 sek.To Twoja baza. Dopiero potem eksperymentuj.

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #2324 dnia: 02 Listopad 2017, 21:58:36 »
ok- kolega WS przy Marfisie proponował żeby ratio było 1:3. Cz w/g Was dla niektórych kaw jest poprawne takie ratio czy trzeba się trzymać sztywno 1:2 ? Odnośnie temperatury-jak rozumiem producent ustawił parametr na termostacie i ja tu nic w górę nie zrobię-tylko flush czyli temperatura w dół.I tylko tyle? Czy wiecie jaka w/g ECM w Casa IV jest ustawiona temperatura zaparzania przy fabrycznym ciśnieniu 9,5 bara? Jak przekłada się zmiana ciśnienia na smak kawy?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi